Medya, Sanatçı Tanımını Ucuz Kullanıyor
Bu yazının esin kaynağı bir televizyon kanalında; sanırım yüzbinlerin beğendiği(!) bir şarkıcıyla yine onun kadar olmasa da hatırı sayılır bir hayran kitlesi olan başka bir şarkıcının kavgasıdır. Adı bilinen kişilerin adını kullanmayacağımız bu yazının bizi ilgilendiren tarafı belli. Eğitim dünyamızda “model” kavramı hayati önem taşıyan bir kavramdır. Çocuklarımız ve ergenliğe adım atan genç insanlarımız, kendilerine mutlaka model olarak başka kişileri alırlar. Bu kişiler doğrudan ünlü olmasa da onaların kendi yaşantılarındaki yansımasına en uygun kişileri model alırlar. Kendilerini yıldız dedikleri şarkıcı, oyuncu vb kişilere benzetirler.
TV kanalındaki örnek(!) tavırlarını ertesi günlerde de sürdüren bu parlak yıldızlar, birbirlerinin geçmişlerindeki “özel”e sığdıracak denli düzeyli açıklamalrını sürdürüyorlar. Bizim A dan Z ye TV kanallarımız da bunları besleyen haberleri yayımlamaya devam ettiler. Yazık ve de çok yazık. Basın mensuplarına söven, hareket çeken futbol yıldızlarından sonra “seni pezevenklerin elinden kurtardım” diyen delikanlı sahne ve film yıldızlarımız oldu. Toplum olarak bunları belleklerimizden silmemize yardım edemez miydi, sevgili medya!
Medyanın günümüzdeki misyonu, kitleleri en kaba şekilde eğlendirmek, oyalamak ve müptela kişiler yaratmak. Medyanın bu acımasız tavrının temelinde de büyük bir maddi çıkar var. Medya öz olarak ne kadar kişi tarafından izlenirse o kadar prim yapar. Medyanın bu özelliğinden dolayı bağımsız, nesnel ve bilimsel olma misyonları yoktur.
Çocukların, gençlerin bu magazinel ürün ve yaklaşımlardan korunması yasaklarla mümkün değildir. Bunun için pedagojik yaklaşım sunacak unsurların, özellikle de eğitimcilerin rolü büyüktür. Gerçek hayatın sorunlarını, yaşanan süreçteki iyi kötü gelişmelerin varlığının bilinmesine yönelik bir bakış açısının geliştirilmesi lazımdır.
Medya, Sanatçı Tanımını Ucuz Kullanıyor!
Sanat ve sanatçı kavramının bu kadar linç edildiği bir çağda daha büyük sorumluluk payı da sanatçının kendisine düşüyor. Sanatın ne olduğu gerçeği de esasen yukarıdaki pargarfta geçen “sahici hayat” ifadesinde yer buluyor. Yaşadığı yeri, çevreyi, insanı reddeden bir anlayıştan sanat ürünü çıkmasını beklemek olanağı yoktur.
Biz sesimiz çıktığınca uyarıyoruz; çocuklarımıza; onuru, bilimi, eğitimi ve dürüstlüğü taşıyan modellere yönlendirmeye özen gösterelim. Magazin denen şey toplumun her kesiminde kirliliğe yol açıyor, bunu unutmayalım. Her taraftan her kesime.. Bu ülke madem ki bizim, o zaman çocukları da hepimizin.
Onur Genç ADA
güzel şeyler istiyoruz
Gelişim dönemindeki çocuklar, anne, baba, çevresindeki etkin kişileri veya izlediği film’in sanatçı karakterini model alırlar. Bu anlamda sağlıklı nesiller için topluma görevler düşüyor. İzlenilen filmdeki sanatçı karakteri çocuğu doğru yola veya yanlış yola götürebiliyor…..