NE OLACAK BU MESLEK LİSELERİNİN HÂLİ
MESLEKİ EĞİTİM, ÜNİVERSİTE VE TİCARİLEŞME
İmam Hatip Tartışması Eşitsizliklerin Üzerini Örttü
Prof. Dr. Ercan: “Meslek lisesi öğrencilerinin velileri yoksul ailelerdir. Katsayı farkı kaldırılmamalı ama onlara ‘işçisin sen işçi kal’ da denilmemeli. Biyoloji, kimya, matematik derslerini de görmemeliler. Programları zenginleştirilmeli.”
“Türkiye’de ara eleman yetiştirme kaygısının en yüksek olduğu dönemde ilginç bir karar. Dokuzuncu Kalkınma Planı, meslek liselerini öne çıkarıyor. YÖK kararı bununla çelişkili gibi gözüküyor. Esas amaç vakıf üniversitenin meslek liselerine yatırımını desteklemek.”
Yüksek Öğretim Kurumu’nun (YÖK) meslek liseleri öğrencilerine yönelik katsayı farkının ortadan kaldırılmasını, yani bu liselerden mezun olanların alanları dışında tercih yapmasının önünü açan uygulamayı eleştiren Marmara Üniversitesi öğretim üyesi, iktisatçı Prof. Dr. Fuat Ercan da meslek lisesi mezunu.
Ercan, 28 Şubat darbesinin ardından gelen katsayı uygulamasının İamam Hatip Liseleri bağlamında tartışılmasının asıl eşitsizliklerin üzerini örttüğünü söyledi. Hükümet tabanına 28 Şubat’ın “intikamını aldığını” söylerken, laikçiler de tartışmayı butaya tıkayarak eğitim sisteminin daha da özelleştirilerek ve ticarileştirilerek eşitsizliklerin derinleştirildiğinin farkında değil.
“Topyekun dönüşüm gerekli”
“Hükümet, eğitim sistemini parça parça değiştirmeye çalışıyor. Bir tarafı dönüştürürken diğer tarafta sorun çıkmasına sebebiyet veriyor.”
Ercan, öğrencilere uygulanan katsayı farkının kaldırılmasının “eşitlik” olarak gösterilmesin çelişki olduğunu söyledi. “Meslek lisesi öğrencisinin sayısal, sözel ya da eşit ağırlık bölümlerden tercih yapması mümkünse de kazanması olası değil ki. Çünkü bu liselerin programları ara eleman yetiştirmek için hazırlandı.”
Halihazırdaki müfredatla meslek lisesi mezunlarının üniversiteye girmek için desteğe ihtiyacı olacağını savunan Ercan, bu durumda öğrencilerin dershanelere ve özel meslek liselerine yöneleceklerini belirtti. Aynı şekilde, vakıf üniversiteleri de devlet üniversitelerine girmekte zorlanacak öğrenciler için adres olacak.
Çözüm meslek liselerini zenginleştirmek
Ercan’ın çözüm önerisi katsayı farkının korunması. Böylece meslek lisesi mezunları, bu liselerin kast ettiği biçimde mesleğe yönelebilir.
Sn. hocam kendi içersinde çelişiyor.Zeki ama yoksul bir çok meslek liseli ve imam hatipli talebenin
katsayı adaletsizliği yüzünden okuyamadığını hatta hayata ve memlekete küstüğüne
çok tanık oldum.İster imam hatipli ; ister meslek liseli herkes eşit şartlarda yarışmalı.
Gençliğimize sahip çıkmaz isek memleketimizin geleceğini kaybederiz sayın hocam.
Meslek liselerinin mesleki müfradatının zenginleştirlmasi gerektiği kanaatindeyim.
Çözüm gençliğin önünü kapatarak sınıflandırmak değil üneversite sınavlarında okuduğu
meslek alanları ile ilgili de sınava tutmak ve kendi alanları ve yakın alanlar ile ilgili ek puan
vermektir. Lütfen şu imam hatip ve baş örtüsü takıntınızdan vazgeçin.
Nerde okursa okusun gençliğin hepsi bu memleketin evladıdır. Saygılarımla Erol Hoca .