ALTIN
DOLAR
EURO
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Müzikal Tarak Yapalım

12.04.2013
991
A+
A-

Müzikal Tarak Yapalım
Kullanılacak Araçlar: Temiz bir tarak, yağlı kâğıt (patron kâğıdı).
Deneyin Yapılışı: Kâğıdı ikiye katlayın ve tarağı ortasına yerleştirin. Kâğıdı tarağın dişlerine bastırarak tarağı iki ucundan tutun. Kâğıdı hafifçe dudaklarınıza değdirin ve ağzınızı açmadan “Mmm” sesi çıkarın. Değişik bir ses duyacaksınız. Bir şarkıyı söylemeyi deneyin.

Müzikal Kamış
Kullanılacak Araçlar: Büyük içecek kamışı (pipet), makas, ince karton şerit.
Deneyin Yapılışı: Kamışın bir ucunu elinizle yassıltın. Karton şeriti 3,5 cm uzunluğunda ve kamışın yassı ağzına girebilecek genişlikte kesin. Bunu kamışın içine yerleştirin. Makasla kamışın üst yüzüne, ortaya gelecek şekilde, birbirinden 2,5 uzaklıkta, iki küçük delik açın. Yassı ucu başparmağınızın arasında tutun ve diğer elinizin iki parmağıyla delikleri kapayın. Başparmak ve işaret parmağınızla biraz bastırarak yassı uçtan üfleyin. Biraz çalışınca müzikal sesler çıkarabilirsiniz.

Müzikal Şişeler
Kullanılacak Araçlar: Aynı boyda 4 boş şişe, kurşunkalem, su.
Deneyin Yapılışı: Birinci şişeye az miktarda su koyun. İkinci şişeyi birinciden biraz daha fazla su ile doldurun. Şimdi ikinciden biraz daha fazla, dördüncüyü de hemen hemen ağzına kadar doldurun. Şimdi de birinci şişenin ağzından üfleyin. Üflediğinizde hava, şişenin ağzının karşı kenarına çarpmalıdır. Sesi dinleyin. İkinci, üçüncü ve dördüncü şişelere de üfleyin. Sesi dinleyin. Sesin nasıl inceldiğine dikkat edin.

Şimdi de birinci şişeye kurşunkalemle hafifçe vurun. Sesi dinleyin, diğer şişelere de sırasıyla vurun. Bu kez ses kalınlaşacaktır.

Sudan Büyüteç Yapalım
Kullanılacak Araçlar: Cam balon, tıpa, su, cam parçası, mum, pipet (kamış), kibrit, kalem, kitap.

Deneyin Yapılışı: Cam balonu suyla doldurup, ağzını tıpayla kapatınız. Şimdi elinizde büyük bir büyüteciniz oldu. Kitaptaki yazılara, saatinize, resim ve şekillere, sudan büyütecinizle bakabilirsiniz. Şimdi de mumu eriterek, bir parça pencere camının bir bölümünü kaplayınız. Cam üzerinde, mumlu yerin ortasını kalem ucuyla kazıyınız. Kazıdığınız yere pipeti kullanarak bir damla su koyunuz. Su damlasının üzerinden kitabınızdaki yazılara bakınız.

Mıknatıs Nasıl Çalışır?
Kullanılacak Araçlar: Bir mıknatıs, büyük bir çivi, çelik bir iğne, 4 ya da 5 ataş.

Deneyin Yapılışı: Çiviyi mıknatısla tutun, çivinin bir ucunu ataşlara yaklaştırın. Çivi ataşların bir kısmını kaldırabilecektir. Mıknatısı çividen ayırınca, ataşlar düşecektir. İğneyi mıknatısın bir kutbuna, hep aynı yöne olmak üzere, yaklaşık 20 defa sürtün. Mıknatısı kenara koyun ve iğneyle ataşları kaldırın.

Seslerine Göre Eşleştir
Kullanılacak Araçlar: 8 adet bardak, yarım bardak fasulye, nohut, mercimek, pirinç, 8 adet kâğıt mendil, 8 adet paket lastiği.

Deneyin Yapılışı: İki kutuya yarım bardak fasulye. İki kutuya yarım bardak nohut. İki kutuya yarım bardak mercimek. İki kutuya yarım bardak pirinç koyunuz ve kutuların ağzını kâğıt mendille kapatınız. Üzerine birer paket lastiği geçirerek, kutuları karıştırınız. Kutuları tek tek sallayarak seslerine göre eşleştiriniz. Aynı yiyecek maddelerini yan yana geldi mi?

Lastik Şeritlerden Arp Nasıl Yapılır?
Kullanılacak Araçlar: Metal fırın tepsisi, 8 adet kadar lastik halka.

Deneyin Yapılışı: Sekiz adet lastiği tepsiye geçirin. Aralarındaki uzaklık yaklaşık 2,5 cm olmalıdır. Sesin perdesini yükseltmek için lastiklerin gerginliğini artırmanız gerekir. Doğru sesi bulunca lastiğe bir düğüm atın ya da farklı boylarda halkalar kullanın. Hepsini akort ettikten sonra lastik halkaları arp gibi çalabilirsiniz.

Kule Alttan Yıkılır mı?

Kullanılacak Araçlar: 8-10 adet tavla pulu ya da metal para, cetvel ya da yemek bıçağı.

Deneyin Yapılışı: Tavla pulu ya da metal paraları üst üste dizerek bir kule yapınız. Cetvel ya da yemek bıçağını en alttaki pulun yanına yerleştiriniz (diğer uçtan masanın dışına taşsın). Dıştaki uçtan tutup, hızlı bir şekilde en alttaki pula vurarak kaydırınız. Diğer pullara sırayla vurarak kuleyi yıkınız.

Renk Çarkı Yapalım
Kullanılacak Araçlar: Karton, makas, ip, pergel (yuvarlak kap, kap vs.), boya kalemleri, cetvel.

Deneyin Yapılışı: Karton üzerine bir daire çiziniz. Makasla keserek çıkarınız. Dairenin merkezini bularak, daireyi yedi eşit parçaya bölünüz. Her parçayı iki taraflı olarak sırayla kırmızı, turuncu, sarı, yeşil, mavi, lacivert ve mor renklere boyayınız. Dairenin merkezine yakın iki delik (pergelin ucuyla) açınız. 40-50 cm. ipi bu deliklerden geçirerek uçlarını bağlayınız. İpin iki ucundan parmaklarınızı geçirerek çarkı içten dışa doğru gezdirerek çekiniz.

Çizgilerle Göz Aldanması
Kullanılacak Araçlar: Kâğıt, kalem, boya kalemi cetvel.

Deneyin Yapılışı: Kâğıda cetvel kullanarak 5 cm uzunluğunda birbirine eşit ve paralel iki çizgi çiziniz. Çizgilerden birinin iki ucunu > < işaretiyle, diğerini < > işaretiyle kapatınız. Uzaktan bakarak hangisinin uzun, hangisinin kısa olduğunu söyleyiniz. Yine birbirine eşit ve paralel iki çizgi çiziniz. İki çizginin üzerine aynı yönde (>) ok işareti çiziniz. Yine uzaktan bakarak, dar ve geniş tarafı söyleyiniz.

Kendiliğinden Şişen Balon
Kullanılacak Araçlar: Küçük cam şişe balon, sirke ya da limon, karbonat, kâğıt külah.

Deneyin Yapılışı: Şişeye 1/3 oranında sirke ya da limon suyu koyunuz. Kâğıttan külah yardımı ile balona bir kaşık (yine 1/3 oranında) karbonat koyunuz. Karbonatı şişeye dökmeden balonu yan tutarak, şişenin ağzına geçiriniz. Balonun ağzını sıkıca tutarak, şişenin ağzına geçiriniz. Balonun ağzını sıkıca tutarken içindeki karbonatı şişeye boşaltınız. Şişeyi hafifçe sallayınız. Balon kendiliğinden şişmeye başlayacaktır.

Destekegitimi
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1 YORUM
  1. sezen dedi ki:

    kuru nohutları normal su içerisine bırakırsak ağırlığında ve hacminde bir artış gözlenir. bu tohumlar tuzlu su içerisine konulursa hacminde ve ağırlığında ne gibi bir artrış gözlenir? neden? biyolojik olarak açıklarsanız sevinirim