ALTIN
DOLAR
EURO
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

VERİMLİ VE ETKİLİ DERS ÇALIŞMA YOLLARI

25.10.2009
865
A+
A-

VERİMLİ VE ETKİLİ DERS ÇALIŞMA YOLLARI
Verimli ders çalışma sadece ders çalışmak için zaman ayırmak değildir. Diğer etkinlikleri de zaman ayırmaktır.
 Yanlış Çalışma Alışkanlıkları Şunlardır:
1. Amaçsız çalışma,
2. Plansız ve programsız çalışma,
3.  Evin değişik yerlerinde çalışma,
4. Yatarak, uzanarak çalışma,
5. Gürültülü ortamda çalışma,
6.  Kaynaklardan yararlanmama,
7.  Dersle ilgili ön yargılar. (Derslerden korkma, anlayamadığı dersi bırakma)

ZİHNİN DAĞILMASINA YOL AÇAN SEBEPLER

A) İÇ SEBEBLER
1) Hayal Kurma
2) Endişeye Kapılmak

B) DIŞ SEBEBLER
A) İÇ SEBEBLER

  • Ders çalışmaya devam ederken hayal kurmaya başladığınızı farkederseniz, hayal kurmayı 15 dakikalık dinlenme aralığına erteleyin, hayali kendinize ödül olarak sunun. Bu durum olmazsa kalkıp biraz yürüyün veya egzersiz yapın. Çalışmaya başladığınızda hayalleriniz sizi içine alıyor ve çalış­manızı engelliyorsa size iki farklı yol önereceğiz;
  • Birincisi böyle bir durumla karşılaştığınızda kurmak istediğiniz hayali kendinize bir ödül olarak verin. “Bu ders çalışma seansı­mı tamamladığım zaman, 10 dak. hayal kuracağım” deyin.
  • İkinci önerimiz kurduğunuz hayale devam etmeniz ve bitirmenizdir. Hayalinizi bitirip doyu­ma ulaşın ve tekrar dersinize dönün. Bu hayallerin geri gelmesi­ni önlemenin bir yoludur.
  • Bazı öğrenciler hayallerini sürdürdükleri ve hayallerine gö­müldükleri zaman, bundan çıkamadıklarını ve dolayısıyla derse dönemediklerini söylemektedirler. Böyle durumlar için önerece­ğimiz yol şudur: Beş-on dakika gibi makul bir süre sonra derse dönemediğinizi fark ederseniz, yeniden kalkın yürüyün, hafif fizik egzersiz hare­ketleri yapın, kendinizi, zihninizi ve havanızı değiştirin.

 

– Bu sınavda başarılı olabilecek miyim?
– Ya başaramazsam annemin, babamın yüzüne nasıl bakacağım?
– Arkadaşlarım benden daha çok çalıştı, ben tam hazırlanamadım…
–  Bu iş olmayacak galiba…
–  Çalışacak bunca konu var, hiç zaman kalmadı. Mahvoldum, hapı yuttum.
Bu ve buna benzer düşüncelerle başa çıkma yolları olarak kendimize şunları söyleyebiliriz:
– Bu durum benim çalışmama kolaylık sağlıyor mu?
– Amaçlarıma hizmet ediyor mu?
– Endişelerim başarılı olmama yardım edecek mi?
– Bu kaybettiğim süreleri değerlendirmem beni başarılı kılmaz mı?
B) DIŞ SEBEBLER

  1. Ders çalışırken masa başında oturulmalıdır. Yemek masası veya diğer işler için kullanılan masalar ders çalışma masası olarak kullanılacaksa masa üzerinde ufak tefek değişiklikler yaptıktan sonra ders çalışmaya oturun. Masa temin edilemeyecekse bir sehpa üzerinde çalışılır.
  2. Çalışırken oturduğunuz yerin fazla yumuşak olmamasına dikkat edin.
  3. Masa dışında divan, koltuk gibi yerlere yatarak, uzanarak ders çalışmayın.
  4. Müzik dinlenen, radyo veya televizyonun açık bulunduğu veya çevreden çok fazla gürültünün geldiği bir ortamda ders çalışmadan alınacak verimi düşürür.
  5. Pencerenin yanında ders çalışmamaya dikkat edin. Dışarısı size daha cazip gelebilir.
  6. Çalışma ortamı ne fazla sıcak ne fazla soğuk olmalıdır. Çalıştığınız yeri iyice havalandırın. Oksijen azlığı uyku getirir. Gerginliğe yol açar. Gerginlik baş ağrısı,  sıkıntı, huzursuzluk gibi  öğrenmeye engel teşkil edecek durumlar oluşturur.
  7. Çalışmaya başlamadan önce çalışma sırasında gerekecek her türlü malzemenin el altında bulundurulmasında yarar vardır. Harita, ders notları vb…

ÇALIŞMA ALIŞKANLIĞI

1. Amacınızı Belirleyin

Amacınız ne olursa olsun önemli olan sizin kendinizi, yeteneklerinizi ve becerilerinizi tanıyıp ne istediğinizi bilmenizdir.

Amacınızı belirlemede kendinize şunları sorun?

Hangi mesleği yapıyor olmak istersiniz? Nasıl bir yaşam tarzı size uygundur? Nerede ve ne yapıyor olmak sizi mutlu eder? Bu soruların cevabı sizin birincil amacınızdır. Artık çalışmalarınızı bu soruların yanıtlarına göre yönlendirmeniz gerekir.

2. Planlı Çalışma Alışkanlığı

Zamanı programlamak yaşamı programlamaktır. Başarıya ulaşmak isteyen zamanı günlük olayların akışı içinde rastlantılara bırakmadan, amacı doğrultusunda, planlı olarak kullanmaktır.

 Planlı Çalışma Alışkanlığının Yararları

  1. Her işe daha rahat zaman ayırmanızı ve yapmak istediğiniz şeyleri daha huzurlu yapmanızı sağlar,
  2. Hangi dersi çalışacağınıza karar vermemekten dolayı zaman kaybetmenizi bir dersi bırakıp diğerine geçmenizi önler,
  3. Her derse yeterince zaman ayırmanın ve çalışmanın verdiği bir güven sağlar,
  4. Günü gününe çalışmak, sınav öncesi çalışma süresini kısaltır, sınav paniğini önler ve çalışma verimini yükseltir,
  5. Öğrenilecek konunun kısa bir zamana sıkıştırılması yerine, uzun zamana yayılarak daha kalıcı ve etkili olmasını sağlar,
  6. Bilgilerinizi ne kadar özümsediğinizi görmenizi sağlar,
  7. Ne zaman dinlenip ne zaman çalışacağınıza karar vermenizi sağlar.

 Plan Yaparken Nelere Dikkat Etmeniz Gerekir?

  • Kendinize haftalık takvim hazırlayın. Bir hafta kendinizi gözleyin; hangi saatler ders çalışıyorsunuz, en verimli çalışma saatleriniz ne zamandır( sabah erkenden, gece geç vakit, okul dönüşü..); diğer etkinliklerinize ne kadar zaman ayırıyorsunuz, yapılması gereken işler  ne kadar zamanınızı alıyor; ulaşım, yemek araları, uyku sürenizi saptayın. Tüm bunları başlayış ve bitiş süreleriyle hazırlamış olduğunuz deneme niteliğindeki takviminize işaretleyin.   
  • Şimdi kendinize uygun olarak verimli çalışmanızı gerçekleştirebileceğiniz ders çalışma programı yapabilirsiniz. Bunun için öncelikle;  
  • Sınav tarihlerini, ödevlerinizi teslim etmeniz gereken tarihleri önceden bilin.  
  • Hafta hangi derslere çalışacağınıza ve onlara ne kadar çalışma süresi ayıracağınıza karar verin. Her ders için çalışma süreleri farklı olabilir. İlk hafta her ders için çalışma süreleri saptayın. O süre sonraki haftalarda değişebilir. O derse düşündüğünüzden daha fazla ya da daha az  zaman ayırmak durumunda kalabilirsiniz.  
  • Çalışmayı planladığınız derslerinizi, başlayış ve bitiş sürelerini de belirterek takviminize yazın. 
  • Aralıklı ders çalışmanın en verimli çalışma yöntemi olduğunu bilerek kendinize her ders çalışma süresinin sonunda dinlenmek veya başka etkinlikler için zaman ayırın. 
  • Çalışma süreleri arasında verdiğiniz bu araları kendinize ödül olarak düşünün. Çünkü belirlediğiniz hedefe (ders çalışmak) ulaştığınızda, ödülü hak edersiniz ( televizyon seyretmek, müzik dinlemek, süt içmek vb. )  
  • Çalışma zamanlarını verimli biçimde değerlendirmenizi sağlayacak öğrenme tekniklerini kullanın.
  • Derse ön hazırlıkla gelerek, aktif dinleyerek, anlaşılmaya noktaları soruya dönüştürerek, düzenli notlar tutarak dersi daha iyi anlayabiliriz.

Destekegitimi
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.