ALTIN
DOLAR
EURO
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

MARKA BAĞIMLILĞI TAKINTI MI?

05.07.2010
349
A+
A-

TAKINTILAR KONUSUNDA YETERİNCE KAYGILI MIYIZ?
Günlük yaşantımızda bir çok takıntı gözümüze batar ve bu takıntılardan kurtulma yoluna gideriz. Ancak iş marka bağımlılğına gelince önümüze Çin seddi gibi kocaman bir “Marka Değeri” savunması çıkıverir. Bir anda gözden geçirmeyi unuturuz. Nasılsa bu marka değerlerine nail olan her türlü ürün, bizim tarafımızdan yeniden değerlendirilemez şekilde kodlanmıştır. Bu kodlamanın temel mantığını arka planda geçen çetin pazar savaşları oturtmaktadır. Boşuna yüz yılın başındaki Sosyal Psikoloji gibi idealist bir kavramı yerleştirmeye çalışmadı kapitalizm. Şunu da söylemeden geçmemek lazım, nesnel koşulları belirleyen bu güç aynı zamnda pazar bileşenlerini de belirledi. Bu bileşenlerin içinde elbetteki tüketiciler de var.

Esasında, kavramların içinde bu kadar boğulmadan açıklanacak yalın gerçekler var. Tüketim malzemelerine yüklenen işlevle ilgili bu. Örneğin aynı görüntü pikseline sahip, aynı dijital özelliklerde, aynı renkte ve aynı malzemeyle yapılıp aynı garanti süresinde olan iki ürün arasındaki farkın abartılı olmasını ancak tüketicinin marka tutkusuyla açıklayabiliriz. Bu tutkunun bağımlılıkla eşdeğer tutulmasında bizce bir sakınca yok. Bu psikolojik şekil alışın sonuçlarına da katlanmak yine ülkelerin geniş kitlelerine düşmektedir.

Bu gün Nokia, IBM, Microsoft, BMW, Mercedes gibi marka değerlerinin en parlak yıllarını yaşayan firmaların ürünleri kalite marka oratntısını taşımaktan uzaktır. Bir çok tanınmamış markanın ürünlerinin nitelik açısından çok daha yüksek ölçülere sahip olduğuna sıkça tanık oluyoruz. Yine bununla kalmayıp, fiyat performans oranıyla en yükseği hakeden ürünlerin, marka açısından “değersiz” olduğunu görüyoruz.

Tüm üretim bileşenleri içersinde insan unsurunun da giderek benzer değerlerle donatılmaya çalışıldığı günümüzde direnmek için, çok çalışmalı, çok okumalı ve dinamik öğrenmenin yandaşı olmalıyız.

Şahbender Korkmaz

Destekegitimi
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.