ALTIN
DOLAR
EURO
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

SEN DİLİ VE BEN DİLİ

19.10.2009
1.840
A+
A-

Sen Dili ve Ben Dili

Sen diliyle olumsuz duyguları dile getirmek, eleştirmek ve hoşnutsuzluğunu belirtmek, karşı tarafta çok olumsuz duygular ve sonuçlar doğurur. Kişinin direnmesine, karşı gelmesine, kızmasına ve dolayısıyla söz dinlememesine neden olur.
“Ne biçim annesin sen? Çocuklarına bakmasını bilmiyorsun”,
“Neden hep derse geç geliyorsun? “ gibi cümleler sen diline örnek olarak verilebilir.

Sen dili, yargılayıcı ve suçlayıcı bir dildir. Dinleyenin savunmacı bir tutum takınmasına yol açar.
Ben dili, direnç ve baş kaldırmayı daha az ortaya çıkarır ve davranışın değişmesinde karşı tarafa sorumluluk verir. Ben dili, kişinin o anda, karşılaştığı durum veya davranış karşısında kişisel tepkisini duygu ve düşüncelerini açıklayan bir anlatım tarzıdır.
Ben dili, başkaları hakkında değerlendirme ve yorumlarımızı değil, bizim duygu ve yaşantılarımızı açıklar.
“Ne saygısız çocuksun. Anneyle bu şekilde konuşulur mu ? Terbiyesiz!” gibi bir sen dili yerine, “Bu şekilde yanıt verdiğin için kırılıyorum. Üstelik bana saygı duymadığını düşünüyorum.” şeklindeki ben dili duygularımızı ve düşüncelerimizi açıkladığı gibi, sen dilinin içerdiği saldırıyı da ortadan kaldırmaktadır.

Destekegitimi
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 13 YORUM
  1. berk ali zeytinburnu dedi ki:

    Madde madde ve örneklerle verseydiniz bence daha iyi olurdu. Saygılar

  2. ecemnaz dedi ki:

    lütfen cümle olarak verin

  3. tuana dedi ki:

    cümle içinde kullanın lütfen ödev için gerekli

  4. kübra dedi ki:

    bana cümle gerekli çabuk olun ödev içinnnnnnnnnnnnnnnn

  5. merve dedi ki:

    örnek verin lütfen gerekli

  6. yusuf köstekli dedi ki:

    LÜTFEN örneğinizi verin

  7. Destekegitimi dedi ki:

    Örnek yazının içinde var.
    “Ne saygısız çocuksun. Anneyle bu şekilde konuşulur mu ? Terbiyesiz!” gibi bir sen dili yerine, “Bu şekilde yanıt verdiğin için kırılıyorum. Üstelik bana saygı duymadığını düşünüyorum.” şeklindeki ben dili duygularımızı ve düşüncelerimizi açıkladığı gibi, sen dilinin içerdiği saldırıyı da ortadan kaldırmaktadır.”

    1. seheryeli pekediz dedi ki:

      bissürü örnek lazım bana lütfen performans ödevi

    2. seheryeli pekediz dedi ki:

      bissürü örnek lazım

  8. Beyazokul.com dedi ki:

    Örnek:
    Benimle ve arkadaşlarımla sürekli olarak argo ve küfürlü konuşan bir arkadaşıma:
    “Sen ne biçim kaba bir insansın, terbiye görmedin mi sen” demek yerine;
    Arkadaşım, ben böyle küfürlü konuşmalardan çok rahatsız oluyorum… demek daha uygundur ve sen dili yerine, ben dili kullanmış olurum.

  9. Turan dedi ki:

    Sen dili ve Ben dili
    Şiir adı gibi olmuş 🙂

  10. Ezgi dedi ki:

    Sen dili ve ben dili derken karşındaki insanı sürekli uyarmayacaksın, sürekli eleştirmeyeceksin. Mesela sen böylesin demek yerine ben olsam böyle yapardım diyeceksin. O da sana ben sen değilim derse o zaman başka tabi :))

  11. Sevda dedi ki:

    Bu yazıdan anladığım şu: Sen dili, karşındakini direk olarak suçlayıcı konuşmaktır. Ben dili ise karşıdaki kişinin hatalı olduğunu söylemek ve ona kızmak değil, durumdan duyulan rahatsızlığı ben olarak söylemektir.