Okullarda İş Sağlığı ve Güvenliği
MEB’e bağlı Okullarda İş Sağlığı ve Güvenliği uygulamaları için hazırlıklar yapılıyor. Çalışmalar, bakanlığın 2014/16 Nolu Genelgesi doğrultusunda hızlandırılmış durumda. Hedef, 6331 sayılı İş sağlığı ve Güvenliği Kanunun bütün kapsamıyla yürürlüğe gireceği 1 Temmuz 2016 Tarihi… Bu tarihten itibaren, Kamuya ait iş yerleri açısından yoğun bir dönem de başlamış olacak. Özellikle 50 den az çalışanı olan okul ve kurumlarda, İş Sağlığı Güvenliği Kurulu kurmak için alt işverenlik ilişkilerinin netleşmesi lazım. Bununla birlikte 6331 Sayılı Kanunun 8. Maddesinin (7).Fıkrasına göre, kamu çalışanları arasından yapılacak olan uzman görevlendirmeleri ile birlikte bazı sorunlar da kendiliğinden oluşacak. Söz konusu madde:
“Kamu kurum ve kuruluşlarında ilgili mevzuata göre çalıştırılan iş yeri hekimi veya iş güvenliği uzmanı olma niteliğini haiz personel, gerekli belgeye sahip olmaları şartıyla asli görevlerinin yanında, belirlenen çalışma süresine riayet ederek çalışmakta oldukları kurumda veya ilgili personelin muvafakati ve üst yöneticinin onayı ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarında görevlendirilebilir. Bu şekilde görevlendirilecek personele, görev yaptığı her saat için (200) gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı tutarında ilave ödeme, hizmet alan kurum tarafından yapılır. Bu ödemeden damga vergisi hariç herhangi bir kesinti yapılmaz. Bu durumdaki görevlendirmeye ilişkin ilave ödemelerde, günlük mesai saatlerine bağlı kalmak kaydıyla, aylık toplam seksen saatten fazla olan görevlendirmeler dikkate alınmaz.”
Kanunun bu maddesinde belirtilen esaslara uygun kamu çalışanı uzmanlar arasında en şanslı olanlar şu an için ikili eğitimde görev yapan öğretmenler. 9-15 arasında çalışan öğretmenler içinse 15.00-17.00 arası düşünülecek olursa haftada 10 saat yani aylık 40 saat gibi bir süre söz konusu olacaktır. Öte yandan mühendis, memur veya teknik elaman olarak çalışan İŞ sağlığı Uzmanlarının bu koşulları elde etmesi mümkün değil.
Kamuda başka kadrolarda çalışan İş Güvenliği Uzmanları ve İş Yeri Hekimlerinin sayısının tüm kamunun gereksinimini karşılayacak sayıya ulaştığını özellikle iş yeri hekimleri bağlamında sanmıyoruz. Konuyla ilgili Kamuda İş sağlığı Uzmanları Derneği (KİSGUD) Yöneticileri ile yaptığım görüşmeden edindiğim kadarıyla; Hükumetin bu konuya öncelik vermesi ve özellikle öğretmen kadrosundaki İş Güvenliği Uzmanlarının, uzmanlık kadrolarına Unvan değiştirme yoluyla geçirilmesi şeklinde radikal bir karara imza atması gerekli.
Okul ve Kurumlarda İş sağlığı ev Güvenliği Uygulamaları açısından en temel sorun şu an için iSG Kurulları ve Risk Değerlendirme çalışmaları için gerekli İSG profesyonellerinin henüz görevlendirilmiş olmaması. Milli Eğitim Bakanlığı bu konuda ilk adımı attı ve 81 il için bir İSG Koordinatörü görevlendirmesi yaptı. Yine ilçelere de aynı şekilde ilçe koordinatörleri görevlendirildi. Bu önemli adımdan sonra, ilçelerden başlanıp tüm kurum ve okullarda çalışan temsilcilerinin belirlenmesi, kurul veya ekip oluşturulması, risk değerlendirme ekibinin kurulması ve yükümlülüklerini yerine getirmesi gerekli.
Okullarda İşveren Kim?
MEB 2014/16 Nolu Genelgesinde İSG ile ilgili Kurulların başkanının Okul veya Kurum Müdürü olduğunu belirtiyor. Buna bağlı olarak gerekli valilik olurları okullara 2015 Eylül başında gönderildi. Durum böyle olunca da Okul/Kurum işveren vekilleri (6331’de İşveren vekilleri işverenle aynı sorumluluğu taşıyor) çalışmalarını hızlandırmalıdır.
Toparlamak gerekirse, Okullarda İSG açısından yapılması gerekenler:
Çalışan Temsilcisi Belirlenecek
Kurul Oluşturulacak
Risk Değerlendirme Ekibi Oluşturulacak
Ekipler ise kendi görev ve sorumlulukları gereğine uygun olarak, işveren vekili (Okul Müdürü) başkanlığında çalışmalara başlayacak.
Kaynak: Mamak İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü İSG Büro
Burçak TREAS
Destek Eğitimi
Okular zaten Kanun ilk çıktığında kapsamın içine girmekteydi. Birer kamu kurumu olarak okullarında 2017 itibariyle iş güvenliği uzmanı çalışması gerekiyor. Bu durumda öğretmenlere bir nevi ek gelir çıkıyor. öğretmenlerin isg uzmanı olması ile ilgili: okullarını isg sorumllukları ile ilgili http://www.recepguner.com/wp/index.php/belediyelerin-6331-sayili-kanunun-yukumluluklerii/ yazılarından detaylı bilgi alabilirsiniz
öğretmenler ek iş olarak iş güvenliği uzmanlığı yapabilir mi ?
http://www.recepguner.com/wp/index.php/memur-isg/