Waffle Ustasından Waffle Tarifi
İnternette waffle tarifi bulmak kolay. Hemen herkesin bir waffle tarifi var desek abartmış olur muyuz acaba? Bir waffle tarifi oktay usta tarafından yapılmış mesela… Destek Eğitimi ziyaretçilerinden Duygu göndermiş bize bu yazıyı aslında. soyadımı yazmayın diye de rica etmiş. Duygu’nun waffle tarifi başlığını da kullanmayın diye dip not düşmüş. Anlaşılan waffle başlı başına bir duyarlılık meselesi olmuş okuyucumuz için. Biz de başlığımızı Waffle Ustasından Waffle Tarifi olarak atmakta sakınca görmedik. Gelelim waffle nasıl yapılır, efendim waffle nasıl yenir, waffle hamuru nasıldır, waffle çeşitleri ve abbas waffle gibi konulara kısa kısa bir değinmeye.. Şimdi de Waffle Çılgınlığı mı?
Diyeceksiniz ki waffle nin de modası mı olur? Öyle demeyin bazı yiyecekler veya içecekler mekana göre trend olur. Efendim mesela Bağdat Caddesinde salep içmek ya da Kadıköy iskelesinde sosisli sandiviç yemek, Ankara Gençlik caddesinde kokareç… Bir waffle tarifi de biz yapalım mı?
Waffle nedir?
Waffle, Belçika asıllı bir hamur tatlısı. Dünyada Waffle, Wafel, Gaufre olarak adlandırılan bu yiyeceğin pişirici makinası ismini latince “gaufrum” dan gelen “Gaufre” den almış.. Eski Fransızca’da ise, bal peteği görünüşüne sahip anlamına gelen “wafla” veya “wafel” olarak da adlandırılmakta imiş.
Belçika’da Brüksel usulü olarak adlandırılan waffle ise üzerie erimiş çikolata (pralin), krem şanti ve taze meyveler ilave edilerek servis yapılan waffledir.
Yine bir başka Belçika kenti olan Liege ile anılan waffle ise waffle hamurunun tek başına fırından çıktığı haliyle yenmesine verilen addır. Hamuru biraz daha altın sarısıdır, kremalize şekerin gevrekliği hamurun üstünde tadılabilir. Belçika usulü waffle hamuru dikdörtgen, Liege usulü ise uçları erimiş dikdörtgen görünümündedir. Her ikisi de kare şeklindeki derin çukur gözenekleri ile meşhurdur. Bu gözeneklerin derinlikleri 1 cm’yi bulur.
Waffle Çeşitleri
Dünyanın bir çok ülkesinde kahvaltıda yenileni, patatesli, pirinçli birçok çeşidi bulunan waffle Türkiye’de Türk damak tadına uygun hale “İstanbul usulü” olarak dönüştürülmüş.. Hamuru Amerikan usulü ile benzerlik gösteren, sandviç şeklinde yapılan ve Ortaköy’de Adalar’da, Bebek’te herhangi bir köşede kolaylıkla bulunabilen, dünyada “soft” ya da “sandviç waffle” diye de anılan İstanbul usulünde ise, yuvarlak ve içi kısmen çiğ bırakılmış hamur kullanılır. Üzerine envai çeşit tatlı ürün konulup, çikolata, meyve, şekerleme, fındık, fıstık, çerez parçacıkları vb. ile zenginleştirilir. Bu türde beş kalpli, çiçek şeklinde ve üzeri bal peteğine benzer desenler bulunan pişirme makinası kullanılır. …
Waffle İçin Kullanılacak Malzemeler
3 adet yumurta
1,5 su bardağı süt
1,5 su bardağı un
1 fincan toz şeker
1 çay bardağı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
1 tatlı kaşığı vanilya
Üzerin koymak için;
Mevsim Meyveleri
Fındık
Fıstık
Çikolata
Waffle Hazırlanışı Nasıl Olacak?
Karıştırma kabına 3 adet yumurta kıralım. Üzerine 1,5 su bardağı un süt ilave edin ve çırpalım. Sonra onun üzerine 1,5 su bardağı un, 1 fincan toz şeker, 1 çay bardağı sıvı yağ, 1 tatlı kaşığı kabartma tozu, 1 tatlı kaşığı vanilya ilave edelim ve karıştıralım. Daha sonra teflon tavada kepçe kepçe döküp pişirelim. Waffle pişince aralarına çikolata, fındık, fıstık ve mevsim meyveleri ilave edip servis edelim… Waffle miz hazır… Afiyet olsun 🙂