ALTIN
DOLAR
EURO
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Otomobil Kültürü ve Reklam

15.12.2012
666
A+
A-

MODERNİZM, OTOMOBİL KÜLTÜRÜ VE REKLAM: OTOMOBİL REKLAMLARI İLE KURULAN EVREN
Bu çalışmada, modern kültürün çok önemli bir parçası olan otomobil kültürü açısından National Geographic dergisinin 2001-02 yıllarında İngilizce ve Türkçe sayılarında yayımlanan toplam 93 motorlu araç reklamının göstergebilimsel yöntemle (ve gerekli yerlerde çözümlemeleri desteklemesi amacıyla içerik çözümlemesi yöntemi kullanılarak) çözümlemesi yapılmış ve gündelik kültürün içinden gidilerek reklam metinlerinde otomobilin insanbiçimselleştirilmesinin [anthropomorphism] sonucunda reklamlar dolayımıyla ‘ideal modern özne’nin nasıl yeniden üretildiği gösterilmektedir. Motorlu araç reklamlarında, reklam metninin öznesi sembolleşmiş ürün olarak ‘otomobil’dir. Geleneksel bir anlatıda olduğu gibi öznenin; adı, yaşı, fiziksel özellikleri, dili, beceriye ilişkin özellikleriyle ve tanımlanıp, okura ‘kahraman’ olarak sunulmaktadır.

Reklam metinlerinde insanbiçimselleştirillerek sunulan bu kahraman, modern bireyin özelliklerini idealleştirilmiş olarak yüklenmiş durumdadır. Böylece, otomobilin insanbiçimselleştirilmesi ve insanın otomobilleşmesi sonucunda modern bir tasarı olarak ortaya çıkan ‘otomobil-insan’, modern bireye kapitalizmden, mekândan-zamandan, toplumsal cinsiyet ve kusursuzluk baskısından bağımsız olan bir özgürlük alanı yaratıyor görünmektedir. Ancak gerçekte otomobil, modern toplumda devasa bir panoptikon işlevi görmektedir. Otomobil reklamları, modern kültürün bir tasarı olarak modern bireyi otomobil üzerinden idealleştirerek, otomobilli yaşamın bireye ve çevreye verdiği zararları görünmez yapmakta ve sonuçta kendisine yabancılaşmış panoptik bir toplum yaratılmasına katkıda bulunmaktadır.

SERPİL AYGÜN CENGİZ
Doktora Tezi(2005)

Tezin tamamını PDF formatında Buradan İndirebilirsiniz.

Destekegitimi
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.