ALTIN
DOLAR
EURO
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Sosyal Beceri Etkinlikleri 3

27.01.2014
4.372
A+
A-

Sosyal Beceri EtkinlikleriDuygularını Tanıma
Amaç: Kendi duygularını ifade etmek, başkalarının duygularını fark etmek.
Malzemeler: Yok.
Süre: 20 dakika.
İşlem:
1. Öğrencinize kendi duygularını tanıtırken öncelikle onun dikkatini duyguları üzerine çekiniz. “suratını asmışsın…, kızgın mısın? Ne oldu? Seni kızdıran nedir?” veya “Ne güzel gülümsüyorsun. Mutlu görünüyorsun” gibi ifadeleri sıklıkla kullanınız.
2. Öğrencinizle duygular ve duyguların ifadesi üzerinde konuşunuz. Değişik duygulardan söz ediniz. Örneğin;
– Sevdiğin bir kişiyi gördüğün zaman ne hissedersin?
– Hasta olduğun zaman ne hissedersin?
– Arkadaşınla oyun oynarken yenilirsen ne hissedersin? Gibi sorularla farklı duyguları tanımasını ve doğru ifade etmesini sağlayınız.
3. Aşağıda verilen yüz ifadelerini onlara gösteriniz. Her birinin üzerinde konuşunuz. Karşınızdaki kişinin duygularını yüzünden anlayabileceğinizi açıklayınız.

4. Öğrencilerinizden:
– Sevinçli, mutlu,
– Çok üzgün bir kişinin,
– Şaşkın birisinin resmini çizmelerini isteyiniz. Çizerken onlara yardım ediniz.
5. Öğrencilerinize bazı durumlar söyleyiniz, bu durumlar karşısında kendisini nasıl hissedeceğini sorunuz, yüzüyle ifade etmesini isteyiniz. Örnek: Akşam eve gelirken baban sana çok istediğin bir şeyi alıp getirse, ne hissedersin? Yaz ve aşağıdaki örneklerden uygununu seç ve çiz.

Annenin yeni aldığı pantolon kazayla yırtıldı. Ne hissedersin? Yaz ve aşağıdaki örneklerde uygununu seç ve çiz.

1. Gazete ve dergilerden farklı yüz ifadelerini gösteren resimleri öğrencinize gösteriniz. Resimle ilgili bir öykü anlatınız. “Bu adam üzgün görünüyor, neden acaba? Belki de kendini iyi hissetmiyordur” gibi öyküleri çeşitlendiriniz.

2. Yüzünüze üzgün, mutlu, sevinçli, kızgın, şaşkın vb. İfadeler vererek öğrencinize bu ifadelerin ne olduğunu sorunuz. Oyun olarak oynayınız.
Yüz ifadelerinin resimleri çizilecek.
GÖZLEM BECERİSİ KAZANDIRMA
Benim Kıymetli Eşyam
Amaç: Bu gözlem becerilerinin ve insanların ayrım yapma yeteneğinde odaklanan bir canlandırmadır. Malzemeler: Öğrencilerin sayısı kadar, birbirine çok benzeyen nesneler (Bu etkinlik için meyve ve sebzeler, örneğin havuç ya da portakal son derece uygun nesnelerdir)
Süre: 5 dakika
İşlem: 1. Her öğrenciye bir şey verin. Her nesnenin, onu inceleyen öğrencinin gözünde kıymetli olduğunu açıklayın. 2. Öğrencilere nesnelerini enine boyuna incelemeleri için 2 dakika süre tanıyın. Öğrenciler kendi nesnelerine herhangi bir işaret koyamazlar. 3. Bu nesneleri toplayın ve onları grubun ortasındaki bir masanın üzerine koyun. 4. Öğrencilerden kendi kıymetli şeylerini bulmalarını isteyin.
Değerlendirme: Öğrencilerin kendi nesnelerinin ayırt edici özelliklerini nasıl saptadıklarını tartışın. Örneğin; Eskimoların 23 farklı kar çeşidini tanıyabildiklerini ve yaşamlarının buna bağlı olduğunu anlatabilirsiniz. Kendi yaşamlarımızda nasıl ayrımlar yaptığımız konusunda da bir tartışma yürütülebilir. Arkadaşım Nerede? Amaç: Öğrencilerin gözlem becerilerini geliştirmelerine yardımcı olmak. Malzemeler: Yok. Süre: 5 dakika. İşlem: 1. Öğrencilerden sınıfa dikkatle gözden geçirerek tüm arkadaşlarına bakmalarını isteyin. 2. Bütün öğrencilerden her zamankinden farklı yerlere oturmalarını isteyin. 3. Gönüllü bir ya da birkaç öğrenci belirleyerek onun gözlerini kapamasını isteyen. 4. Gönüllü öğrenciyi sınıftan çıkarın. 5. Gönüllü öğrenciden sınıfa 10 saniye baktıktan sonra kayıp öğrenciyi tespit etmesini isteyin. 6. Diğer gönüllülerle süreci tekrar edin. Değerlendirme: Kayıp arkadaşlarınızı bulmaya çalışırken nelere dikkat ettiniz. Bütün kayıp arkadaşlarınızı bulmak aynı derecede kolay mıydı? Değil ise niçin?

 TAHMİN ETME YETENEĞİ
Kavanozun İçindeki Fasulyeler
Amaç: Bu etkinlik, Delphi Öngörüde Bulunma Yönteminin basit bir tanıtımı ve örnek yaklaşımıdır. Seçenekler katılımcıların doğru tahmin yapma düzeyinin değişik yaklaşımlara göre ne kadar değiştiğini gözlemelerini sağlayacaktır. Malzemeler: İçi fasulye dolu (önceden sayılmış miktarda) bir kavanoz, her öğrenciye bir kalem, kâğıt.
Süre: 15 dakika
İşlem: 1. Fasulye kavanozunu öğrencilerin görebileceği bir şekilde yerleştirin. Öğrencilerin kavanozu incelemelerine olanak tanıyın. 2. Her öğrencinin kavanozdaki fasulye sayısıyla ilgili tahminini kâğıda yazmalarını isteyin. 3. Tahminlerin bir yerde toplatın ve tüm öğrencilerin görebileceği bir şekilde sergileyin. 4. Bu süreci üç kez tekrarlayın. 5. Son turdaki tahminlerden sonra yapılan üç tahminin ortalamasını alın. Tahmin ortalamasını kavanozdaki fasulyelerin gerçek sayısıyla karşılaştırın. Değerlendirme: Kullanılan tahmin sürecini tartışın, tahminlerin doğruluğunu irdeleyin. Seçenekler: İkinci tur tahminlerinden sonra, söylemek isteyen herkese en yüksek tahmini niçin yanlış gördüklerini, daha sonra da yine söylemek isteyen herkese en düşük tahmini niçin yanlış gördüklerini sorun. Öğrenciler arasında başka bir tartışma yapılmamalıdır. İlk seçeneği uygulayınca, üçüncü tür tahminlerden sonra, yani son tur tahminlere başlamadan önce genel bir tartışma yapılmasını sağlayın. Bir kavanozun içindeki fasulyelerin sayısını tahmin etmek yerine bir ip parçasının uzunluğunu tahmin etme yoluna seçebilirsiniz.
9. DÜŞÜNME YETENEĞİNİ KAZANDIRMA
Dokuz Nokta
Amaç: Düşünme yeteneğini devreye sokan kapsamlı bir düşünme etkinliğidir. Malzemeler: Her öğrenciye bir kalem, kâğıt, dokuz noktayı gösterecek bir projektör ya da yazı panosu. Süre: 10 dakika İşlem: 1. Aşağıda gösterildiği gibi dokuz nokta çizin. . . . . . . . . .
2. Her öğrenciden noktaları bir kâğıda geçirmelerini isteyin. Öğrenciler daha sonra dört doğru çizgi çekerek dokuz noktayı birleştirmek zorundadırlar. Yalnız bu işlemi yaparken kalemin kâğıttan kalkmaması gerekmemektedir.
3. En açık çözüm ikinci diyagramda gösterilmiştir. . . . bunu yeniden çizelim. . . . . . . Değerlendirme: Problemin sınırlarını test etmek üzerine bir tartışma yürütün. Ayrıca, bir problemin çözümünü kısıtlayan kuralları tartışın. Kibritten Üçgenler
Amaç: Bireyin düşünme yeteneğini devreye sokan kapsamlı bir düşünme etkinliğidir.
Malzemeler: Her öğrenciye altı kibrit çöpü.
Süre: 10 dakika.
İşlem:
1. Öğrencilere altı kibrit çöpü verin ve masanın üstünde düzgün bir sırayla yerleştirmelerini isteyin.
2. Öğrencilere bu altı adet kibrit çöpünden onları kırmadan dört eşkenarlı üçgen yapmalarını isteyin. Çözümlerde eşit üçgenlerden başka bir şekilde olmamalıdır.
3. Öğretmen için ipucu: Çözüm üçgen tabanı olan bir piramittir.
Değerlendirme: Problemleri yeni bir çerçeveye oturtma konusunda bir tartışma yürütün. Lider, katılımcıların kibritleri önlerine yaymalarını isteyerek, problemin iki boyutlu olduğunu ve çözümün bir düzlemde yattığını akla getirmektedir. Açık olan çözümlerin ilerisine bakmayı tartışın.
 DİNLEME BECERİSİ
Evet, Ve…
Amaç: Bu, dinlemeyi ve bir yapı kurmayı amaçlayan bir iletişim etkinliğidir.
Malzemeler: Yok.
Süre: 10 dakika.
İşlem:
1. Öğrencileri çifterli gruplara ayırın. Çiftler birbirleriyle rahatça konuşabilecekleri bir şekilde oturmalıdır.
2. Konuşma “Eğer okulun müdürü ben olsaydım ne yapardım?” çerçevesinde yürütülmelidir.
3. Eşlerden birisi konuşmayı başlatır. Diğer partner kendi yorumlarını eklemek istiyorsa, az önce söylenenleri kısaca özetleyip “evet” der ve “ve…” diyerek devam eder.
Değerlendirme: İletişim konusunda ve öteki insanın fikirleri üzerine düşünce geliştirmeyle ilgili olarak bir tartışma açın. İnsanların eşlerinin sözlerinin arasına girip onların fikirlerini geliştirmeye çalışırken sergiledikleri yüz ifadelerini ve duruşlarını da tartışabilirsiniz. Konuşmanın ilk başında ve daha sonraki kısımlarında araya girmelerin ne kadar doğal göründüğünü ele alın.

Sosyal Beceri Etkinlikleri 3 başlıklı yazı;
Sosyal Beceri Etkinlikleri yazılarının devamıdır ve 2008 de destekegitimi.com da yayımlanan yazıların güncel halidir…
Link vermek kayıdıyla alıntı yapılabilir…

Destekegitimi
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1 YORUM
  1. Emel Çekerik dedi ki:

    Güzel paylaşım. Teşekkür ederim.