ALTIN
DOLAR
EURO
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Zeka ve Akıl Oyunları Çocukların IQ’sunu Artırıyor

01.09.2015
469
A+
A-
Zeka ve Akıl Oyunları Çocukların IQ’sunu Artırıyor

Çocukların IQ’sunu artırmak mümkün mü?
Berkeley üniversitesi akademisyenlerinden nörolog Dr. Silvia Bunge, çocukların IQ’sunda 13 puanlık artış gerçekleşeceğine dair bir çalışmaya imza attı.  Bir süredir, çocukların zekâlarının gelişimini anlamaya yönelik çalışmalar yürüten Dr. Silvia Bunge, geçtiğimiz yıl,  Bung ve mezun olmuş eski öğrencileri çocukların akıllarını eğitmenin mümkün olup olmayacağını anlamak için deneme çalışmaları yaptılar. Bu çalışmanın tamamlanması ile çarpıcı sonuçlar elde edildi.

Öncelikle zihinsel işleyiş olarak farklılık sunan hazır kutu oyunları, kart ve video oyunları arandı. Bunlar, farklı zihinsel işleyişler gerektiren ve kullanıma hazır kutu oyunları. Bu oyunların bir bölümünün seçilmesinin nedeni  çocukların akıl yürütme yeteneklerini harekete geçirme özelliği oldu. Bu tarz oyunların yorumlama, ileriyi görme, planlama, kıyaslamalar ve mantıksal bütünleme gerektirdiği gerçeğiyle hareket eden ekibin seçtiği oyunlar : Trafik sıkışıklığı bulmacası Rush Hour, Qwirkle (Domino ve Scrable ın karışımı). Nintendo DS için Picross ve Big Brain Academy şeklinde oldu.  PC ler içinse iki oyun daha seçildi. Bunlardan birisi Azada diğeri ise Chocolate Fix.
Chocolate Fix – Çikolata Yerleştirme Oyunu
Bunge’nin ekibi oyunları geçmişte devletin yaptığı sınavlarda düşük puanların alındığı Oakland’daki bir ilkokula götürdüler. Araştırmacılar bazı 2., 3. ve 4. sınıflara oyun oynamak için dersten sonra okulda kalmalarını rica ettiler. Çocukların zeka seviyesi (IQ) ortalama 90 civarındaydı ve beyin hızları (zekanın bir alt testi) yüzde birlik dilimde 27. sıraya koydu. Çocukların ailelerinin eğitim düzeyi ise ortalama olarak liseden terktiler. Bu çocuklar her eğitim politikasının hedeflemeyi umduğu ve her sorumluluk duyan liderin onları nasıl geliştireceği hakkında üzerinde düşündüğü çocuklardı.

Çocuklar haftada iki kez, bu oyunlarla 1 saat 15 dakika oynadılar. Çocuklar her 15 dakikada bir, beyinlerinin yeni bir şeyle meşgul olmalarını sağlamak için yeni bir oyunun bulunduğu masaya geçtiler. (Nörologlar oturumların eğlenceli olmasının önemli olduğunu düşünüyorlardı.) Sadece 8 hafta sonra, toplam 20 saatlik oynama süresi sonunda Bunge’nin ekibi çocukların zekalarını yeniden test ettiler. Özellikle çocukların mantıklı düşünme yeteneklerini merak ediyorlardı. Zekayla ilgili klasik teorilere göre, mantıklı düşünme yeteneği hem zekanın temel elemanı hem de değiştirilmesi en zor olanıydı. Allyson Mackey, Bunge’nin çalışmayı denetleyen öğrencisi, en fazla 3 – 6 puan arasında bir ilerleme görebileceğini düşündü.

Rush-hour – Trafik Oyunu
Bunge, yetişkinlerle yaptığı eğitim çalışmalarından sadece sınırlı bir gelişmenin mümkün olduğunu bildiklerini söyledi. Fakat gelişme çok büyüktü. Çocukların mantıklı düşünme puanları, ortalama %32 artmıştı. Bu oran IQ standartları açısından düşünüldüğünde çocukların IQ su ortalama 13 puanlık bir artış göstermişti. Bu artışın değerini daha iyi algılamamız açısından şu bilgiyi vermemiz gerekir: bir çocuğun IQ su bütün bir okul yılı süresince normalde 12 puan artar. Bunge ve Mackey çocuklara tam olarak hedeflenen oyunları vererek yalnızca 20 saatlik oyun oynama süresinde bu puanı geçti.
Kaynak :
http://www.wisc.edu/
https://wisc.edu/blogs/
http://www.nurtureshock.com/IQLeaps.pdf

Destekegitimi
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1 YORUM
  1. Ceylin dedi ki:

    İlginç bir konu. Akıl, zeka ve zeka kapasitelerinin kullanımı ilgimi çok çekiyor. Teşekkür ederim, güzel bilgiler..