UZMAN ÖĞRETMENLİK UYGULAMASI
UZMAN ÖĞRETMENLİK SINAVI YAPILACAK MI?
Doç Dr. Hüseyin Çelik döneminde büyük bir iddayla duyurulan, duyulan tepkilere rağmen öğretmenin düşüncelerini dikkate almayan ve “ben yaptım oldu” zihniyetin ölü doğmuş çocuğudur, uzman öğretmenlik. Bazı maddeleri Anayasa Mahkemesinin, 18.3.2010 tarihinde yürürlüğe girecek olan kararları ile iptal edilen bu düpedüz öğretmenliği uzmanlık mesleği dışına atan uygulamanın uygulanabilir olmadığı zaman geçtikçe daha da iyi anlaşılıyor. Ne gariptir ki uzman ve Başöğretmenlik uygulamasını canla başla savunan bir takım kişi ve kuruluşlar, Uzman Öğretmenlik Sınavının ne zaman yapılacağı ile ilgili değiller.
Nasıl olsa köşebaşlarını tutup hariçten öğretmenlik mesleğini düzeltici beyanlara ortak olanlar gün gelince yeterlice deşifre olacaklardır. Kendilerine eğitimci payesi verilmiş bazı danışılanların, öğretmenler hakkında uzman-baş-uzman olmayan öğretmen sınıflandırmalarının altında yatan şey kolayca kazanılmış payelerdir.
Bekliyoruz evet! Uzman öğretmenlik sınavı ne zaman yapılacak? Uzman öğretmenlik ünvanı alan meslektaşlarımızdan da bekliyoruz: Uzman olmayan (düz-vasıfsız) öğretmenden farklı olarak ne ürettiniz? En azından uzman olarak aldığınız 70 liralık farkı nasıl izah ediyorsunuz? Öğretmenleri bölmek için kötü bir oyunun parçası olmak gibi bir duygu var mı acaba? Öyle ya! Hepimiz cesurca tartışalım bu sorunu. Haklılık-haksızlık ikilemi içerisnde kalmayacak mıyız?
Bu iş acaba uzman hekimlik-pratisyen hekimlik farkı kadar net mi? Belirgin mi?
16 Yıllık Düz-vasıfısız öğretmen olarak ben ve bir çok arkadaşımla birlikte diyoruz ki: Bu uygulamaya hemen son verilmeli ve tüm öğretmenler “Uzman” olarak değerlendirilmelidir. Bu 70 liralık fark tüm öğretmenlere 24 Kasım öğretmenler gününden itibaren verilmelidir.
Yazıyı Gönderen:
Yavuz Temel
Çok değerli arkadaşıma bazı yönlerden katılıyorum. Fakat yapılan bir sınav var ve kazananlar var. Sınav neyi ölçer derseniz şu ana kadar öğretmen olarak atamamız da başımızdaki müdürler de sınavla atanmadı mı? Uzmanlar da girdikleri bir sınavda aldıkları sonuca göre değerlendirildi. Branşı ingilizce olan öğretmen bıraşında sınava girip de dil tazminatı almıyor mu?
Yapılan sınavda 60puan alanlar bakanlığa başvurup daha sonra sonuç alamazsa mahkemeye baş vuracaktır.
Uzman Olamayan Öğretmenlerin Dikkatine
Öğretmenlik Kariyer Basamaklarında Yükselme (uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik) ile ilgili olarak Anayasa Mahkemesinin 21.05.2008 tarih, 2004/83E ve 2008/107K sayılı ilamı özetle şu şekildedir: Yüzde 10 ve 20 olarak belirlenen kontenjan miktarları” anayasaya aykırıdır.
Anayasa Mahkemesi, uzman ve başöğretmen olabilme koşullarına sahip olan (2005 yılındaki sınavda 60 ve üstü puan alan) öğretmenlere “kontenjan doluluğu” gerekçesiyle olumsuz yanıt verilmesinin Anayasaya aykırı olduğunu tespit ve tescil etmiştir.
Sonuç olarak Anayasa Mahkemesi kararı sonrasında ortaya çıkan hukuki tabloya göre, kontenjan sınırlaması gerekçesiyle uzman öğretmen olma hakları ellerinden alınanların mağduriyetinin giderilmesi için yeni bir hukuki düzenleme yapılmasına gerek yoktur.
Uzman öğretmenlik sınavından en az 60 puan almasına rağmen kontenjan sınırlamasından dolayı uzman öğretmen olamayanların aşağıda bağlantısı verilen şubemizin sitesindeki dilekçeyi kendi durumlarına uygun olarak doldurup kurumlarına vermeleri gerekmektedir.
http://www.egitimisankara.org.tr/haberler/22.1.html
Yakup ARSLAN
Eğitimİş Ankara Şubesi
Basın Yayın Sekreteri
Bu uygulamaının toptan kaldırılıması gerekir. Ayrıca bu süre zarfında yeni sınav açılmaması da uygulama ile çelişmektedir.