MEVSİMSEL GRİBE DİKKAT
MEVSİMSEL GRİP AŞISININ ÖNEMİ YADSINMAMALI
Türkiye’de influenza virüsü konusunda inceleme yapan iki referans laboratuvarından biri olan İ.Ü. Tıp Fakültesi Viroloji Laboratuvarı’nın sorumlusu Prof. Dr. Selim Badur, “Neden insanlar kuş ya da domuz gribi denince panikliyor, mevsimsel grip denince önemsemiyor anlamak mümkün değil” dedi. Sağlık Bakanlığı Aşı Danışma Kurulu üyesi olan Badur grip virüsleriyle ilgili son zamanda gündemde olan soruları yanıtladı.
MEVSİMSEL GRİP AŞISI ERKEN ÇIKTI: Türkiye’de ilk kez mevsimsel grip aşısı bu yıl ağustosta piyasaya verildi. Grip aşısı üreticileri Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ile anlaşmaları nedeniyle grip aşısı üretimini hızlandırdı. Firmalar 15 Temmuz’da mevsimsel grip aşısı üretimini tamamlayıp domuz gribi aşısına yöneldi. Sağlık Bakanlığı,WHO’nun önerileri doğrultusunda 65 yaşın üzerinde kronik hastalığı olanlara ücretsiz mevsimsel grip aşısı yapılması kararı aldı. Avrupa’da bu gruptakilerin mevsimsel gribe karşı aşılanma oranı yüzde 80. Türkiye’de yüzde 9-10’larda.
YILDA 500 BİN ÖLÜM: H1N1 (domuz gribi) çok kolay bulaşıyor. Ama mevsimsel gripten dünyada yılda 250-500 bin kişi ölüyor. Domuz gribi binde 4 civarında ölüme yol açıyor. Mevsimsel gripte bu oran çok daha yüksek. Ama çok sık değişime uğradıkları için domuz ve kuş gribi virüslerinin kendi içinde farklılaşıp çok şiddetli hastalık yapma ve ölümcül olma özelliği kazanmasından korkuluyor.”
DOMUZ GRİBİ YANLIŞLARI: Hastaların hastanede yatarak tedavi edilmesi gerektiği konusunda yanlış bir inanış var. Dünyada böyle bir uygulamaya giden tek bir ülke bile yok. Domuz gribi olgularının evlerinde tedavi olması lazım. Başlangıçta ‘indeks vaka’ denilen ilk vakaların izole edilmesi amacıyla bu hastaların hastanede yatarak tedavi edildi, çünkü hastalığın nasıl seyredeceği bilinmiyordu. Yabancıların da gidecek yeri yoktu.
HACI ADAYLARINA GRİP AŞISI DOĞRU KARAR: Oraya gidenlerin çoğu ileri yaşlarda. Bu nedenle hacı adaylarının mevsimsel gribe karşı aşılanması çok doğru karar. Ama domuz gribi aşısının hac mevsimine yetişmesi mümkün değil. Hac mevsimi ekim ortasında başlayacak. Bu insanların eylülde aşılanması lazım. Domuz gribi aşısı daha insanda yeni deneniyor. İnsanda 15 gün sonra antikor oluşacak. 15-20 günlük bir yan etki gözlemi olacak. Bunların hepsi eylül ortasına sarkar. Bu çalışmalar bittikten sonra ülkelere dağıtılacak, sanayi boyutunda üretime geçecek.
DOMUZ GRİBİ AŞISI KANSEROJEN Mİ?: Aşı üreticisi üç firmadan ikisi bu aşıyı embriyonlu yumurtada üretiyor. Biri de yarısını embriyonlu yumurtada, diğer yarısını da hücrede yapıyor. Hücrede ürettiğini Türkiye istese de alamaz, çünkü Almanya kapatmış durumda. Hücrede üretilen bütün aşıları bu ülke alacak. Ayrıca hücrede üretilen aşıdan insana kanser bulaşma iddiası kadar komik bir şey olamaz. Çünkü bu hücreler kızamık, difteri ve boğmaca aşısı için de kullanılıyor.
Kaynak: A.A