Yüreklere Hitap Etmek!
Engelliler ve sorunları kuşkusuz ki ülkemiz sorunlarından bağımsız değil. Genel çözümsüzlüklerin çerisinde engelli sorunlarının yeri de aşağı yukarı aynı orana sahip. İnsana yaklaşım bağlamında engelliye yaklaşım da aynı hizada yer alıyor. Öyleyse başlığı atmamızdaki kasıt ne olabilir?
Tam bu noktada verilecek yanıtımız; genel bakış açısındaki toplumun duruşundaki sorun. Öyle ki bu sorun giderek engelli ailesini de kapsayarak bütün bir topluma enjekte edilmiş. Sorunun çözümündeki temel yaklaşımlardan biri olan sivil görev bilinci, sosyal devlet yaklaşımı ve temel insan hakları ile yasa ve yönetmelikler gibi yaşamsal kaynaklar ise pasifize edilmiş. Ortak bir çabayla da devasa bir sorun oluşturulmuş… Sorunun adı; acınma, vicdan rahatlatma aracı, sabır dileme ve öbür dünya tesellisi ile avutma… Daha açık ifadeyle engelli ve ailesine acıma.. Acıma duygusu, gözyaşı! Ey engelli bireyin ailesi; acınacak bir durumun yok senin, insaf ve ilgi, şefkat ve övgü beklemek yerine artık yasal, insani haklarını ara ve iste! Kendin için istemiyorsan başka binlerce milyonlarca aile için iste.
Bir nevi kadereci, acımtırak, vah vah yaklaşımların çağdaş toplumda yeri yoktur. Bu yaklaşımların çözüm yerine sorunu erteleme-öteleme olduğu kuşku götürmez bir gerçektir. Görme engelli bireyi, kolundan çekiştirerek karşıdan karşıya geçirmek yerine, onun insani temel hakkı olan yaşamsal çevre düzenlemesi hakkı için sivil insiyatifin bir parçası ol! Bu bir çağdaşlık göstergesi.
Aile olarak, birey olarak sosyal devletten engelli yakınız için olanak hakkını iste! Bu insanları gelecekte ne gibi bir yaşam beklediğini sor! Bu çocuklara spor hakkını sor, eğitim hakkını sor!
Yani sana acımalarına izin verirsen, verilen hakları matah iyilikler gibi sineye çekersen. Kendini kurtarmaktan başka hiç bir engelliyi düşünmezsen, gideceğin yer her zaman 3. dünya vatandaşlığıdır.
Ey Aile! Yüreklere hitap eden cümleler, ağdalı sözcüklerden oluşan özel günler, şimdiye kadar birilerinin sevap işleme özgürlüklerini karşılamktan öteye gidebildi mi?
Not: Engelli sorunlarına yaklaşımı kronikleşen çevreler ve aileleri temel insan haklarından haberdar olmaya dirençli herkes için, destekegitimil.com ailesinin ortak düşüncesi olarak kaleme alınmıştır!
Şahbender Korkmaz