Uluslararası Irk Ayrımı İle Mücadele Günü
Bazı özel günler vardır, keşke o günlere hiç gerek kalmasaydı deriz. Uluslararası Irk Ayrımı İle Mücadele Günü de bu günlerden biri. Irkçılık olmasa, ırk ayrımı yaşanmasa, dünyanın hiç bir yerinde insanlar ırklarından dolayı farklı muamelelere mağruz kalmasa… Kimsenin ırkı kimseden üstün olamaz. Bu anlayışla yetişecek gelecek kuşaklar. Böylece ırk ayrımları nedeniyle olan savşlar ortadan kalkacak. daha doğrusu ırk ayrımı yaparak savaş çıkartma bahaneleri ortadan kalkacak.
Uluslararası Irk Ayrımı İle Mücadele Günü
Her yıl 21 Mart günü kutlanır. 1960 yılı 21 martında, Güney Afrika’nın Sharpeville kentinde apartheid paso yasalarını protesto etmek isteyen göstericilere polis tarafından ateş açıldı. Polisin ateşi sonucu 69 kişi hayatını kaybetti. 69 insanın ölümüne neden bu olay, insanlığın vicdanında yer etti. 1966 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun aldığı kararla tüm dünya ülkelerinin ırk ayrımcılığını önlemek için çalışmasının gerekliliği üzerinde durulmuştur.
Günümüzde ırk ayrımcılığı ve ırkçılık suç olmasına rağmen örtülü veya örtüsüz olarak ırk ayrımları yapılmaktadır. Soykırımların yaşandığı bir çok ülkede her yıl binlerce insan hayatını kaybetmektedir. Son dönemlerde, ırkçılıkla mücadele konusundaki yoğun çalışmalara rağmen bir çok ülkede ırkçılığın yaygınlaşması endişe verici boyutlara ulaşmış görünüyor.
Destekegitimi.com