ALTIN
DOLAR
EURO
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Sosyal Beceri Etkinlikleri 6

19.04.2014
350
A+
A-

Ben Kimim?
Amaç:
Öğrencilerin çeşitli mesleklerle ilgili etkinlikleri öğrenmelerine yardımcı olmak.
Malzemeler: Gazete veya dergilerden kesilmiş çeşitli meslek mensuplarının resimleri ya da çizimleri (bir trafik polisi, doktor, öğretmen, taksi şoförü, v.b.).
Süre: 20 dakika.
İşlem:
1. Sınıfa resimlerden birini göstererek hangi mesleği yaptığını sorun. Sonra bir gönüllü seçerek ses çıkarmadan o meslek elemanının nasıl çalıştığını taklit etmesini (pandomim) isteyin (bu işlemi siz de yapabilirsiniz).

2. Diğer resimlerin her biri için birer gönüllü seçerek pandomim yaptırın ve öğrencilerden o pandomimle ilgili meslek elemanını tahmin etmelerini isteyin (meslek elemanının resmini yalnızca seçilen öğrenci görecektir).

3. Her resimden sonra öğrencilere o meslekle ilgili neler bildiklerini, o mesleğe mensup tanıdıkları olup olmadığını ve ilerde o mesleği seçmeyi düşünüp düşünmediklerini sorun. Meslekle ilgili yanlış bilgileri düzeltin ve gerekiyorsa, ek bilgiler verin. Mesleğin toplum için önemini tartışın.

Değerlendirme : Yok.

14. GÜVENLİ YAŞAM

Kızılay Haftası

Amaç: Öğrencilerin Kızılay Haftası nedeniyle afetlerden korunma yolunu öğrenmeleri.

Malzemeler: Sandalye, kâğıt, karton, renkli kalemler, koli bandı.

Süre: 40 dakika.

İşlem: Bu etkinlik ülkemizde her yıl 28 Ekim-4 Kasım tarihleri arasında kutlanmakta olan Kızılay Haftasında oynanabilir.

Bu etkinlik Kızılay Haftasında aralarında öğrenci velilerinin de bulunduğu seyirci karşısında oynanır. Bir sınıfın tamamının ya da aralarından seçilen bir grubun katılımıyla gerçekleştirilir.

Öğrenci sayısına göre Kızılay istasyonu sayısı belirlenir. Örneğin; ilk yardım veya afet gibi. Her istasyonda iki kişi görevlendirilir. Her istasyon için kâğıttan Kızılay bayrağı yapılır ve bir çubuğa takılır. Çubuk bir sandalyeye koli bantıyla tutturulur. Güvenli olması için sandalye yere konduğunda çubuğun boyu öğrenci boyundan uzun olmalıdır. Her istasyon hangi afet konusunda kurs vereceğini belirler. Bu durumu gösterecek şekilde büyük yazılarla afiş hazırlanır. Örneğin; “selden korunma kursu” gibi.

Her istasyon verdiği kursun konusuyla ilgili afetten korunmak için gerekli maddeleri fişler halinde yazar (5 adet fiş hazırlar) ve herkesin görebileceği büyüklükte flama olarak hazırlar. Bunları da her biri birbirinden bağımsız olarak kolayca takılıp çıkarılacak şekilde sandalyeye takar. Sınıf mevcuduna göre her afet için belli sayıda öğrenci belirlenir. Bu öğrenciler temsil ettikleri afeti gösteren kartondan yapılmış alınlık veya üzerlerine takılabilecek ve herkes tarafından görülebilecek bir simge hazırlarlar. Aynı simgeden en az 4 adet çoğaltılır.

Öğrenciler bahçeye çıkar. Kızılay istasyonları sandalyelerini birbirlerinden uzak mesafede koyarlar ve etraflarına en fazla 4 öğrenci sığacak genişlikte daire çizerler. Her istasyon hangi afet için korunma kursu veriyorsa, onu gösteren yazıyı sandalyeye asar; fişleri temsilen hazırladığı flamaları yerleştirir; geri kalan fişleri oyun alanının kenarında uygun bir kutuya koyar.

Sınıfın geriye kalan öğrencileri afetten korunmaya çalışan insanları temsil ederler. Oyun başladığında afetleri temsil eden çocuklar bu insanları kovalamaya başlar. Afetten kaçanlar Kızılay istasyonlarına sığınabilirler. Ancak her istasyonda en fazla bir dakika kalabilirler. Bu sürede o istasyonda görevli kişi, sığınan kişiye afetten korunması için gerekli bilgilerin yer aldığı fişlerden birini öğretir ve fişi bir öğrenciye verir. Öğrenci bu fişle ortay çıktığında bir afete yakalanırsa, yakalandığı afetten korunmak için 3 madde söylemesi gerekir. Söylerse afet ona kaçması için 3’e kadar sayarak süre verir. Eğer 3 madde sayamazsa ve elinde temsil ettiği afetten korunmak için bilinmesi gereken fiş varsa, fişte yazılanı söylemesine izin verir, ancak fişi de ondan alır. Kaçması için 3’e kadar sayar.

Bunların hiçbiri olmazsa, yani afetten korunmak için gerekli 3 maddeyi söyleyemezse ve elinde kendini kovalayan afete karşı fişi yoksa, öğrenci o afete katılır. Önceden hazırlanmış o afet ile ilgili simgeyi takar. Afetler tarafından el konan fişler oyun sahası dışında kutulara, fişe el koyan öğrenci tarafından konur. Bu kutuların başında bir öğretmen ya da Kızılay yetkilisi bulunur. Kızılay istasyonlarından birer kişi seyircileri dolaşır ve afetlerden korunması için Kızılay’a yardım yapılmasını ister. Seyirciler flamalara bakarak hangi istasyonun fişe ihtiyacı olduğuna karar verir ve hangi afetten korunmak için yardım yaptığını söyler. Bu yardımlar ilgili Kızılay istasyonuna ulaştırılır.

Destekegitimi
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.