ALTIN
DOLAR
EURO
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Otistik Çocuklar İçin İş Eğitim Merkezleri

31.05.2009
500
A+
A-

Anadolu Ajansının belirttiğine göre Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, “Otistik Çocuklar ve İş Eğitim Merkezlerinin otizmli bireyler için yeterli olmadığını” belirten bir açıklama yapmış. Destek Eğitimi olarak, otistik çocukar için uygun eğitim-öğretim ortamlarını sağlamanın sosyal devletin bir görevi olduğunu belirtmiştik. Otistik çocuklara yönelik eğitim merkezleri ile özel eğitim sınıfları sayısının acilen artırılmasını isteyen bakan Çubukçu’nun bu tavrının bir başangıç olduğunu düşünüyoruz. Haberde Çubukçu’nun, valilik bölgesinde bulunan atıl kamu binaları ve okulların düzenlenerek otizmli çocukların bir an önce eğitime katılması için tahsis edilmesi talimatı verdiği de belirtiliyor.

Çubukçu, il milli eğitim müdürlüklerine gönderdiği “Otizm” konulu genelgede, otizmi olan bireylerin erken çocukluk döneminden başlayarak yetişkinlik dönemindeki iş ve mesleki eğitim programları da dahil olmak üzere yaşam boyu süren kaliteli ve nitelikli bir özel eğitim hizmeti almalarının, yetersizlik türüne, derecesine, bireyin yaşına ve öncelikli ihtiyaçlarına göre işlevsel olarak planlanmış eğitim programlarının uygulanması ve bu bireylere yönelik eğitim ortamlarının oluşturulması ile mümkün olabileceğini belirtti.
Milli Eğitim Bakanlığınca, otizmli bireylerin eğitimine yönelik 27 otistik çocuklar eğitim merkezi ile 5 iş eğitim merkezi açıldığını belirten Çubukçu, “Ancak söz konusu merkezler, ülke genelinde eğitsel değerlendirme ve tanılaması yapılmış otizmli bireyler için yeterli olmamakta ve bu çocuklara yönelik eğitim merkezleri ile özel eğitim sınıfları sayısının acilen arttırılması gerekmektedir” dedi.
Bakan Çubukçu:
“İlinizde sırada bekleyen otizmli çocukların eğitim-öğretim sürecine bir an önce katılmalarına olanak sağlamak amacıyla rehberlik ve araştırma merkezi kayıtlarından sayılarının tespit edilerek, valiliğiniz bölgesinde bulunan atıl kamu binaları ve okulların bu amaçla tahsisine yönelik düzenlemenin yapılması ve söz konusu merkezler açılıncaya kadar geçen sürede bu çocukların eğitim sürecine bir an önce dahil edilmesine yönelik özel eğitim sınıflarının açılması gerekmektedir.”
Kaynak: Anadolu Ajansı

Destekegitimi
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 2 YORUM
  1. handan özden dedi ki:

    Artık hiç bi düşüncem yok diyecek kadar çarasizim desem lütfen inanın. Ben bi otistik annesiyim, Ankara’da oturuyorum okul dışında çocuguma hiç bişey veremiyorum. Dahası ramın talebi üzerine okullar ek para talebinde bulunuyolar ek parayı veremiyorum dolayısıyla çocugumu okuldan almam gerekiyo lütfen bana yardımcı olmanızı rica ediyorum.

  2. admin dedi ki:

    Sayın Handan özden,
    İlk olarak usanç, usanma, yorulma ve umutsuzluk sözcüklerini konuşma dilinizden uzak tutun. Çocuğunuz için bu gerekli. Otistik çocuklarımızın sosyal, bilişsel gereksinimlerinin karşılanması için otistik birey ailelerinin sivil girişimlerinin daha agresif olması gerekli.

    Bireysel olarak uygulamalar hakkında yasal süreçleri ailelerin kullanması gerekli. Çocuklarımızın eğitim haklarının sağlanması konusunda Türkiye Cumhuriyeti’nin Uluslararası sözleşmelerde imzası olduğunu unutmayın.
    Bizler haklarımızı kullanmakta tereddüt edersek yasal düzenlemeler zenginleşemez. Uygulamalar, yasa ve yönetmeliğin zorunlu kıldığı özelliklerden uzaklaşır.