ALTIN
DOLAR
EURO
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Ülkemizdeki Sosyal Yardımlaşma Kurumları

22.09.2015
10.856
A+
A-

Ülkemizdeki Sosyal Yardımlaşma KurumlarıTürkiye’deki yardımlaşma kurumları denince ilk olarak akla Kızılay gelmektedir. Yine engelli ve sosyal yardıma muhtaç vatandaşlar ile korunmaya muhtaç bireylerin yardımına koşan önemli yardımlaşma kurumu, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu’dur. Aynı zamanda özel statülü ve yönetimi devlet tarafından sağlanan Kızılay, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu, Emekli Sandığı, Vakıflar Genel Müdürlüğü, Sağlık bakanlığı, İl Özel İdareleri ve Belediyeler dışında, ünü dünyaya yayılmış olan gönüllü yardım kuruluşları da bulunmaktadır. Örneğin ülkemizde meydana gelen bir çok büyük deprem felaketi sonrası çabalarıyla dikkat çeken Arama Kurtarma Derneği (AKUT) başka gönüllü kuruluşların doğuşuna da öncülük etmiştir.

Kızılay Hakkında Genel Bilgiler

Kızılay, 11 Haziran 1868 tarihinde İstanbul’da kurulmuştur. Ülkemizin en önemli sosyal yardım kurumlarından biridir. İlk zamanlar farklı isimlerle anılan bu kurumumuz, 1935 yılından beri Kızılay Derneği adını kullanmaktadır. Kızılay Derneğinin amacı şu şekilde ifade edilmektedir: Savaşta ve barışta yurt içinde dışında doğal afet ve felaketlere uğrayanlara yardım etmek sağlık ve sosyal dayanışmayı desteklemek ve bu konuda çalışan milletler arası teşkilatlarla iş ve amaç birliği yapmaktır.

Kızılay, hem barışta hem de savaşta amacında belirtilen ilkeler doğrultusunda yardım faaliyetleri düzenler, diğer kamu kuruluşları ile işbirliği yapar. Kızılay, her türlü felakette aktif olarak destekleyici çalışmalarda bulunur. Bulaşıcı hastalıklara karşı açılan mücadeleye katılır. Sadece ülke içerisinde değil başka ülkelerde meydana gelen doğal afetlerde de zarar görenlere yardım elini uzatır. Kızılay sadece felaketlere yardım etmekle değil, proaktif yani önleyici tedbirler alınmasında da sosyal sorumluluk üstlenmektedir. Vatandaşların bilgilendirilmesi ve çeşitli eğitimlerle desteklenmesi yanında hükumetlerin belirttiği yerlerde hastahaneler de açmaktadır. Sağlık elamanı özellikle hemşire ve ilk yardım elemanı yetiştirir. Kan bulma hizmetlerini düzenler ve yürütür. Yoksullara yardım eder. Bu alanlarda çalışmak için gönüllü kuruluşlar oluşturur. Gerekli yerlerde aş evleri açarak yoksul ve öksüz çocuklara yardım eder.

Kızılay’ın gelir kaynaklan Nelerdir?
Bağış ve üye aidatları yanında, dernek yayınları pul ve rozetler Kızılay’ın gelir kalemleridir. Derneğe gelir getirmek amacıyla düzenlenen piyango balo ile daha başka eğlencelerden elde edilen gelirler de buna dahildir.
Türkiye’de her duyarlı vatandaşın Kızılay’a kan bağışı, imkanları doğrultusunda bağış yapması, düzenlenen eğitimlere katılması gerekmektedir.

Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu
Korunmaya ve bakıma ihtiyacı olan çocuklar, engelli ve yaşlı bireyler için adeta yuva işlevi gören bu korumun
bünyesinde bakım evleri, çocuk yuvaları, hastaneler ve dispanser vardır. Şehitlerin eş ve çocuklarını malûl ve gazileri de korumak gibi ulvi amaçları olan Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumunun gelir kaynakları ise halktan toplanan bağışlar ve devletin yaptığı yardımlardır.

Yeşilay
1920 yılında İstanbul’da kurulan Yeşilay’ın amacı Türkiye sınırları içinde sigara alkol ve bütün uyuşturucu alışkanlıklarını önlemektir. Alkollü içkiler uyuşturucu maddeler ve sigara gibi insan sağlığı için son derece tehlikeli olan maddelerin kullanılmasının önüne geçmek için eğitim başta olmak üzere bir çok olanak kullanılmalıdır. Keza alkol ve zararlı maddeler alışkanlık yapmakta ve bu maddeleri kullanan kişilerde hastalıklar oluşturur. Zararlı maddelerin etkisi kan ve solunum yolu ile bütün vücuda yayılır. Bir süre sonra bu durum bağımlılık oluşturur ve maalesef genç yaşta ölümlere neden olur. Toplumun başta genç ve ergen bireylerini uyuşturucu, içki, sigara gibi zararlı alışkanlıklardan koruma amacı güden Yeşilay’ın çalışmalarına destek olmak herkesin görevi olmalıdır.

Türk Hava Kurumu
İstikbal göklerdedir diyerek havacılığa verdiği önemi vurgulayan Atatürk tarafından 1925 yılında kurulmuştur. Türk Hava Kurumunun amacı, Türk gençlerine havacılığı sevdirmektir. Havacılığın sivil ve askerî alanlardaki önemini kavratmak ve gelişmesi için çalışmaktır. Amacı doğrultusunda Türk kuşu Genel Müdürlüğüne bağlı olarak gençleri havacılığın çeşitli dallarında yetiştirir. Uçak planör paraşüt ve model uçak kursları açar. Gençler arasında yarışmalar düzenler. Havacılığa toplum ilgisinin artırılması ve bu konularda gerekli eğitim faaliyetlerinde bulunmak için çalışmalar yapar. Türk Hava Kurumunun gelirinin önemli bir kısmını, vatandaşların bağış, fitre ve zekatları oluşturur. Ülke savunmasında çok önemli bir katkısı olan bu kuruma destek olmak, yardımda bulunmayı teşvik etmek gereklidir.

Millî Eğitim Vakfı
Ülkelerin eğitime verdiği önem, geleceklerine verdikleri önemle ölçülür. Milli geliri ve ekonomik gelişmişliği yüksek olan ülkelerin eğitime ayırdıkları bütçe de yüksek olmaktadır. Çağın gerektirdiği bilgi donanımına sahip olmak için gelişmiş, modern eğitim kurumları ve eğitimli personel desteğine ihtiyaç vardır. eğitimin böylesine büyük bir bütçeye ihtiyaç duyma özelliği nedeniyle sadece devlet imkanları yeterli olmamaktadır. Vatandaşlar da bu konuda bağışlarıyla, bizzat okul yaparak destek olmaktadırlar. Millî Eğitim Vakfı hayırsever vatandaşların kamu kurum ve kuruluşlarının katkılarım en iyi şekilde değerlendirmek için amacıyla 1981 yılında kurulmuştur.
Vakıf, Millî Eğitim Bakanlığına bağlı okulların her türlü eğitim ve öğretim ihtiyaçlarını karşılamaya çalışır. Millî eğitimin gelişmesi için sosyal ve kültürel önlemleri alır.

Türkiye’deki Gönüllü Yardım Kuruluşları

Türkiye Deprem Vakfı: Bu kuruluşların temel amacı; deprem öncesi ve sonrasında alınması gereken önlemler konusunda, ülke içinde ve dışındaki ilgili kuruluşlar ile iş birliği yapmak ve etkinliklerini desteklemektir. Ayrıca depreme karşı koruyucu önlemler konusunda topluma eğitim vermek, bu amaçla kurslar açmak, konferanslar düzenlemek, bilimsel araştırmalar yapmak ve depreme dayanıklı binaların yapımında danışmanlık hizmeti vermek de amaçları arasındadır.

Arama Kurtarma Derneği (AKUT): Temel amacı; dağ ve doğa koşullarında meydana gelen kaza ve kaybolma olaylarında vatandaşlara yardımcı olmaktır. AKUT, deprem, sel gibi doğal afetlerde ve büyük kazalarda doğru arama ve kurtarma çalışmalarıyla başı dertte olan kişilere en kısa sürede ulaşmakta ve can kaybını en aza indirmeye çalışmaktadır. Bu çalışmalarını gönüllü olarak profesyonel bir yaklaşımla sürdürmekte ve kazazedelere temel ilk yardım desteğini de sağladıktan sonra onların emniyetli ortam koşullarına nakillerini de gerçekleştirmektedir.

Türkiye Sokak Çocukları Vakfı: Vakfın temel amacı; terk edilmiş, ihmâl edilmiş veya başka nedenlerle sokakta yaşayan çocuklara sahip çıkmaktır. Çalışmalarını bu çocukları, kötü alışkanlıklara veya suçluluğa itilme ve davranış bozukluklarına kapılma tehlikesine karşı koruma, onları barındırma, eğitme ve tedavi etme, ayrıca iş sahibi yaparak topluma kazandırma çerçevesinde yürütmektedir.

İhtiyar Huzur Köşeleri Derneği
Türkiye Sağır ve Dilsizler Cemiyeti
İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı
Evrensel Gelişim Derneği
Marmara Çalışanlar Federasyonu
Alternatif Yaşam Derneği
Çalışan Bayanlar Derneği
Kimse Yok Mu Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği
Özel Eğitime İhtiyacı Olan Çocukları Destekleme Derneği

Ülkemizdeki Sosyal Yardımlaşma Kurumları ve kısa tanıtım bilgilerine yer verdiğimiz bu yazımızı, açık link belirtmek şartıyla paylaşabilirsiniz…

 

Yazar:
Burçak TREAS
DestekEgitimi.com

Destekegitimi
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 12 YORUM
  1. İzel dedi ki:

    Ülkremizdeki Sosyal Yardımlaşma Kurumları Teog sınavlarında çıkacak.

  2. melis dedi ki:

    Bu bilgiler çok işime yaradı fakat çok fazla yazım yanlışı var bilginize..

  3. ezgi esma kürklü dedi ki:

    çok uzun

  4. Burcu dedi ki:

    Çok begendim muhteşem

    1. Mahmut can dedi ki:

      Sosyal Yardımlaşma Kurumları için gönüllü çalışmak isterim. Bunun için ne yapmam lazım?

  5. sude dedi ki:

    çok teşekkürler ihtiyacım olan yardımlaşma kurumunu buldum

  6. kadir kılıçaslan dedi ki:

    Ülkemizin her il ve ilçelerinde şubeleri bulunan DİYANET VAKFI’ından bahsedilmemesi dikkat çekici……

  7. Zehra dedi ki:

    Çok yardımcı oldu teşekkürler

  8. Burcu dedi ki:

    İnsanın sosyal yönü onun yardımseverliği ile ölçülür… Bu da benim sözüm olsun ???

  9. Yasemin durgun dedi ki:

    Hayatta herkes yardımcı olmayı sever umarım herkes yardımcı oluyordur yardımcı olanı Allah sever herkes yardımcı olsun