ALTIN
DOLAR
EURO
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Oyun Parkları Hep Aynı!

13.04.2009
493
A+
A-

Hiç kimsenin dikkatini çekmemiş olamaz. Oyun bu! Oyun denince çağrışımların sınırlarının zorlanması gerekli olan kavram, oyun! Öyle ki büyük şairlerden birinin dediği “Oyun oynamasını bilmeyen insandan korkunuz” sözü bile tek başına anlatmaya yeter oyunu. Kitaplar değil kütüphaneler dolusu kitaplarla anlatmak mümkündür, oyunu. İster özel eğitim ister de genel eğitim olsun, oyun oynamayı bilen çocuklar, her alanda daha başarılı olurlar. Belki de yemek sırasını beklmeyen çocuklar, sıralı oynanan sek sek oyunlarını hiç oynamadı.

Saklanbaç oyunları, çelik çomak, misket, sek sek, çelik çomak oyunları bizi toplumsallaştırırken kendi aramızda da barışçıl ilişkiler dahası kalıcı dostluklar kurmamızı sağlardı. Oyuncaklarımızın doğal oluşu onun sadeliğiyle değil, doğaya uygun davranan çoğunluğun varlığıydı.

Şimdilerde belki de oyun kavramının yerini siber-tekno ya da computers games tarzı bireysel oyunlar aldı. Bu oyunların alanlarını boşaltıp, çevreye odaklamaya neden olabilecek oyuncaklar da oyun parklarında bulunmakta. İşte tam bu nokta da da dikkatimizi çeken şey; oyun parklarının yüzlerce benzerinin büyük şehirlerin izbe yerlerine serpiştirilmiş oması.. halbu ki bu oyun parkları hem nitelik hem de nicelik olarak planlanması ve projelendirilmesi gereken çok önemli pedagojik unsurlardır. Bir oyun parkı demek, 2 tane dönen ki çoğunlukla dönmüyor, üç tane sallanan ki çoğunlukla sallanmıyor ve 1 tane kaydıraklı borudan oluşan çakıl zeminli yer demek değildir? Yanına yöresine eklenmiş iki tahtaravelli de değil.

Bir dönen oyuncak ne işe yarar ki? Ya da salıncak? İşe yaralığı “oyun” kavramı ölçüsünde yeterli midir? Bu sorulara doğru yanıtlar verilmesinin temeli bu oyun parklarının ne amaçla yapıldığının bilinmeyişinde gizlidir. Kısaca ipucu vermek gerekirse, oyun pedagojik yönüyle gelişimin en öndeki basamaklarından birisidir. Oyun, toplumsal dayanışmanın yanında kurallara uymayı da sağlayan bir niteliktir. Oyun beceri eğitimi için en parlak materyaldir. Oyun, çocuğun kaybetmeyi göze alamayacağı bir ödül aracıdır!

Şahbender Korkmaz
Destek Eğitimi

Destekegitimi
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.