ALTIN
DOLAR
EURO
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Sağaltım Planı

12.01.2009
5.149
A+
A-

Problem Davranışın Olası Nedenleri:

Öğrenci A’ burnunu her iki elinin baş ve işaret parmakları ile tuttuğunda Öğrenci A’ya daha çok peçete al burnunu temizle denilmekte Öğrenci A da bu pekiştireç özelliği kazanmış durumda her peçeteyi alışında ayağa kalkabiliyor, peçeteyi çöpe atmaya gidip geliyor. Bunları yaparken arkadaşlarına rahat dokunabiliyor ve bu davranışları rahat yapmasını sağladığı için öğretmenlerinin “peçete al burnunu sil” demesi pekiştireç özelliği kazanmıştır. Öğrenci A’nın sandalyesinde uygun şekilde oturması kolunu bağlaması etkinlikle ilgilenmesi vb uygun davranışları pekiştirmiyor. Öğrenci A’nın performans düzeyi uygun şekilde belirlenmemiş gözlemler yapılmıştır.

 Öğrenci A’nın ilgilenmesi için materyal verilmiyor. Sürekli etkinlik uygulanmıyor. Yönergeler uygun şekilde verilmiyor. Davranış işlevi – İlgi Elde Etme Dikkat Çekme Öğrenci İçin Etkili Pekiştireçler Sosyal Pekiştireçler – Aslan Oğlum – Süpersin – Elini vurarak çek yapma – Sen dersi çok güzel dinliyorsun – Sen bana çok güzel baktın – Harika inceliyorsun. – Çok güzel inceledin – İncelediğini görüyorum – Başına omzuna ve sırtına dokunma hareketleri
Etkinlik pekiştirmeleri – Bahçeye çıkma – Hikaye kitabı inceleme – Yap-Boz yama – Yaptığı etkinliği toplaya asma – Tahtaya yazı yazma Yiyecek Pekiştirme – Jelibon, Çubuk Kraker, Bonibon, Çikolata, Şeker Pekiştireçler, örgencinin söylenmekten, tapmaktan ve yemekten hoşlandıklarından seçilmiştir. Sağaltım Yöntemine Karar Verme Premçek ilkesini kullanmak, Öğrenci A’ya uygun olmayan davranışları konuşarak uygun olan davranışı yaptığında sevdiği etkinlik yiyeceklere ulaşabileceği anlatılır. Uygun yaptığı davranışında yaptığı davranış türün göre yaptığı uygun davranışlarda söylenerek ödülü verilir. Uyuşmayan Davranışların Ayrımlı Pekiştirilmesi: Normlara, uygun olarak gerçekleştirdiği davranışın sıklığı artırılarak istenmeyen davranışların olma olasılığını azaltmak için uyuşmayan davranışların ayrımlı pekiştirilmesi uygundur. Davranış işlevine göre uyuşmayan davranışlar belirlenir. Dolaylı pekiştirme, Sınıfa uygun davranışlar göstermeyen öğrencinin sınıfa uygun davranışlar göstermesi için uygun davranışı olan öğrencileri uygun davranışlarını betimleyerek pekiştirilir.

Öğrencinin burun deliklerini tutmasını engellemek için kul+ eli ve kul- elinin baş ve işaret parmaklarına mentollü krem sürülür mendil peçete istediğinde mentollü peçeteler verilir. Uyuşmayan Davranışlar Ders sırasında sırtı sandalyeye yaslanmış biçimde oturma kollarını balgama, ellerini dizlerinin üzerinde tutma öğretmenine yüzünü kapatmadan bakma verilen etkinlikle ilgilenme kalemini silgisini vb araçlar işlevi uygun bir biçimde kullanma verilen veya gösterilen resimli kartları inceleme bakma davranışları. Ortamın yapılandırılması öğrencinin fiziksel ve ek yetersizliği bulunmadığı için başka düzenleme yapılmaz. Pekiştirme Tarifesi Hafta ve 2. gün sürekli pekiştirme 3.4. 5. gün sabit oranlı pekiştirme öğrencinin her 3, 5 ve 6 norma uygun davranışından sonra pekiştiririm 2 günden sonra mentollü krem ve mendil kullanmaya başlarım. Hafta 1 ve 2 gün ortalama sekizi veren uygun davranışları pekiştirilir 3.4.5. gün ortalama 12’yi veren uygun davranışlar pekiştirilir. Sınıf Öğretmenini Sağaltım Sürecinden Haber Edilmesi, Sınıf öğretmenine Öğrenci A’nın, yaptığım gözlem sürecini ve gözlem sonuçunda yapacağım sağaltım yöntemlerinin neler olduğunu açıklarım bu süreci uygularken bana yardımcı olmalarını isterim. Saltım Yöntemlerini Uygulanması 1. Hafta 1.GÜN: Sağaltıma başlarken ellerin bağlı şekilde oturduğundan ellerin dizlerinin üstünde tuttuğundan öğretmenlerine yüzüne kapatmadan baktığından verilen etkinliklerle ilgilendiğinde kartlara bakıp incelediğinde bahçeye çıkabileceksin hikaye kitabı inceleyebileceksin jelibon çikolata … vb yiyebileceksin ( bu pekiştireşler yapılan uygun davranışlardan sonra sağaltım sürecinde uygun davranışlar betimlendikten sonra verilecektir) Senin bunları kazana bileceğini biliyorum sen çok zeki bir çocuksun akıllısın diyerek açıklama yaparak uygulamama geçerim 1. ve 2 . gün Öğrenci A’nın yaptığı uygun davranışta her yaptığı uygun davranışta sırayla davranışın türüne göre de aslan oğlun süpersin tamam eline vurarak cak yapma sen dersi çok güzel dinliyorsun sen bana ona …. Çok güzel baktığını görüyorum tamam harika inceliyorsun başına omzuna sırtına dokunma sevme hareketlerini ve minik çubuk kraker parçasını bonibon yarısını veririm dolaylı olarak etrafındaki uygun davranış yapan arkadaşlarını da betimleyerek pekiştiririm.Bu süreci 2 gün uygularım 2. günün sonunda da yaptığı davranışlarını açıklama yaparak salıncakta sallanmasını sağlarım. 3.4.5.günler sabit oranlı.

Destekegitimi
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 2 YORUM
  1. aylin dedi ki:

    ailelerle ilgili bilgilerin anlatılması

  2. gül dedi ki:

    sağaltım planı örnekleri yok mu?