ÖZEFAJİT HAKKINDA
Yemek borusunun(özefagus) iltihabına özefajit denir. Nedeni çogunlukla mide fıtıkları(hiatus hernisi) ve mide asidinin reflüsüdür.Lokal iltihaplar, asit ve alkalilerle olan yanık-yara-iltihaplar da olabilir. Ösefajit derinliği; birinci, ikinci, üçüncü dereceden yanıklar şeklindedir. Birinci derece yanıkta mukoza etkilenir ve 2 günde iyileşir.İkinci derecede yanık, kas tabakasını tutar ve fibrozis,darlık, yutma güçlüğü yapar.Üçüncü derece yanıklar daha derindir ve ikinci derece yanıktan daha ağır bir tablo vardır. ikinci ve üçüncü derecede yanıkta sekonder enfeksiyonu önlemek için antibiyotik, daralmayı önlemek için steroid verilir, daralma olursa genişletme girişimleri yapılır. Uzun süre kalan nazogastrik sonda, çok soğuk ve sıcak yiyecekler, ösefajite yol açabilir.Yemeklerle ilgili ilgisiz; gögüs ön duvarına ve sırta vuran yanma tarzında ağrı, ağıza acı su gelmesi, bazen taze- kahve telvesi kanamalar vs. yakınmalar vardır
Tanı:Yutma güçlüğü, yanma hissi, kilo kaybı, katran rengi gaita, kahve telvesi gibi kan kusma olabilir. Bazen mide iç yüzeyi tabakasının yemek borusunun alt ucunda oluşmasına neden olur ki buna: Barret özefagus denir. Barret özefagusta ülserleşme ,darlık ve kanser gelişme riski vardır.
Tanıda, özefagus rontgen grafileri yararlıdır ancak kesin tanı ösefagoskopi ve biyopsiyle konur.Tedavide nedene yönelik yaklaşım temel olmaktadır. Tıbbi tedavi olarak mide ilaçları kullanılır.