ALTIN
DOLAR
EURO
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Saman Nezlesinden Korunmak

14.01.2012
286
A+
A-

Allerjik Rinit Nedir?
Halk arasında saman nezlesi olarak bilinen alerjik rinitin belirtileri şunlar:
Burun akıntısı, hapşırma, burun tıkanıklığı, gözlerde yaşarma, gözlerde kaşınma, başağrısı ve halsizlik.

Bu belirtiler haftada bir iki gün, yılın belirli dönemlerinde veya bazı ortamlara bağlı olarak ortaya çıkabilir. Uzmanlar, toplumun yüzde 10’dan fazlasının alerjik rinite yatkın olduğunu belirtiyorlar. Allerjik rinit için tanı, hasta şikâyetlerinin değerlendirilmesi, muayene ve testlerle konmakta. Allerjik rinit genellikle, mevsimsel ve yıl boyu olmak üzere iki farklı tipe ayrılıyor.

Esas olarak Allerjik rinitin nedeni bağışıklık sisteminin, yabancı bir maddeyi vücut için tehlikeli gibi algılaması ve aşırı reaksiyon göstermesidir. Yabancı maddeye gösterilen reaksiyon vücudun bazı maddeleri salgılamasına yol açar. Bunun sonucu olarak alerjik nezleye ait belirtiler kendini gösterir. Yabancı maddeler (alerjenler), solunum yolu ya da besinlerle alınabilir. Vücudun en fazla tepki gösterdiği maddeler ise polenler, otlar, ev tozu akarları, hayvan tüyleri ve bazı besinlerdir.

Allerjik Rinit Tedavi
Tedavide alerjiye neden olan yabancı maddeden korunma temel alınmaktadır. Gıda alerjilerinde; söz konusu gıdayı diyetten çıkarmak, polen alerjilerinde; polen mevsimini bilerek bahçe vb. alanlardan uzak durmak, ev tozu akarları alerjilerinde; ev ortamında nemi düşük tutmak, yatak nevresim, çarşafların 60°de yıkanmasına dikkat etmek gerekiyor.

Destekegitimi
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1 YORUM