ALTIN
DOLAR
EURO
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

SICAK ÇARPMASI HAKKINDA

12.03.2010
300
A+
A-

SICAK ÇARPMASI
İnsanın sıcağa karşı toleransı birçok faktöre bağlıdır.Vucudun sağlık durumu, yaş,iklim şartları vs. direnci etkileyen faktörlerdendir. İstirahattaki normal bir insanın  nemli iklimde 45 dereceye tolaransı 50 dakikladır.
Kuru iklimde 3-5 derece daha yüksekdir. Yine normal bir insanın bir saat içinde atabileceği ter 4 litre kadardır. Terin her bir mililitresisyle 0,5 kalori harcanır. Sıcaklığın yükselmesine yanıt olarak cilt damarlarında genişleme, iç organ damarında büzülme, nabız sayısı ve kalp atım hacmi artış olur. Bunda amaç ısının reğülasyonudur.

Sıcak ortamda uzun süre ayakta kalmalarda bayılma olur. Bu refleks vazomotor bir tepkidir. Hastanın başı aşağı ayakları yukarı getirilince kısa sürede düzelme sağlanır. Ortam sıcaklığı  arttığı halde fiziksel aktivitesine devam edenlerde sıvı kayıpları artar. Deri rengi soluk ve nemlidir.
Nabız alınamayacak kadar zayıftır.Vucutta su kaybının devamı sonucu böbrek ve diğer organ yetmezlikleri tuz kayıpları olur ve ölüm kaçınılmazdır.

Sıcak çarpması denilen durumda; vucut ısı kaybını uygunsuz elbiseler nedeniyle yapamamaktadır.Organizmanın  ısı regülasyonu bozulmuştur.Tablo ani bir şekilde gelişir.40,5-41,6 derecede şuur kaybolur.
43 derecede ölüm meydana gelir. Bazı enfeksiyon hastalıkları, allerjik reaksiyonlar, terbezi hastalıkları tetikleyici olabilir. Baş ağrısı, baş dönmesi, bilinç bulanıklığı, iştahsızlık, mide bulantısı, kızarma  ve terleyememe, kol-bacak ve karında kramplar, Vücut sıcaklığının 40 derecenin üzerinde artışlar olur.

Sıcak çarpmalarında erken müdehale hayat kurtarmaktadır. Soğuk uygulamaklar ve soğuk banyolar yararlı olmaktadır. Şok ve kramp ihtimalleri nedeniyle  hastanede yatışı yapılmadan önce hastayı serin, gölgeli bir ortama almak gerekir Hasta yarı oturur pozisyona getirdikten sonra, üzeri soğuk ve ıslak bir çarşafla sarılır. Vücut sıcaklığı 38 dereceye düşene kadar soğutma işlemine devam edilir. Bilinci ve davranışları
normalse içecek bir şey vermek doğru bir adım olur. Hastanın bilinci yerinde değilse boğulmasına neden olacağından içecek şeyler verilmez. Kusma varsa yan yüzükoyun yatış yapılır. Güneş çarpmasına karşı en etkili yol; güneşten ve sıcaktan korunmaktır.

Sıcak etkisinden korunmak için, güneş altında fazla kalmamak, zorunlu olmadıkça gün ortası saatlerinde çıkmamak, serin tutan ve açık renk giysiler giymek ve bol sıvı tüketmek yerinde olacaktır.

Destekegitimi
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1 YORUM