ALTIN
DOLAR
EURO
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Kaynaştırma Yoluyla Eğitim

04.09.2012
2.287
A+
A-

Kaynaştırma Yoluyla Eğitim Uygulama İlkeleri
Kaynaştırma yoluyla eğitim uygulama ilkeleri şunlardır:[viii]

1. Özel eğitim gerektiren her bireyin akranları ile birlikte aynı kurumda eğitim görme hakkı vardır.
2. Hizmetler, bireylerin yetersizliklerine göre değil, bireylerin eğitim gereksinimlerine göre planlanır.
3. Hizmetler okul merkezli olur.
4. Karar verme süreci aile-okul-eğitsel tanılama, izleme ve değerlendirme ekibi dayanışmasına dayalı olarak gerçekleşir.
5. Bütün bireyler, öğrenebilir ve öğretilebilir.
6. Kaynaştırma, bir program dahilinde verilen bir özel eğitim uygulamasıdır.
Kaynaştırma Yoluyla Eğitim-Uygulama Ölçütleri
Kaynaştırma yoluyla eğitim-uygulama ölçütleri şunlardır:[ix]

· Kaynaştırma uygulamaları yapılan kurumlarda özel eğitim gerektiren öğrencinin gereksinimleri çerçevesinde kurumun fiziksel, sos-yal, psikolojik ortamında ve eğitim programlarında destek hizmetler ile gerekli düzenlemeler (kaynak oda, rehberlik ve psikolojik danışma servisi, bireyselleştirilmiş eğitim programları geliştirme ve uygulama birimi kurulması; rampalar, ses yalıtımı, ışık düzenine dik-kat edilmesi gibi) yapılır.

· Kaynaştırma uygulamalarına devam edecek öğrencilerin bir-den fazla yetersizliği olmamasına, erken yaşta tanılanmış, ailesinin işbirliğine açık ve eğitim almaya yatkın, cihaz kullanması gerekenlerin mutlaka cihazlandırılmış, zihinsel öğrenme yetersizliği olan öğrencilerin hafif ve orta düzeyde zihinsel yetersizliği olmalarına dikkat edilir.

· Kaynaştırma uygulamaları yapılan kurumlarda; tüm kurum personelinin, öğrencilerin, ailelerin ve yakın çevrelerinin özel eğitim gerektiren öğrencilerin bireysel ve gelişim özellikleri hakkında bilgilendirilmeleri esastır.

· Kaynaştırma uygulamalarında öğretim programları ve programın amaçları bireye uyarlanarak uygulanır, bireyselleştirilmiş eğitim programları ile desteklenir.

Kaynaştırma Yoluyla Eğitim Uygulanmasından Öğrencinin
Yararlanma Biçimi
Kaynaştırma yoluyla eğitim uygulama biçimi şunlardır:[x], [xi], [xii], [xiii] [xiv],

1. Özel gereksinimli olan çocuğun yalnızca özel araç-gereçler sağlanarak tam gün normal sınıfa devam etmesi:Kaynaştırma uygulamaları yapılan okullarda, sınıf mevcutlarının okul öncesi eği-tim kurumlarında 14, ilköğretim kurumlarında 30 öğrenciyi aşmamasına dikkat edilir. Özel eğitim gerektiren öğrenciler her sınıfa eşit olarak dağıtılır; bir sınıfta yetersizliği aynı olan en fazla iki öğrenci uygulamaya katılır.

2. Normal sınıfta özel gereksinimli olan çocuğa gezerek özel eğitim görevi verilen öğretmen ve uzman tarafından sınıf içi yardım sağlanması: Sınıf içi yardım, kaynaştırma öğrencisine yönelik olduğundan, sınıf öğretmeni sınıfın geri kalanıyla öğretim yaparken, yardım sağlayan öğretmen, kaynaştırma öğrencisiyle bireysel çalışır. Bunun tersi de olabilir; sınıf öğretmeni kaynaştırma öğrenciyle bireysel çalışırken, yardım sağlayan öğretmen sınıfın geri kalanıyla ders yapabilir.

3. Kaynaştırma eğitimine alınan öğrencinin bütün gününün normal sınıfta geçirmesi ve sınıf öğretmeni, bir danışman ve uzman-dan, gereken destek eğitim hizmetini alması: Özel hizmet, öğret-mene verilir ve öğrenci bundan dolaylı olarak yararlanır.

4. Özel gereksinimi olan öğrenciye (normal sınıfta kaynaştırma eğitimi uygulamasına alınan öğrenciye) normal okul binası içinde kaynak odada (özel eğitim ünitesi) eğitim hizmeti verilmesi:Kaynak odadaki eğitim, özel eğitim öğretmeni/gezerek özel eğitim görevi verilen öğretmen tarafından bireysel ya da küçük grup eği-timi olarak yürütülür. Kaynak odadaki eğitimin amacına ulaşabilmesi için, normal sınıf öğretmeni ile kaynak odada eğitim veren öğretmenin yakın iletişim ve işbirliği içinde olmaları gerekir.

5. Özel gereksinimli olan öğrencinin gezici eğitmenden yararlanması: Öğrenci günün büyük bir kısmını normal derslik içinde geçirir ve belirli aralıklarla (haftada bir veya iki kez gibi) özel yardım almak için sınıftan ayrılır. Bu destek eğitim hizmetini Rehberlik ve Araştırma Merkezi ile özel eğitim kurumundan alabilir.

6. Özel gereksinimi olan öğrencinin normal okulda açılan özel eğitim sınıfından yararlanması: Özel eğitim sınıfları, özel eğitim hizmetleri kurulu tarafından açılır. Bu sınıfların mevcudu en fazla; okul öncesi eğitimde 6, ilköğretimde 12, orta öğretimde 20 ve yaygın eğitimde 10 öğrenciden oluşur.

7. Özel gereksinimi olan çocuğun normal sınıfta belirli etkinliklere katılması: Özel eğitim okulunun yatılı / gündüzlü olanaklarından yararlanan öğrencilerden akranları arasında destek eğitim alması uygun görülenler, kaynaştırma uygulaması yapılan sınıfların etkinliklerine katılır.

Sınıf Öğretmeninin Kaynaştırma Eğitim Uygulamasından
Yararlanacak Öğrenciyi Belirlemede Kullanacağı Ölçütler

Kaynaştırmaya alınacak öğrencinin hazır bulunuşluk düzeyinin belirlenmesi (değerlendirme) gerekir. Sınıf öğretmeni kaynaştırma eğitim uygulamasından yararlanacak öğrenciyi şu durumlara göre değerlendirir:[xv]

1. Okuma başarısının düzeyi nedir; güçlü ve zayıf yönleri nelerdir?Okuma alanında ölçülen üç alt beceri alanı şunlardır: Kelime tanıma, okuduğunu kavrama ve okuma becerisinin başka malzemenin öğrenilmesi için kullanılabilmesi.

2. Yazı dili düzeyi gelişimi nedir; güçlü ve zayıf yönleri nelerdir?Bu dalda ölçülen başlıca beceri alanları, imlâ, el yazısı ve kom-pozisyondur.

3. Matematik başarısının düzeyi nedir; güçlü ve zayıf yönleri nelerdir? Matematik dalında ölçülen başlıca beceri alanları şunlar-dır: Hesaplama, problem-çözme ve aplikasyon (uygulama) becerileridir.

4. Sözel dil gelişiminin düzeyi nedir; güçlü ve zayıf yönleri nelerdir?Sözel dille ilgili olarak ölçümlenen başlıca beceri alanları şunlardır: Kavrayış, anlambilim, sözdizimi, yapıbilim, fonoloji ve pragmatik bilgilerini kullanabilme düzeyidir.

5. Öğrencinin okul kayıtlarının incelenmesi. Okul kayıtları öğrencinin geçmiş performansı ve eğitim geçmişi hakkında bilgi sağlar. İncelenecek okul kayıtları şunlardır: okul başarısı, sınıf tekrarı, devam-devamsızlık.

a. Okul başarısı: Hem güncel hem de geçmişteki karne notları ile öğretmenlerin yorumları gözden geçirilmelidir. Sorun yeni mi, yoksa okul performansında geçmişten beri süregelen zorluklar mı söz konusu? Notlar tüm alanlarda mı, yoksa yalnızca bazı konularda mı akademik güçlüklere işa-ret edilmektedir.

Destekegitimi
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 2 YORUM
  1. ceren dedi ki:

    Ben bu yazı ve içeriğini çok beğendim.

  2. Burcu dedi ki:

    Kaynaştırma Yoluyla Eğitim yazısından çok yararlandım. teşekkür ederim.