ALTIN
DOLAR
EURO
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

MÜDÜRLERE ROTASYON UYGULAMASI NASIL

10.06.2010
715
A+
A-

MÜDÜRLERE ROTASYON UYGULAMASI OLUMLU VE OLUMSUZ YÖNLERİ
Bilindiği üzere Müdürlere rotasyon uygulaması daha önce bir kez yargıdan döndü. Şu sıralar ise bu uygulamanın devamı peşinde olanlarla karşısında olanların bir mevkisel çıkara dayalı yaklaşım ve yorumları var. Sonuçta kaybeden yine eğitim camiası kazanan ise torpilini bulan, olanağını sağlayan kişiler olacak. Sorunun rotasyona karşı olmak ya da rotasyon taraftarı olarak algılanması çok hastalıklı bir tutumdur. Tüm ülkeyi ilgilendiren konuların, çıkar ilişkilerine göre şekillendirilmeye çalışılması şark kurnazlığından başka şey değildir.
Destekegitimi olarak, eğitim sendikaları, akademisyenler ve öğretmen komiteleri tarafından tartışılıp karara bağlanılmayan konuların başarısızlığa mahkum olacağına inanıyoruz.

Karar alıcı mevkilerin çağdaş dünyada temel alacağı ilk unsur temel insan haklarıdır. Bu yaklaşımla ilk bakıldığında kimsenin isteği dışında bir yere zorla atanması doğru olamaz.  Fakat 657 sayılı Devlet Memurları yasasında memurun görev yerini belirleme kriterleri de belirlenmiştir. Böyle düşünüldüğünde sadece yönetici atama kriterlerine özgü bir durum ortaya çıkmaktadır.

Bunun dışında rotasyonun ikinci bir olumsuz yanı ise olumlu performans gösteren müdürlerle olumsuz performans gösteren müdürlerin yerdeğiştirecek olmasıdır. Yani A okulu ödüllendirilirken, B okulu cezalandırılacaktır. Buna ek olarak olumlu performansların ve çalışmaların yarım kalacak olma riski olacaktır. Okullarda her ne kadar resmi olarak şekillenmese de bir kurum kimliği ve davranış modeli bulunmaktadır. Yeni gelen müdür bu kültürü yokedebilecektir.

Rotasyon Kime Ceza?
Okul müdürlerinin yetkilerinin yeniden belirlenmesi gereklidir. Hele de defalarca soruşturma geçirdiği halde ilde ilçede tanıdıkları sayesinde hiç bir kazaya uğramayanların değil rotasyonla başka okullara gönderilmesi, yöneticiliği iptal edilmelidir. Öğretmenlerin ve çalışanların hayatını zehir eden bir çok müdürün başka okullara müdür olarak gönderilmesi rotasyon değil ödüllendirmedir. Gittiği okul personeline ve eğitim öğretime de ağır bir cezadır.

 13.08.2009 tarihli ve 27318 sayılı Resmi Gazete ile yürürlüğe girmiş olan Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim kurumları Yöneticilerinin Atanma ve Yer Değiştirmelerine İlişkin Yönetmeliğin 22. maddesi: 
Zorunlu yer değiştirme suretiyle atamalar 
MADDE 22 – (1) Bu Yönetmelik hükümleri çerçevesinde eğitim kurumu müdürlerinden bulundukları eğitim kurumunda beş yıllık çalışma süresini tamamlayanların görev yerleri, il içinde aynı veya daha üst tipteki eğitim kurumları olacak şekilde tercihleri dikkate alınmak suretiyle bu Yönetmelik ekinde yer alan Ek-2 Yönetici Değerlendirme Formu üzerinden yapılacak değerlendirme sonucu puan üstünlüğü esasına göre değiştirilir. 
(2) Görev yapmakta oldukları eğitim kurumunun niteliğine ve durumlarına uygun atanabilecekleri eğitim kurumu bulunmayanların atamaları bir sonraki zorunlu yer değiştirme döneminde yapılır. 
(3) Zorunlu yer değiştirmeye ilişkin yapılacak duyurular üzerine bu kapsamda bulunan yöneticiler bu Yönetmelik ekinde yer alan Ek-1 Yöneticilik İstek Formu ile en fazla on eğitim kurumunu tercih etmek suretiyle başvuruda bulunurlar. Başvuruda bulunmayanların zorunlu yer değiştirmeleri durumlarına uygun ihtiyaç bulunan eğitim kurumlarından birine yapılır. Tercihlerinden birine atanamayanların atamaları boş bulunan eğitim kurumu yöneticiliklerine bilgisayar kurası ile yapılır. 
(4) Zorunlu yer değiştirmelerde beş yıllık çalışma süresinin hesaplanmasında o yılın temmuz ayının ilk günü esas alınır.

Destekegitimi
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1 YORUM
  1. Tamer dedi ki:

    Önceden elde edilmiş haklar geri alınamaz. Bir kişiye sen müdür olursun ve hakların bunlardır dedikten sonra hayır vazgeçtim seni rotasyona tabi tutacağım keyfiyeti yanlıştır. Bir kanun veya kanun hükmünde kararname ile dersin ki bu tarihten itibaren müdür olacaklar 5 yılda bir rotasyona tabi tutulacaktır. o zaman müdür olacak kişi ne zaman ne yapacağını ve sonucunun ne olacağını bilir. bence vekil müdürlükler de kısıtlama veya bunun tamamen kaldırılması gerekir. bu keyfiyet rotasyondan daha tehlikelidir.