ALTIN
DOLAR
EURO
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

NE OLACAK BU MESLEK LİSELERİNİN HÂLİ

23.06.2009
632
A+
A-

Fakat yapılması gereken bir şey daha var. O da meslek lisesi müfredatını zenginleştirmek; böylece bu liseleri tercih edenlerin gelişimi sağlamak.

“Meslek lisesi öğrencilerinin velileri yoksul ailelerdir. Onlara ‘işçisin sen işçi kal’ denilmemeli. Biyoloji, kimya, matematik derslerini de görmemeliler. Programları zenginleştirilmeli.”

Meslek liseleri

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Türkiye’de 4 bin 622 mesleki ve teknik lise var. Bu okullarda 88 bin 924 öğretmen çalışıyor.

Toplam öğrenci sayısı 1 milyon 565 bin 264. Bunların 893 bini oğlan çocukları, 671 bini kız çocukları. Bir önceki yıl bu liseler 108 bin mezun verdi.

Tartışılan İmam Hatip Liseleri’nin öğrenci sayısıysa 143 bin.

Mesleki ve teknik liselerin 27’si özel; özel liselerde 1 379 öğrenci var. Özel liselerde yaklaşık dört öğrenciye bir öğretmen düşerken devlet okullarında bu oran 17’ye 1.

ÖSS sonuçları

Yine TÜİK verilerine göre, 2008’de 1 milyon 645 bin kişi ÖSS’ye başvurdu. Bunların 1 milyon 236 bini lise çıkışlıydı. 18 bini öğretmen lisesi çıkışlı; 391 bini de mesleki ve teknik lise çıkışlıydı.

Mesleki ve teknik lise çıkışlılardan 56 bin 805’i İHL mezunuydu. İHL mezunlarının 3 bin 600’ü (yüzde 6,4) lisans programlarına yerleştirildi. 3 bin 10’u da önlisans programlarına girdi. O yıl tüm meslek lisesi çıkışlıların lisans proıgramlarına yerleşenlerin oranı yüzde 4,3; önlisansa yerleşenlerin oranıysa yüzde 24,2’ydi.(EZÖ/EÜ)

____________________________________________

Yeni ÖSS sistemi: Bundan böyle ÖSS Nisan ve Haziran’da yapılmak üzere iki sınavdan oluşacak. Üç taban puan türü öğrencilerin tercihlerini etkileyecek. 2010’da yapılacak ÖSS’nin ardından 100-500 arasında ilk taban puanla ikinci taban puan arasında başarı yakalayanlar ön lisans tercihlerine yerleştirilecekler. İkinci tapan puan ile üçüncü taban puan arasında başarı yakalayanlar ikinci sınava kabul edilecek ve üçüncü taban puanı yakalayanlar lisan için tercih hakkına sahip olacak. Ayrıca 28 Şubat 1998’de başlatılan ve Meslek Liseleri, Teknik Liseler ile İmam Hatip Liselerine özgü olarak uygulanan katsayı farkı ortadan kaldırılıyor. Meslek ve İmam Hatip Lisesi mezunları kendi alanlarından başka bölümleri tercih ettiklerinde katsayıları 0.3’le çarpılıyordu. Diğer liselerde okuyanların katsayıları ise 0.8’le çarpılıyordu. YÖK’ün yeni aldığı karara göre, bütün adayların katsayıları 0.15’le çarpılacak.

Destekegitimi
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1 YORUM
  1. erolhoca dedi ki:

    Sn. hocam kendi içersinde çelişiyor.Zeki ama yoksul bir çok meslek liseli ve imam hatipli talebenin
    katsayı adaletsizliği yüzünden okuyamadığını hatta hayata ve memlekete küstüğüne
    çok tanık oldum.İster imam hatipli ; ister meslek liseli herkes eşit şartlarda yarışmalı.
    Gençliğimize sahip çıkmaz isek memleketimizin geleceğini kaybederiz sayın hocam.
    Meslek liselerinin mesleki müfradatının zenginleştirlmasi gerektiği kanaatindeyim.
    Çözüm gençliğin önünü kapatarak sınıflandırmak değil üneversite sınavlarında okuduğu
    meslek alanları ile ilgili de sınava tutmak ve kendi alanları ve yakın alanlar ile ilgili ek puan
    vermektir. Lütfen şu imam hatip ve baş örtüsü takıntınızdan vazgeçin.
    Nerde okursa okusun gençliğin hepsi bu memleketin evladıdır. Saygılarımla Erol Hoca .