ALTIN
DOLAR
EURO
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Sınavlarda Başarı Yakalamak

07.02.2013
626
A+
A-

Bu sürenin belirlenmesinde bireyin yaşı, okuma hızı ile birlikte okuduğunu anlama ve zihninde yorumlama hızı birlikte dikkate alınarak süre belirlenmektedir. Birinci sorunun çözümünden yüzüncü sorunun çözümüne kadar geçen zaman diliminde zihninizi dirik tutmanız gerekmektedir. Hiçbir sınavda kolay soruları başa koyma zor soruları sona koyma durumu söz konusu değildir. Zor soru birinci soruda olabilir 25. de, 45. de, 89. da olabilir. Bunun için her soruyu tek tek okumak zorundasınız. Soruyu çözemeyeceğinize karar verdiyseniz o soru üzerinde zaman kaybetmeden bir sonraki soruya geçiniz. Çünkü bu tür sınavlarda sınava katılan adayların 100. soruya ulaşması beklenilmektedir. 100 soruyu 100 dakikada yanıtlamanız gerekmektedir. Biz buna zamanı kullanmak diyoruz. 100 soru yalnızca bir dersten sorulmamaktadır. Bu sorular Türkçe, matematik, fen bilgisi (fizik, kimya ve biyoloji) ve sosyal bilimlerden (tarih, coğrafya, psikoloji, sosyoloji, felsefe) oluşmaktadır. Zamanı en kullanmanın yolu, hangi alandan sınava katılıyorsanız öncelikle o alana ilişkin dersin sorularını yanıtlamanız gerekmektedir. Birde sınav anında 20 soruluk ya da 30 soruluk gruplar halinde bir sözel bir sayısal sorularını yanıtlamanız zihni dirik tutmanın en iyi yoludur. Grup halinde yanıtlama yaparken kolunuzdaki saatten zamanı kontrol etmeniz daha kolay olur. İkincisi yanıtları soru kitapçığından yanıt kâğıdına aktarırken yanıtlarda kaydırma yapmanızı sıfırlamış olursunuz. Sınav sonrasında hep duyarsınız. Doğru yanıtladım ama yanıtları kaydırdım. İşte bunun önüne geçmenin en güzel yolu yanıtlarınızı 10’luk-20’lik biçimde soru kitapçığından yanıt kâğıdına aktarmaktır. Sorunun doğru cevabını iki seçeneğe indirmişseniz ilk aklınıza gelen seçeneği işaretleyin. Her zaman kişini aklına ilk gelen seçenek doğrudur.
Genelde soru cümlesi denildiği zaman hangisidir, olabilir, sonucudur gibi sözcüklerle biten sorular aklımıza gelmektedir. Bu biçimde yaklaştığımız için de sorunun başını okur ve hemen yanıtlara geçeriz. Doğru seçeneği şıp diye bulur ve yanıt kâğıdına işaretleriz. Daha sonra yanıtlarımızı kontrol ederken sorunun yanıtından yüzde yüz emin olduğumuz seçenek yanlış çıkar. Bu seçeneğin neden yanlış olduğunu araştırdığımızda soru cümlesini son sözcüğüne kadar okumadığımızı görürüz. Çünkü soru cümlesi; değildir, olmaz, olamaz, çıkarılamazla bitmektedir. Yani soru cümlesi olanı değil olmayanı istemektedir. Bu tür sorular tüm soruların en az %40’ını oluşturmaktadır. Soru cümlesini baştan sona kadar okunmalıdır.
En önemlisi de OKS ve ÖSS gibi sınavlara katılacak olan öğrencinin sınava hazırlanırken sınavı kazanamazsam ne yapacağı sorusuna yanıt verebilmesidir. Yani yaşamınızı sınav sonrası için de planlamalısınız. Bu planlama sınavı kazanamazsam ne yaparım olmalıdır. Böyle bir planlama öğrencinin sınav kaygısını azaltmakla birlikte sınavda yüksek bir performans göstermesine neden olacaktır.

Uzm. Devrim KOÇER
Psikolojik Danışman devrimkocer@gmail.com

Destekegitimi
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.