ALTIN
DOLAR
EURO
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

KORKU VE KAYGI İLE İLGİLİ YENİ BİLGİLER

08.07.2009
327
A+
A-

Korkuyla İlgili Beyin Hücreleri

Korku ve endişeye dayalı rahatsızlıklar birçok insanın hayatını olumsuz yönde etkiliyor, alkol ve ilaç kullanımı, evlilik ve işyerinde sorunlar veya intihar gibi sonuçlar doğurabiliyor. Savaşa katılmış askerler üzerinde yapılan çalışmalar sonucu, beyindeki amigdala adlı bölgenin bu askerlerdeki aktivitesinin çok yüksek olduğu gözlendi. Beynin bu bölgesinin korku ve endişeyle doğrudan ilgili olduğu biliniyor. Daha önce yapılan araştırmalar, insanlarda ve hayvanlarda amigdala bölgesinin, doğuştan gelen yılan ve örümcek gibi korkularla birlikte, tecrübeyle edinilen korkuların dışavurumu sırasında etkin olduğunu gösteriyor.

Rutger Üniversitesi’nden Profesör Denis Pare, amigdala bölgesinde, korkuyla ilgili hatıraların uzaklaştırılmasında rol oynayan bir bölümü tanımladı.

Laboratuarda yapılan çalışmada, ünlü bilim insanı Pavlov’un köpekler üzerinde yaptığı deneylere benzer yöntemler uygulandı. Deney farelerine, korku yaratacak ufak şoklar verilmesiyle aynı zamanda bir ses çıkarılarak, bu sesi hayvanların korkuyla ilişkilendirilmesi sağlandı. Daha sonra şok verilmeksizin bu ses tekrarlanarak korkuyla ilgili tepkilerin zamanla yok olması sağlandı.

Ancak korku hafızası tamamıyla yok olmuyor. Bunun yerine yeni öğrenilen korkunun gereksiz olduğu hafızası tarafından bastırılıyor. Bu yüzden, korkuyu bastıran hafızanın aynı ortamda yeniden yaşanması gerekiyor. Örneğin farelin duyduğu ses, korkuları bastırıldıktan sonra başka bir ortamda tekrar verilirse, fareler tekrar korku belirtileri gösteriyor.

Denis Pare, amigdaladaki ilgili nöronların, bu tür hafızaların tutulmasında etkili olduğunu ortaya koydu. Farelerde bu bölge yok edildiği zaman, farelerin korkularının yok edilemediği gözlendi.

Derleyen: Sinan Erdem
Kaynak: http://www.physorg.com/news134969685.html

http://www.tubitak.gov.tr den alıntıdır.

Destekegitimi
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.