ALTIN
DOLAR
EURO
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Sınav Kaygısının Sonucu Sadece Başarısızlık mı?

10.02.2009
329
A+
A-

Sınav kaygısı olarak eğitim litaratürümüze giren, bazen Sınav Anksiyetesi olarak da kullanılan kavramın kökeninde, toplumların sosyo-ekonomik düzeylerinin yanında, sosyal devletin bireylere sunduğu eğitim olanaklarının sınırlılığı gelmektedir. Bir çok alanda olduğu gibi bataklıktan yayılan kokuyu gidermek yerine bataklığı kurutmanın doğru olduğu inancındaysak, sorunun temeline inmek gerektiğine inanmalıyız.

Bir kere kavram olarak sınav tek başına hümanist bir ifade değil. Sınav, bir nitelik ölçme aracı, bilgi düzeyi ölçme aracı ya da herkesin ideal koşullardaki ortamında alacağı biçim itibariyle “zeka ölçme aracı” olabilecekken çıkan sonuç yine de yanıltıcı olacaktır. Doğal yaşam ve olanakları kaygı ile performansın etkileşimini kaçınılmaz kılacaktır. Özetle sınav, sonucunu birebir haketmesi beklenilmeyen bir ölçüm aracıdır. Bu durum eğitimin genel hedefleri arasında olabilir mi? Ölçme-değerlendirme ölçeklerinden en kestirme ve doru sonuca uzanan adı “Sınav” mı?

Tüm bunların teorik bir çok tartışma alanı içerisinde ele alınması mantıklı olur. Bilimsel verilerin sonuçları içerisinde elbetteki ölçme ve değerlendirme alanlarının gerçerli ya da gerçekçi ifadelerini anlamak zor olmayabilir. Ancak sonuç olarak açığa çıkan bir anksiyete durumu giderek değişik boyutlarda bir “davranış anormalitesi” ne dönüşmesi, dercesinin artabilmesi diğer sorunlara hatta ilaç kullanımına kadar giden fizyolojik sorunlar içerisine de katılması vahametin sadece bir basit “başarısızlık hikayesi” olarak algılanmasını önleyecktir. Kalıcı bir kişilk zedelenmesinden tutun da, diğer bir çok ruhsal soruna da yol açabilecektir.

Son yıllarad sınav, eğitim anlayışı alanlarında belli bir çaba göze çarpmakta, en başta ezberci eğitime karşı yeni bir anlayışın yerleştirilmeye çalışıldığı savlanmaktadır. Pratikte bu ne kadar başarılı olmuştur? Bunu uygulamanın başlangıç ve bitiş aralığına denk gelen okul kuşaklarında göreceğiz. Dileğimiz o ki ezberci olmadığı savlanan yeni anlayışın abs,acs,açs,ads,aes,afs vb.. toplu sınavlarla ölçeklendirilmesinden vazgeçilecek anlayışların da yakın zamanda gelişmesi.

Destekegitimi
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.