Otizmde Spor Terapi midir?
Otizmde spor terapisi deyimini kullanmak için henüz erken. Ancak sporun genel yararlarından yola çıkarak otistik bireylere de önemli yararlarının olduğu bir gerçektir. Otistik bireylere sporun faydalarının en üst düzeyde olabilmesi için otistiklere spor disiplini, tekniği bilgisi üst düzeyde olan çalıştırıcılar gereklidir. Öncelikli olarak aileye, sporun genel faydaları yani kazanımları anlatılmalı, spor ve otizm ilişkisinin olumlu sonuçaları paylaşılmalıdır. Spordaki başarının bireysel farklılıklara göre değişiklik göstereceğini de aileye anlatmak gereklidir.
Otistikler için spor kavramında amaçlara göre beklenti ve sonuçlar farklılık göstermektedir. Müsabakaya katılmak için yapılan spor, günlük hareket eğitimini sağlamak için yapılan spor bu amaçlardan en önemli olanlarıdır. Hareket eğitimi ya da temel hareket eğitimi çalışması tüm otistik bireyler için gereklidir.
Müsabakalara katılacak otistik bireylerin daha doğrusu otistik sporcuların çalışma teknikleri ve çalışma amaçları elbetteki farklıdır.
Sonuç olarak sporun otizmi tümüyle yok etmesi, özel eğitim ve tıbbi önlemlerin desteğiyle de olsa zordur. Bununla birlikte otistikler için yapılan uygun ve yeterli sporun, onların iletişim becerilerinin gelişmesinde, sosyal uyum becerilerinin kazanılmasında hatta beceri öğretiminin başarılmasında çok önemli katkıları bulunmaktadır.
Destek eğitimi
Şahbender Korkmaz
(Editör)