ALTIN
DOLAR
EURO
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Panik Atak Özellikleri ve Belirtileri

28.08.2013
2.141
A+
A-
Panik Atak Özellikleri ve Belirtileri

Panik Atak Özellikleri ve BelirtileriPanik atak, panik bozukluk başta olmak üzere bir çok psikiyatrik bozuklukta ve bazı fiziksel hastalıklarda görülen yoğun korku, kaygı, yoğun endişe karışımı bir nöbet genel anlamını karşılar. Günümüzün zorlu, stresli, değişken, oynak yaşam ortamlarında ortaya çıkan tüm bozukluklar gibi çağa özgüdür. Panik atak;  hayatımızdaki kaygılar,  maddi ve manevi tükenmişlikler,  kaos ve belirsizlik durumunun sonucu olan “hiçlik duygusu”na koşut olarak tüm dünyada toplum sağlığını tehdit eden boyutlara gelmiştir.

Uzmanların, “psikolojik bir sendrom” olarak tanımlamasına karşın;  hasta, çoğunlukla yaşadıklarının gerçekten fiziksel kaynaklı sorunlar olduğunu ama kimsenin hastalığının gerçek sebebini bulamadığını düşünmektedir. Hastanın durumuna “psikolojik” tanısı konulmasının ardından, bu kez bilinçsiz hasta yakını ve çevre inin olumsuz tavrı devreye girer ve bu tavır hastaya zarar vermeye başlar. Panik atak problemiyle cebelleşen kişiye,  Panik atağın önemsiz bir sorun olduğunu anlatmaya çalışmak ve davranmak gerçekten işleri daha da zorlaştırır. Durum  ‘hastalık hastası’ yakıştırması yapacak kadar basit değildir.  Kendisini yalnız ve çaresiz hisseden hasta ise kısır döngü içine girmektedir.

Panik Atak Özellikleri
Hastalığın başlangıç yaşı değişkenlik göstermektedir. Çoçuklarda çok nadir ortaya çıkan hastalığın ilk ortaya çıkış yılları 18-25 yaş arasıdır. Hastalık 30-40’lı yaşlarda yüzünü ciddi biçimde göstermektedir.

Yapılan çalışmalarda panik atağın genetik olup olmadığı konusunda herhangi bir bulguya rastlanmamıştır.

Panik atak krizi başlangıçta 5-45 dakika sürmekte ve şiddeti hastadan hastaya değişmektedir.

Panik atak, hastanın yaşam kalitesini olumsuz etkileyen bir hastalıktır. Krizler ve ölüm korkusu gibi nedenlerle hasta evde tek başına kalamamak, tek başına dışarı çıkamamak gibi olumsuzluklarla karşılaşmaktadır. Sürekli başına kötü bir şey geleceği ve yabancıların ona yardım etmeyeceğinden korkan bazı hastalar mesleklerini sosyal hayatlarını bırakmak zorunda kalabilmektedirler. Korkuların ve yaşananların ciddiye alınmaması ise ailevi ilişkilerin zedelenmesine dahi yol açabilmektedir. İzole bir hayat yaşayan hastaların durumu ise ağırlaşmaktadır.

Panik atakla panik bozukluk genellikle karıştırılır. Bu iki olgu birbirinden farklıdır.  Panik bozukluk kalp krizi geçireceğini, öleceğini, atakların tekrar olacağını, felç geçireceğini düşünerek sürekli endişe, korku içinde bulunma şeklindedir. Başka bir rahatsızlığa bağlı olarak ortaya çıkmaz. Bu bozukluk iki şekilde bulunabilir: agorafobili ya da agorafobisiz. Agorafobi yalnız kalma korkusudur. Kapalı yerlerden kalabalık yerlerden uzak durma, evde tek başına kalmak istememe gibi durumlar görülür. Dışarıya yalnız çıkmaktan korkar ve sosyal olmaktan çıkar.

Panik Atak Belirtileri Nelerdir?

Panik atakta görülebilen fiziksel belirtilerden bazıları şöyledir:
Mideye bir şey çöküyor hissi
Avuç içlerinde terleme
Her tarafta sıcaklık hissetmek
Hızlı ve şiddetli kalp atışları
Ellerde titreme
Diz ve bacaklarda güçsüzlük veya esneklik
İç titremesi, titreme duygusu
Ağız kuruluğu
Boğazda yumruk hissi
Göğüste basınç
Hızlı nefes alıp verme
Bulantı veya ishal
Baş dönmesi, sersemlik, göz kararması
Gerçek dışılık hissi (rüyada gibiyim)
Açık olarak (net olarak) düşünememe
Bulanık görme
Kısmen felce uğramışlık duygusu
Ayrılma ya da hayal gibi hareket etme duygusu
Çarpıntılar veya düzensiz kalp atışları
Ellerde, ayaklarda ve yüzde karıncalanma
Göğüs ağrısı
Bayılma hissi
Midede titreme heyecan
Soğuk ve ıslak eller
Bunlara da şu korkular ya da negatif düşünceler eşlik edebilir
Ölmek üzereyim
Kalp krizi geçiriyorum
Aklımı yitirmek üzereyim
Kendimden geçmek üzereyim
Tıkanmadan öleceğim
Nefes almam mümkün olmayacak
İnme inecek,felç olabilirim
Kontrolümü kaybediyorum
Tansiyonum çok yükseldi ve beyin kanaması geçirmek üzereyim.

Panik Atak Eşlik eden unsurlar

Tehlike beklentisi
Sonunun geldiği düşüncesi
Bulunduğu ortamdan kaçma isteği (kaçınma davranışı; “yardım alamazsam, hastaneye yetişemezsem” düşüncesi ile evde yalnız kalamaz, yalnız sokağa çıkamaz, toplu taşıma araçlarına binemez, kalabalık ortamlara giremez, asansörü kullanamaz, toplumsal ve mesleki etkinliklere katılamaz.)
Tekrar panik atak geçirme kaygısı (beklenti kaygısı)
Alkol ve madde bağımlılığı
Depresyon sıklığının artması

Panik Atak sırasında yapılması gerekenler

Bir yere oturun veya  uzanın.  Kendi kendinize bunun sadece bir atak olduğunu, korkulacak bir durum olmadığını söyleyin ve atağın geçmesini bekleyin. Atak sırasında üzücü, heyecanlandırıcı tartışmalardan kaçının. Kafeinli içecekler, sigara ve alkol kullanımından uzak durun. Kendinizi kontrol etmeye çalışın. Atak sırasında derin nefes almayın, çünkü şikayetler artar. Nöbet geçene kadar bir torbaya soluk alıp verilebilir.

Panik Atak Tedavi

Panik atak tedavisi mümkün olan bir hastalıktır. Hastaya öncelikle hastalığı nasıl kontrol edebileceği öğretilmektedir. Bunu başarabilen hasta ilerleyen zamanlarda panik atağı tamamen hayatından çıkartabilmektedir.

Panik atak tedavisindeki en büyük sorun hastanın fiziksel bir rahatsızlığı olduğuna inanması ve bu nedenle psikolojik desteği geç aramasıdır. Yapılan araştırmalar, panik atak tanısı konulan hastaların yüzde yetmişinin hastalığın ne olduğunu bulmak için en az on doktora gittiğini göstermektedir. Birçok defa tam sağlık denetimi (check-up) yaptırmış ve gereksiz bir sürü ilaç kullanmış olan hasta doğru yere geldiğinde panik atak teşhisi koymak ise kolay olmaktadır.

psikiyatristler ve psikologlar tarafından tedavi edilen ve dönem dönem ilaç kullanılmasını da gerektiren tedavi aşamasında hastanın doktoruna güvenmesi çok önemlidir. Güven duyulan ve rahat hissedilen bir uzmana gidilmesi tedavi sürecini hızlandırabilmektedir.

Tedavi sırasında nefes ve rahatlama egzersizleri, atağın üstüne gitme teknikleri ve kas gerginliğini yok etmeye yönelik alıştırmalar hastaya öğretilmekte ve uygulanmaktadır. En sık kullanılan psikoterapi tekniği bilişsel-davranışçı terapi tekniğidir.

Panik atağın bir hastalık olduğu kabul edilmeli ve kişinin durumuna uygun olarak belirlenen tedaviye devam edilmelidir.

Panik atak için Geçerli tedavi yöntemleri
Psikoterapi yöntemi ile tedavi
İlaç tedavisi
Relaksasyon teknikleri ile tedavi
Nefes egzersizleri
Spor ve egzersiz terapileri
Biofeedback
İmajinasyon
Üstüne gitme teknikleri
Grup terapisi

DestekEgitimi.com

Destekegitimi
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 16 YORUM
  1. Elif Naz dedi ki:

    Günümüzde Panik atak, başlı başına bir hastalık değil, bir hastalık belirtisi olarak düşünülmekte. Her panik halde her depreasyonda panik atak teşhisi konumuyor. Arkadaşlar tıbbi destek almadan olmaz. Mutlaka iyi bir hastaneye başvurun.

  2. Elvan dedi ki:

    Korkularınızdan korkmaktan vaz geçtin… yaşamda korkulacak bir şey yok. Bunu görecek ve rahatlayacaksınız… Evet pozitif düşünerek Panik Atağı kolayca yenebilirsiniz.

  3. veli demirtaş dedi ki:

    toplumumuzda çok sıklıkla yaşanan panik atak bozukluğu,özellikleri,tedavi yöntemi hakkında yayınlamış olduğunuz yazınız çok faydalı oldu,bilgi sahibi oldum ,tşkediyorum

  4. ferit toprak dedi ki:

    bütün psikolojik rahatsızlıklar birbirleriyle etkileşim halindedir,çok keskin sınırlarla birbirinden ayrılamazlar.ortak belirtileri ve birbirinden ayrılan belirtileri vardır.Tedavide ilk basmak hastalığı kabul etmektir,hem kişinin kendisi için hemde çevresi için hastalığı kabul etmek en zor kısmıdır.Tedavide ise bütün semptomların tamamen yok olmasını beklemek yerine,semptomların yaşamı engellemesinin azaltılmasına odaklanması gerekir,bütünüyle yok olmazlar,bir kısmı varlığını sürdürür ancak ağırlığını hafifletir.

  5. nazlı dedi ki:

    panik atak yalnız basına asılacak bır durum bır rahatsızlık degıldır. bu durumun tedavırınde yanınızdakilerden sıze yaklasımı tavrı da oldukça onem tasımaktadır. ancak bu durumun ilk basta kendı içinde bunu kabul etme ve bununla basa cıkabılme gucunu ortaya cıkarmak gerekıyor. kimse gücsüz değil ilk önce içinizdeki gücü ortaya cıkartın. sonra herşeyın daha iyiye gideceğini göreceksınız. yalnız değilsiniz

  6. Yakup YAZICI dedi ki:

    Organizmanın pilinin zayıflaması. Normal kabul ettiğimiz yaşantıdan sapma…. Kaynağı; Korku, kaygı, herhangi bir olay karşısında aşırı duyarlılık hali. Belki isimler farklı olsa bile, depresyonla bağlantılı bir durum…. İşin özünde bireyin ihtiyaçlarının, karşılayamaması durumunda, genel bir mutsuzluk hali. Birey kendi kendisini bu durumdan kurtarmak için mücadele etmeli. Kendisini sorgulayıp, kendisini tanıması için sorular sormalı. Ben kimim? İsteklerim nelerdir? Bulunduğum yaş, cinsiyet, eğitim, sosyal konum itibariyle, isteklerim hangi düzeyde, ne kadar olmalı. Gerçeklerle yüzleşmeli. Tabi bu aşama gene kişinin sorunlarla başa çıkma yeteneğine bağlı. Bazı bireyler kendilerini sorgulamaktan uzak, 40-50 yaşına gelmesine rağmen ne istediğini bilmeyen kişiliği oluşmamış bireyler, uzman kişilerden profesyonelce yardım alarak, gerekirse ilaç takviyesiyle destek alınmalı….Araştırmalar göstermiştir ki yaşamı rahat, sakin sürdüren bireyler daha sağlıklı ve uzun yaşayabildiklerini göz önüne aldığımızda. Olaylar karşısında aşırı duyarlılık bireyler için yıpratıcı ve yaşam kalitesini düşürür……….

  7. Aslı dedi ki:

    PANİK ATAK TESTİ
    Aşağıdaki belirtilerden dördünün (veya daha fazlasının) aniden başladığı ve on dakika içinde en yüksek düzeye ulaştığı, ayrıca yoğun bir korku ya da rahatsızlık duyma döneminiz olduysa panik atak geçirmişsiniz demektir:
    1-Kontrolünüzü kaybetme veya çıldırma korkusu
    2-Ölüm korkusu
    3-Uyuşma veya karıncalanma duyumları
    4-Üşüme, ürperme veya ateş basmaları
    5-Çarpıntı, kalp atımlarını duyumsama veya kalp hızında artma olması
    6-Terleme
    7-Titreme veya sarsılma
    8-Nefes darlığı veya boğuluyor gibi olma duyumları
    9-Soluğun kesilmesi
    10-Göğüs ağrısı veya göğüste sıkıntı hissi
    11-Bulantı veya karın ağrısı
    12-Baş dönmesi, sersemlik hissi, düşecekmiş veya bayılacakmış gibi olma
    13-Dış dünyayı değişmiş olarak algılama veya benliğinizi değişmiş, benliğinizden ayrılmış olma hissi

  8. denis dedi ki:

    Panik atak gerçekten çağımızın en büyük problemi. Kentleşme ile birlikte panik atak vakaalarında artış olduğunu düşünüyorum. Arkadaşlar ben de bu problemle boğuşuyorum. Üstesinden gelmek için amatör olarak tiyatro ile ilgileniyorum. Ayrıca CP ile ilgili bir dernekte çalışıyorum, gönüllü olarak. Viyana’da yaşamanın avantajını da iyi kullanıyorum. Bol bol geziyorum. Panik hallerim yok denecek kadar azaldı.

  9. Sevil dedi ki:

    Son zamanlarda sürekli kaygı halindeyim. İşimi kaybetmekten korkuyorum. İşsiz kalmaktan, ekonomik kriz olacakmış, dolar artacakmış, evime ekmek götüremeyecekmişim hissine kapılıyorum. Sizce ben panik atak mıyım?

  10. zeliha güleç dedi ki:

    ben bütün belirtileri yaşıyorum 5 yıldır

  11. ebru dedi ki:

    Güzel yazı destekegitimi sağol. Panik Atak Özellikleri ve Belirtileri konusunda da bilgi sahibi oldum.

  12. BARİS dedi ki:

    bendede war bu durum surekli nefes alamiyorum gibi geliyor sacma sapan seyler dusunuyorum ne dusundugumu bile dusunmek istiyoırum m fıttırıcam . herseyi kontrol etmek ıstıyorum bu panık atakmıdır

  13. Korkma Arkadaşım dedi ki:

    Arkadaşlar yaşım 18 Bu hastalığa 7 yaşında 1 ay yakanlandım o zamanlar ne olduğunu anlamamıştım sadece içim sıkılıyor demiştim 12-13 yaşlarımda 2 ay yakalandım ve hayatımın en igrenç günleriydi ölüm korkusu filan vardı o zamanlar piskolojik tedavi görmedim sadece benim öyle olduğumu düşünüyordum kimseye anlatamıyordum utanıyordum gülüşlerim yalandı muhabbetlerim geçiştiriciydi düşünemiyordum neredeyse ama güzel günleri düşündüm ve 2 ayda geçti 13 yaşımdan bu yana çok güzel günlerim oldu aklıma bile gelmedi o günler saçmalamışım dedim son 7 aydır evden dışarı çok çıkmadım hep aynı şeyleri yaptım 2 hafta önce hastalıgım 5 dk lıgına nüksetti sonra 3 gün sonra 1 gün sonra ama şuankiler küçük çaplı çünkü bunun bir hastalık olduğunu ögrendim ve tedavisi mümkün şuan tedavi görmeden iyileştim hastayken geçmicek gibi gelsede geçiyor arkadaşlar zamanı ise sizin elinizde gezmeye eglenmeye bakın ama hastayken gezmeyin iyileştikten sonra keyfinize bakın tavsiyem sadece hastayken geçen dakikalarınıza yanın sonrasında elbette güneşli güzel günler bizi bekliyor herkes gibi gerçek içten kahkaha atacaksınız ve Allaha dua etmeyi unutmayın o en büyük yardımcınız olacak o herşeyiniz olacak sakın isyan etmeyin 🙂 Yaşamayı İnsanları seviyorum 🙂

  14. Korkma Arkadaşım dedi ki:

    Barış arkadaşım öncelikle delirecem diye korkma yaşadıklarını sadece sen yaşamıyorsun deli olcam diyede korkma 2 ay boyunca neredeyse günde 30 dk dan olmak üzere 5-6 kere bu panik nöbetlerini geçiriyordum diger insanlara nazaran zeki olduğumu düşünüyorum korkma sadece farklı uğraş dalları bul sadece son aylarda fazla zor günler geçirmişsin ve mutlu olmaya çalışmamışsın sürekli aynı tempoda işler yapmış ve sürekli kendini dinlemişsin nöbetlerde kendini çok çaresiz hissedebilirsin ama öyle düşünme sadece düşünmemeye çalış biraz kendi kendine bişeyler yap kendini dinlememeye çalış nöbetin geçtiğinde çık gez insanlarla çok sıradan basit muhabbetler kur ve insanlara hastalıgından çok bahsetme her defasında hatırlatmaları hoşuna gitmye bilir unutma Allaha dua et bu sadece basit bir hastalık istersen bir piskoloğa görün iyi gelcektir 🙂

  15. Eren dedi ki:

    Panik atak tedavisi var arkadaşlar. Mutlaka uzman yardımı alın. Kulaktan dolma, yalan yanlış yöntemlerle panik atak tedavisi olmaz. Şifayı uzakta aramayın, uzmana gidin.