SİGARANIN ZARARLARI HAKKINDA YENİ BİLGİLER
Her 15 sigara bir kanser hücresi
Bilim insanlarının yoğun çalışmaları sonucu insanlık lehine yeni gelişmeler de kendini gösteriyor. İnsanlık tarihinin en tehlikeli hastalığı olan kanserle ilgili çalışmalar da tüm hızıyla devam ediyor. İngiliz doktorlar ilk kez akciğer ve cilt kanserlerinin genetik kodlamasını çözdü. Tedavisi için umut doğdu. İngiltere’nin Cambridgeshire bölgesinde bulunan Wellcome Trust Sanger Enstitüsü dünyada ilk kez akciğer ve cilt kanserlerinin genetik kodlamasını çözdüğünü açıkladı. Batı basınının ‘kanser tedavisinde dönüm noktası’ dediği bu çalışma aslında İngiliz bilim adamlarının öncülüğünde tüm kanser türlerine yönelik yapılan dev bir çalışmanın parçası.
Yine İngiltere’de göğüs kanseri, Japonya’da karaciğer ve Hindistan’da ağız kanseri, Çin’de mide kanseri, ABD’de de beyin, yumurtalık ve pankreas kanserleri için eş zamanlı olarak genetik kodlama çalışması yapılıyor. Peki bulguları Nature dergisinde yayımlanan Wellcome Trust’un akciğer ve cilt kanseri üzerinde ulaştığı sonuç ne anlama geliyor. Uzmanlar hücrelerin kanserli hale gelmesine yol açan değişimleri (mutasyon) belgeleyerek nedenlerini saptadı. Bu da kan tahlilleri ile erken teşhis ve kişiye ve kanser türüne göre müdahalenin yolunu açacak. Wellcome Trust’un akciğer kanseri oluşumu ile ilgili en önemli bulgusu her 15 sigaranın DNA’da bir mutasyona yol açması.
10 ÜLKEDE 5 YIL SÜRECEK
Akciğer kanserinin DNA kodu ise çoğu sigara içme sonucunda oluşan 23 bini aşkın hücre bozukluğunu kapsıyor. Cilt kanseri ise çoğunluğu güneşte fazla kalmadan dolayı oluşan 30 bin genetik bozulmadan kaynaklanıyor. Ancak 10 ülkenin ortaklaşa yaptığı çalışmanın tamamlanmasının 5 yıl süreceği bildiriliyor.