ALTIN
DOLAR
EURO
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Millî Eğitim Bakanlığı İzcilik Yönetmeliği

01.07.2010
971
A+
A-

MADDE 22 – (1) İl izcilik genel kuruluna vali, ilgili vali yardımcısı, il millî eğitim müdürü veya temsilcisi, ünite tescili yapılan liderler, il izci kurulu üyeleri ve ilde bulunan Bakanlık faaliyetlerinde görev almış faal eğitimciler ve eğitimci yardımcıları, delege olarak katılır ve oy kullanırlar. İlk toplantı oy çokluğu, ikinci toplantı ise bir gün sonra çoğunluksuz olarak yapılır. Kararlar, katılanların salt çoğunluğu ile alınır.

(2) Toplantı, divan oluşturulduktan sonra divan başkanının açış konuşması ile başlar. Divan heyeti, genel kurula katılan ve oy kullanma hakkına sahip delegeler arasından seçilir. Divan çalışmalarına il izci kurulu başkanının oluşturduğu gündem doğrultusunda devam edilir. Seçimler gizli oy, açık tasnifle yapılır.

(3) İl izci kurulu seçimlerine ayrı ayrı veya tek liste ile girilebilir. Bunun şekline genel kurul karar verir. Bir üye il izci kuruluna, üst üste üçer yıl olmak üzere en fazla altı yıllığına seçilebilir.

İl izcilik genel kurulunun görevleri

MADDE 23 – (1) İl izcilik genel kurulu;

a) İl izci kurulunun asıl ve yedek üyelerini seçer.
b) Dönem içinde il düzeyinde yapılan izcilik faaliyetlerini değerlendirir.
c) İl düzeyinde yapılacak izcilik çalışmalarının stratejilerini belirler.
ç) İl izci kurulunun faaliyetlerini ve mali raporunu görüşerek ibra eder.
d) Millî İzcilik Genel Kuruluna gidecek temsilci lider delegelerini seçer.
İl izci kurulunun seçimi ve görev süresi

MADDE 24 – (1) İl izci kurulu, il izcilik genel kurulunca üç yıllığına seçilen beş asıl beş yedek üyeden oluşur. İl izci kurulunun oluşturulamaması hâlinde üyeler, ildeki izci liderleri arasından millî eğitim müdürlüğünün teklifi doğrultusunda valilikçe belirlenir. Bu şekilde görevlendirilen üyeler, bir sonraki il izcilik genel kurulu toplantısına kadar görev yapar. Boşalan üyelerin yeri yedek üyeyle doldurulur. İl izci kurulu üyeleri, seçimi takip eden ilk iş günü toplanır ve kendi aralarında başkan, sekreter ve sayman olarak görev dağılımı yapar. Seçim sonuçları ve görev dağılımı, yazılı olarak millî eğitim müdürlüğü aracılığı ile Bakanlığa bildirilir. Seçim tutanakları millî eğitim müdürlüğünde saklanır.

(2) İtirazlar, seçimi takip eden üç iş günü içinde millî eğitim müdürlüğüne yapılır ve on beş gün içinde karara bağlanır.

(3) İl izci kurulu, üye sayısının çoğunluğuyla ayda bir toplanır. Ancak gerek görülmesi hâlinde bu süreden önce de toplanabilir. Kararlar oy çokluğu ile alınır. İl izci kurulu toplantıları, posta veya elektronik iletişim araçları ile üyelere duyurulur.

(4) Kaza, hastalık, ölüm, deprem, sel ve yangın özürleri dışında üst üste üç toplantıya katılmayan üye, kurul kararı ile üyelikten düşürülür ve yerine yedek üyeler sırasıyla görevlendirilir. İl izci kurulu üyelerinin tamamının istifa etmesi hâlinde altmış gün içerisinde yeni bir seçim yapmak ve il izci kurulunun görevlerini ve seçim işlerini yürütmek üzere valilikçe bir kişi görevlendirilir.

(5) İl izcilik kurulu, en az on beş ünite bulunan illerde oluşturulur. On beşten az ünite bulunan illerde il izcilik kurulunun görevlerini yürütmek üzere mevcut liderlerden biri millî eğitim müdürlüğünün teklifi doğrultusunda valilikçe görevlendirilir.

İl izci kurulunun görevleri

MADDE 25 – (1) İl izci kurulu;

a) İl önderlerini seçer.
b) İlçe izci kurulunun oluşturulamadığı yerlerde ünite tescillerini yapar.
c) Kamp, kurs, gezi, seminer, toplantı organizasyonlarını yapar.
ç) Üniteler arası iletişimi ve birlikteliği sağlar.
d) Bakanlıktan gelen genelgeleri ünitelere duyurur ve yapılması gereken iş ve işlemleri yapar.
e) Liderlerle ilgili idari iş ve işlemleri yerine getirir.
f) İl düzeyinde izciliğin gelişmesi için diğer kurum ve kuruluşlarla iş birliği yapar.
g) İldeki izci ve liderler için terfi, nişan ve ödül törenleri düzenler.
ğ) Bakanlık faaliyetlerine iştirak edecek izci ve liderlerin seçimini ve liderlerin yükselmesi için gerekli iş ve işlemleri zamanında yapar.
h) Bakanlıkça onay verilmesi hâlinde ihtiyaç üzerine il düzeyinde ilk aşama izci liderliği kursu açar.
ı) Her yıl sonunda ildeki izcilik faaliyetleri ile ilgili Bakanlığa rapor verir.
i) İl izcilik genel kuruluna dönemle ilgili faaliyet ve mali rapor sunar.
j) Obabaşı, öbekbaşı, ekipbaşı ve beceri kursları açar.
k) Ünite ve sınıf çalışmalarında programın öngördüğü şekilde çalışma yapılmasını sağlar, bu konuda rehberlik yapar.
İl izci önderlerinin görevleri
MADDE 26 – (1) İl izci önderleri;
a) Basamaklarda izci sayılarının çoğalması için yapılacak çalışmaları il izci kuruluna sunar.
b) Basamaklarda faaliyet gösteren ünitelere rehberlik eder, karşılaşılan sorunların çözümüne katkı sağlar.
c) Ünite tescillerinin zamanında ve doğru yapılmasına yardımcı olur.
ç) İl izci kurulunun basamağı ile ilgili vereceği diğer görevleri yapar.
d) Belli bir program içerisinde merkez önderleriyle iş birliği yapar.

İlçe izcilik genel kurulu

MADDE 27 – (1 ) İlçe izcilik genel kurulu, kaymakam, ilçe millî eğitim müdürü veya onların temsilcileri ile ilçe izci kurulu üyeleri ve ilçedeki faal üç ve dört tahta işaretli liderler, ilçe izcilik genel kuruluna doğrudan delege olarak katılırlar. Genel kurulun yapıldığı yıl tescili olan liderler de genel kurula delege olarak katılırlar. Genel kurula katılan delegeler, seçme ve seçilme hakkına sahiptirler. İlçe izcilik genel kurulu, ilçe izci kurulunun çağrısı ile yapılır ve çağrı genel kurul tarihinden en az otuz gün önce duyurulur. Genel kurul gündemi, ilçe izci kurulunca belirlenir. İlçe izcilik genel kurulu, divan oluşturulduktan sonra divan başkanının açış konuşması ile başlar. Divan heyeti, genel kurula katılan ve oy kullanma hakkına sahip delegeler arasından seçilir. Seçimin şekline, genel kurulca karar verilir.

İlçe izcilik genel kurulunun görevleri

MADDE 28 – (1) İlçe izcilik genel kurulu;

a) İlçe izci kurulunun asıl ve yedek üyelerini seçer.
b) Dönem içinde ilçe düzeyinde yapılan izcilik faaliyetlerini değerlendirir.
c) İlçe düzeyinde yapılacak izcilik çalışmalarının stratejilerini belirler.
ç) İlçe izci kurulunun faaliyetlerini ve mali raporunu görüşür ve ibra eder.
d) İl izci genel kuruluna gidecek temsilci lider delegelerini seçer.
İlçe izci kurulunun seçimi ve görev süresi

MADDE 29 – (1) İlçe izci kurulu, ilçe izcilik genel kurulunca üç yıllığına seçilen üç asıl üç yedek üyeden oluşur. İlçe izci kurulu üyeleri, seçimi takip eden ilk iş günü toplanır ve kendi aralarında başkan, sekreter ve sayman olmak üzere görev dağılımı yapar, basamak önderlerini belirler. Seçim sonuçları ve görev dağılımını, Bakanlığa bildirilmek üzere ilçe millî eğitim müdürlüğüne gönderir. Seçim tutanakları ilçe millî eğitim müdürlüğünde saklanır.

(2) İtirazlar, seçimi takip eden üç iş günü içinde ilçe millî eğitim müdürlüğüne yapılır ve on beş gün içinde karara bağlanır.

(3) İlçe izci kurulu üye, sayısının çoğunluğuyla ayda bir toplanır. Ancak gerek görülmesi hâlinde bu süreden önce de toplanabilir. Kararlar oy çokluğu ile alınır.

(4) İlçe izci kurulu toplantıları, posta veya elektronik iletişim araçları ile üyelere duyurulur.

(5) Kaza, hastalık, ölüm, deprem, sel ve yangın özürleri dışında üst üste üç toplantıya katılmayan üye, kurul kararı ile üyelikten düşürülür ve yerine yedek üyeler sırasıyla görevlendirilir. Boşalan üyelerin yeri yedek üyeyle doldurulur. İlçe izci kurulu üyelerinin tamamının istifa etmesi hâlinde altmış gün içerisinde yeni bir seçim yapmak ve ilçe izcilik genel kurulunun görevlerini ve seçim işlerini yürütmek üzere kaymakamlıkça bir kişi görevlendirilir.

(6) İlçe izci kurulunun oluşturulamaması hâlinde üyeler, ilçedeki izci liderleri arasından ilçe millî eğitim müdürlüğünün teklifi doğrultusunda kaymakamlıkça belirlenir. Bu şekilde görevlendirilen üyeler, bir sonraki ilçe izcilik genel kurulu toplantısına kadar görev yapar.

(7) İlçe izcilik kurulu, en az on ünite bulunan ilçelerde oluşturulur. Ondan az ünite bulunan ilçelerde ilçe izcilik kurulunun görevlerini yürütmek üzere mevcut liderlerden biri ilçe millî eğitim müdürlüğünün teklifi doğrultusunda kaymakamlıkça görevlendirilir.

İlçe izci kurulunun görevleri

MADDE 30 – (1) İlçe izci kurulu;

a) İlçede kurulan ünitelerin tescillerini yapar.
b) İlçedeki ünitelerin ildeki diğer ünitelerle iş birliği yapmasını sağlar.
c) İlçede çalışan liderlerin idari iş ve işlemlerine yardımcı olur.
ç) İlçede faaliyet gösteren izci ve liderlerin terfi, ödül ve nişan törenleri konularında yapılması gereken iş ve işlemleri yapar.
d) İl izci kurulu veya Bakanlıktan gelen emir ve duyuruları zamanında ünitelere duyurur ve gereğinin yapılmasını sağlar.
e) İlçedeki ünite ve izcilik aşama çalışmalarını izleyerek rehberlikte bulunur.
f) İlçe düzeyinde yapılacak tüm izcilik faaliyetlerini organize eder.
g) İlçe düzeyinde obabaşı ve ekipbaşı kursları açar ya da açılan bu kursları koordine eder.
İlçe izci önderlerinin görevleri

MADDE 31 – (1) İlçe izci önderleri;
a) İzci sayılarının basamaklarda çoğalması için yapılacak çalışmaları ilçe izci kuruluna sunar.
b) Basamaklarda faaliyet gösteren ünitelere rehberlik eder, karşılaşılan sorunların çözümüne katkı sağlar.
c) Ünite tescillerinin zamanında ve doğru yapılmasına yardımcı olur.
ç) Belli bir program içerisinde il ve merkez önderleriyle birlikte çalışır.
d) İlçe izci kurulunun basamağı ile ilgili vereceği diğer görevleri yapar.
Ünitelerin teşkili

MADDE 32 – (1) İzcilik çalışmaları, çocuk ve gençlerin gelişim özellikleri dikkate alınarak belirlenen yaş basamaklarına göre oluşturulan ünitelerde yapılır. Gerekli hâllerde çeşitli basamaklardaki ünitelerin bir araya gelmesiyle grup kurulur.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Program, Eğitim ve FaaliyetlerÇalışma programları, aşama, arma ve işaretleri

MADDE 33 – (1) Her basamak için ayrı ayrı eğitim programı hazırlanır, hazırlanan programlar izcilerin fiziksel, zihinsel, sosyal ve ruhsal gelişim alan ve hedefleri dikkate alınarak düzenlenir. Bu programlar aynı zamanda izcilerin aşama, standart ve işaretlerini de içine alır.

(2) İzcilik çalışmaları 7-11 yaş grubu yavrukurt, 12-14 yaş grubu izci, 15-19 yaş grubu ergin izci basamaklarında yapılır. Eğitimdeki gelişmeler doğrultusunda yaş basamakları artırılıp yeniden düzenlenir.

İzci lideri yetiştirme kurs ve semineri

MADDE 34 – (1) İzci ünitelerinde izcilik çalışmaları, izci liderleri tarafından yürütülür. İzci liderliği kurs ve semineri, çeşitli kademelerdeki izci lideri eğitimcileri, eğitimci yardımcıları ve diğer görevliler tarafından verilir. İlk aşama izci liderliği kursuna en az ortaöğretim kurumu mezunları katılabilir.

Uluslararası faaliyetler

MADDE 35 – (1) Uluslararası izcilik faaliyetleri, 21/5/1986 tarihli ve 3289 sayılı Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğünün Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunun ek 8 inci maddesi gereğince Bakanlık ve Türkiye İzcilik Federasyonu arasında yapılacak protokol ile düzenlenir.

BEŞİNCİ BÖLÜM

Üniforma, Arma, İşaret, Parola, Ödül ve Nişan
Üniforma, arma ve işaret

MADDE 36 – (1) İzcilik faaliyetlerinde özel hazırlanmış kıyafet, arma ve işaret kullanılır.

Parola

MADDE 37 – (1) Basamaklara göre izci parolaları şunlardır:
a) Yavrukurt parolası: “Yavrukurt çok çalışır.”
b) İzci parolası: “İzci daima hazırdır.”

c) Ergin izci parolası: “Ergin izci, topluma hizmet eder.”
Ödül ve nişan

MADDE 38 – (1) İzci ve liderlere, yaptıkları başarılı çalışmalar ve hizmet sürelerine göre ödül ve nişan verilir. Ayrıca, izci olmadığı hâlde izciliğe destek verenler de ödüllendirilir.

ALTINCI BÖLÜM

Mali Hükümler, Disiplin, Devam, Devamsızlık ve Çalışma Yeri

Faaliyet harcamaları

MADDE 39 – (1) Düzenlenen faaliyetlerin giderleri, Bakanlık bütçesinden karşılanır. Faaliyetler için ayrılan bütçenin, giderleri karşılamaması hâlinde katılımcılardan katkı payı alınabilir. Faaliyetler, Bakanlığa ait tesislerde yapılıyorsa harcamalar tesis müdürlüğünce karşılanır. Bakanlık tesislerinin dışında yapılan faaliyetlere ilişkin harcamalar ise il veya ilçe millî eğitim müdürlüklerince karşılanır. Hizmetin yerine getirilmesi için katılımcılardan alınacak hizmet bedelleri, Bankada açılacak hesap numarasına makbuz karşılığı yatırılır. Harcamalar geçerli belge karşılığı yapılır.

İl ve ilçe izci kurullarının gelir ve giderleri

MADDE 40 – (1) İl ve ilçe izci kurullarınca valilik oluru ile her yıl yeniden belirlenen üyelik aidat miktarı, tescil dönemlerinde tescil edilen ünitelerden tahsil edilir. Yıllık aidat, üniteye kayıtlı izcilerden liderleri tarafından toplanır ve il veya ilçe kurulunca bir kamu bankasında kurul adına açılacak bir hesapta toplanır ve bankadan asgari iki imza ile çekilir. Çekilen paralar, belge karşılığı harcanır. İlçe izci kurulları yaptıkları tescillerden elde edecekleri gelirlerin % 25’ini il izci kuruluna aktarırlar. Ayrıca, düzenlenecek yemek, kermes, sertifikasyon işlemleri ve benzeri faaliyetlerden elde edilecek gelirler ile her türlü bağış ve sponsorlardan elde edilecek gelirler de aynı usulle toplanır ve harcanır.

(2) Üniteler demirbaş alımları ile eğitim ve diğer giderleri karşılamak üzere üyeler, veliler ve sponsorlardan aidat veya bağış alabilir; gelir elde etmek amacıyla yemek, kermes, çay ve benzeri organizasyonlar düzenleyebilir. Elde ettikleri gelirleri ünite adına bir banka hesabında toplar ve geçerli belge karşılığı harcarlar.

(3) İl ve ilçe izci kurulları elde ettikleri gelirleri usulüne uygun olarak kamp, kurs, seminer, toplantı, tören, üniforma, arma, işaret, afiş, tanıtım, kitap, dergi, gazete ve benzeri hizmet ve hizmet alımları ile izci evlerinin donatım ve sabit giderleri için harcarlar.

Ödül ve disiplin

MADDE 41 – (1) İzcilik eğitim faaliyetine katılanların ödül ve disiplin işlemlerinde ilgili mevzuat hükümleri uygulanır.

Devam ve devamsızlık

MADDE 42 – (1) İzcilik eğitim, kamp, kurs ve seminerlerine haftada bir günden fazla devam etmeyenlerin faaliyetle ilişiği kesilir. Herhangi bir sebeple faaliyetle ilişiği kesilen ve sınavlara katılmayanlara başarı belgesi verilmez. Eğitim yöneticisi gerekli hâllerde acil bir durumu ya da hastalığı mazeret olarak kabul edebilir. Eğitim yöneticisinin mazeret olarak kabul ettiği günlerin sayısı en fazla haftada bir iş gününü geçemez.

Çalışma yeri

MADDE 43 – (1) İl ve ilçe izci kurullarına millî eğitim müdürlüklerinde çalışma yeri verilir. Kurulların haberleşme, yazışma gibi hizmetleri, bulundukları il veya ilçe millî eğitim müdürlüklerinin imkânları ile yapılır.

YEDİNCİ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

Düzenleme yapma yetkisi

MADDE 44 – (1) İzcilik faaliyetlerinin uygulamaları, izci selamı, tokalaşma şekli ve anlamı; kız izci, erkek izci ve teşkilat armalarının şekli, rengi, ebadı ve nerelerde kullanılacağı; izcilik eğitim programlarına esas teşkil edecek yaş basamakları; ünitelerin teşkili, izci liderlerinin yetiştirilmesi için açılacak kurslar ve bu kursların programları, izcilerin basamaklara göre çalışma programları; aşama, arma ve işaretleri, merkez ve taşra teşkilatınca düzenlenen faaliyetlerde görevlendirmeler; görevlilerin yükümlülükleri ve statüleri, giyilecek kıyafet, kullanılacak arma ve işaretler, hizmet ve teşekkür nişanları, verilecek ödüller ve benzeri hususlar, Bakanlıkça düzenlenir.

Mevcut yönetmeliğin uygulanması

MADDE 45 – (1) Bu Yönetmeliğin yayımından önce seçilmiş olan ve halen görev yapan başizci, kurul ve komisyon üyeleri görev sürelerini tamamladıktan sonra bu Yönetmelik hükümlerine göre yeni seçimler yapılır.

Yürürlükten kaldırılan yönetmelik

MADDE 46 – (1) Bu Yönetmeliğin yayımı tarihinden itibaren 16/5/1992 tarihli ve 21230 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Örgün ve Yaygın Eğitim Kurumları İzcilik Yönetmeliği yürürlükten kalkar.

Yürürlük

MADDE 47 – (1) Maliye Bakanlığı ile Sayıştayın görüşleri alınarak hazırlanan bu Yönetmelik, yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 48 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Millî Eğitim Bakanı yürütür

Destekegitimi
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1 YORUM
  1. nergis dedi ki:

    İzcilikle ilgili daha fazla yazıya yer vermenizi istiyorum.