ALTIN
DOLAR
EURO
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

SEREBRAL PALSİLİ ÇOCUKLARDA BESLENME PROBLEMLERİ VE TEDAVİSİ

08.10.2009
353
A+
A-

Serebral palsili çocuklarda beslenme problemleri sıktır. Bu çocuklarda beslenme ve nütrisyonel değerlendirme ilk yıl her ay daha sonra en azından 6 ayda bir yapılmalıdır. Beslenme problemlerinin optimal sağaltımı pediatrik gastroenterolog, çocuk cerrahı, diyetisyen, konuşma terapisti, fizik tedavi uzmanları, aile ve hemşirelerle birlikte multidisipliner olarak yapılmalıdır. GÖR olan çocuklara yönelik olarak, nütrisyonel rehabilitasyonla beraber, konservatif ve non-operatif tedavi yöntemleri ilk seçenektir. Rekürren pnömoni, ağır özofajit, ağır büyüme-gelişme geriliği GÖR’ün cerrahi sağaltımı için en önemli endikasyonlardır. Laparoskopik fundoplikasyon bu çocukların sağaltımı için altın standart haline gelmiştir. Oral-motor ve yutma bozukluğu olan çocuklarda sıvı ya da katı gıda alımında aspirasyon, gastrostomi tüpü yerleştirilmesi için endikasyondur. Gastrostomi, perkütan endoskopik ya da laparoskopik olarak yerleştirilebilir Gastrostomi sonrası uygulanan nütrisyonel rehabilitasyon yutma fonksiyonunda olumlu gelişmelere yol açabilir ve sonrasında yine ağızdan besleme denenebilir. Beslenme bozukluklarının tanısı, spesifik sağaltımı, nütrisyonun gelişmesi, daha az komplikasyon ve serebral palsili çocuklar için daha iyi bir hayat kalitesini beraberinde getirecektir.

Ankara Üniversitesi tıp fakültesi Mecmuası 2004 yılı yayını olan ve RAHŞAN VARGÜN (Yazar), HÜLYA ULU (ÖZKAN) (Ortak Yazar), RAHMİ DUMAN (Ortak Yazar) ve AYDIN YAĞMURLU (Ortak Yazar) tarafından yazılan makalenin tamamını PDF olarak indirebilirsiniz.

Destekegitimi
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.