ALTIN
DOLAR
EURO
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Sihirli Diziler Ne Kadar Suçlu?

05.03.2010
541
A+
A-

Sihirli Diziler hakkında Bir Yazı
Çocukken dinlediğimiz masallar…Cinler,periler,cadılar,doğa üstü varlıklar,konuşan hayvanlar.Nasıl merakla dinlerdik.Tekrar tekrar anlatılsa da aynı heyecanı yaşardık.Sonra televizyonda izlediğimiz çizgi filmler.Çizgiden olduğu için sınırsız hayal gücü istendiği gibi kullanılabiliyordu.Canlılar her ne olursa olsun zarar görmüyorlar, insanlar farklı bir yaratığa dönüşüyorlar,uzaylılar,hayaletler,konuşan,insan gibi yaşayan hayvan karakterler…Gerçek yaşamda olmayacak her şey olabiliyor masallarda,çizgi filmlerde ve şimdiye kadar kimse bunların çocuklara sakıncalarını tartışmadı.

Sonunda sinema sektörü de el attı bu hayal dünyasına.Çizgi filmlerde, masallarda anlatılan hikâyeleri gerçek oyuncuları kullanarak anlattılar. Beyaz perde de ve teknolojiyi kullanarak anlattılar.Süperman,Batman,Örümcek Adam,Harry Poter…..Ve en son sihirli kutu dediğimiz televizyona sıra geldi.Sihirli kutunun sihirli dünyası;çocukken severek izlediğimiz,Tatlı Cadı,Uzay Yolu…

Yapmak istediğimiz ama gerçek hayatta yapamadığımız,görmek isteyip görmemizin mümkün olmadığı şeyleri evimizde,odamızda televizyondan izleyebiliyorduk.Zamanla Türk yönetmenler de bu tür dizilere merak saldılar ve ileri düzeyde teknik aletlere sahip olmaya başladılar.

Sihirli Annem, Selena, Bez Bebek, Kayıp Prenses, Prenses Perfinya….

Toplum olarak tedirginiz;bu dizileri izlememeleri için çocuklarımıza yasaklar koyuyoruz.Ama neden bu yasaklar?Bazı çocukların izlediklerini gerçek yaşamda taklit ettikleri söyleniyor,ruh sağlıklarını bozduğu söyleniyor…

Gerçekten bu diziler tek başına çocukların ruh sağlığını bozar mı?Bozuyor mu?Çocukların ruh sağlığını bozan çocukların yaşamlarındaki başka faktörler olabilir mi? Yetişkin olarak çocuklarımıza gerçek yaşamla ilgili doğru model olmadığımızdan olabilir mi?Düşüncelerimize,hayallerimize hep bir sınır koyma çabasında olduğumuzdan dolayı olabilir mi?

Genel anlamda yetişkinlerin çoğunun yaptığı gibi henüz soyut kavramların gelişmediği dönemde çocuklara din kavramını,cennet-cehennemi,günahı,ölümü…öğretmeye çalışmaları da tehlikeli değil mi?

Bu dizilerin görsel olması,gerçek insanların oynuyor olması çocukların ilgisini daha çok arttırıyor olabilir.Ama çocuklar aptal değiller.Gerçek dünyayla hayal dünyasını ayırabilecek kadar akıllılar.Problem varsa eğer bunun nedenleri yetişkinlerde aranmalı kanımca.Diziler tek başına suçlu değil!

Hazırlayan: Betül AYDOĞAN (Özel Eğitimci)

Destekegitimi
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1 YORUM
  1. EROL dedi ki:

    Bence S,ihirli annem dizisi başlasın. Kesinlikle 2010 da başlasın. Hiç bir sihirli dizi başlamasa bile Sihirli annem başlasın.