ALTIN
DOLAR
EURO
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

NACE Kodu Nedir? Okulların NACE Kodu Nasıl Öğrenilir?

19.12.2016
2.290
A+
A-
NACE Kodu Nedir? Okulların NACE Kodu Nasıl Öğrenilir?

İşyeri Tehlike Sınıfı(NACE kodu) Nedir

NACE (Nomenclature des Activités Économiques dans la Communauté Européenne), Avrupa Topluluğunda Ekonomik Faaliyetlerin İstatistiksel olarak Sınıflanmasıdır. NAce ile işyeri/işletmelere 6 haneli bir kod verilmektedir. Ülkemizde Avrupa Birliğine geçiş süreciyle birlikte bu kod sistemi kullanılmaktadır.
Türkiye’de İş yeri tehlike sınıfı 6 haneli bir kodla belirlenmektedir. NACE kodu olarak bilinen bu kod sayesinde ilgili işyerinin tehlikeli mi, çok veya az tehlikeli işyeri statüsünde mi olduğu belirtilmiş olmaktadır. İş yerinin İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri ile devlete ve çalışanlarına yükümlülükleri de bu çerçevede değişiklik göstermektedir.

NACE Kodunu Öğrenmek

İşyerinize ait SGK sicil numarasının 2, ve 7, hanesine kadar, 4 ya da 6 haneli olan numara İşyerinde yapılan işin NACE kodudur.

Örnek  1-841211-1-0-170600-140001-6-42-00 şeklinde bir SGK numarasının 2. ve 7. Numaraları işyerinin NACE kodudur. Bu sicil numarasında NACE Kodu 841211 olarak belirlenir.

İşyeri Tehlike Sınıfı Nasıl tespit edilir?

Tehlike sınıfının tespitinde bir işyerinde yürütülen asıl işin tehlike sınıfı dikkate alınır. Asıl işin tayininde tereddüde düşülmesi halinde işyerinin kuruluş amacına bakılır. İşyerinde birden fazla asıl iş tanımına uygun faaliyetin yürütülmesi halinde, bu işlerden tehlike sınıfı yüksek olan iş esas alınır. İş Sağlığı Ve Güvenliğine İlişkin İşyeri Tehlike Sınıfları Tebliğinde işyeri NACE kodu ve onun hangi tehlike sınıfına ait olduğunu gösteren İşyeri Tehlike Sınıfları Listesi vardır. Bu listeden belirlenen NACE kodunun karşılık hangi tehlike sınıfına girdiğini öğrenmek mümkündür.

Örneğimizde ele aldığımız 841211 numaralı NACE kodu listeden bakıldığında Eğitime İlişkin Kamu Yönetimi Hizmetlerini ifade ederek Az Tehlikeli sınıfta yer aldığı görülmektedir.

Kurumunuzun  Tehlike sınıfını Buradan Öğrenebilirsiniz…

Okullar için örnekler (MEBİLGİ)
84.12.11 Eğitime ilişkin kamu yönetimi hizmetleri Az Tehlikeli
85.20.07 Kamu kurumları tarafından verilen ilköğretim faaliyeti Az Tehlikeli
85.31.12 Kamu kurumları tarafından verilen genel ortaöğretim (lise) faaliyeti Az Tehlikeli
85.32.11 Kamu kurumları tarafından verilen teknik ve mesleki ortaöğretim (lise) faaliyeti Tehlikeli

İşyeri Tehlike Sınıfı Nasıl değiştirilir?

İşyerine ait NACE kodu ile işyerinde yapılan asıl işin farklı olması durumunda, SGK il veya ilçe Müdürlüklerine yazılı başvuru yapılarak gerekli düzeltme yapılabilir. Ayrıca İşveren asıl iş faaliyet değişikliği durumunda en geç bir ay içerisinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına bildirmesi gerekir.

İşyerleri 3 Tehlike Sınıfına Ayrılmaktadır

Çok Tehlikeli (Demiryolu, metro, tünel ve yeraltı inşaatı ve tamiratı, Akaryakıt ve LPG satış işleri, Baca ve cam temizleyicileri, haşarat ve hayvan itlaf ve dezenfeksiyon işleri, Bina inşaatı ve tamiratı, bina yıkımı işleri, Yangın söndürme ve itfaaye hizmetleri, Kimyevi tuzlar, asitler, bazlar ve alkoller gibi kimyevi maddelerin imali, alkol üretim ve tasfiye işleri, fermantasyon ile alkollü içki üretimi veya malt tesislerindeki işler ile İnşaat, maden, tersane vb.) işlerin yapıldığı işyerleri
Tehlikeli ( Matbaacılık,, Denizlerde balık ve diğer hayvanların ve bitkilerin avlanması, toplanması ve dalyan işleri, Karışık iplik ve dokuma işleri, İmalat, kesme, boyama, servis vb.) işlerin yapıldığı işyerleri
Az Tehlikeli (Tiyatro, opera ve konserler, radyo difizyon postaları, televizyon ve bunlarla ilgili hizmetler ile Eczaneler, bankalar, büro hizmetleri, eğitim, okullar, etüt merkezleri, gıda, perakende alışveriş vb.) işyerlerini ifade etmektedir.

Okullara Göre Tehlike Sınıfları
Az Tehlikeli İş yeri Statüsündeki okullar: Her türden İlk, orta ve Liseler ile Halk eğitim Merkezleri, Rehberlik ve Araştırma Merkezleri.
Tehlikeli İşyeri Statüsündeki Okullar: Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri

Kaynak: http://www.mebilgi.com/isyeri-tehlike-sinifi-nace-kodu-nedir-kamu-kurumlari-nace-kodu-nasil-belirlenir/

Destekegitimi
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.