Karda Araba Kullanırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
Karda araba kullanırken dikkat edilecek bazı durumlar bulunmaktadır. Bunlara dikkat ederseniz karlı havalarda aracınızla sorun yaşamayacaksınız… İşte uzmanların önerileri; Karda Araba Kullanırken nelere dikkat etmek gerekli?
Uzmanlar, Karda Araba Kullanırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususları sıralarken lastik havasının düşürülmemesi, tam tersine araç lastik havalarını 2 psi artırmak gerektiğini tembihliyorlar. Kar, kış şartlarının en çetin geçtiği şu dönemde ülkemizdeki sürücülerin yaptığı en yaygın hatalardan biri karlı havalarda araç lastik havalarını düşürmektir. Oysa lastik havalarının indirilmesi büyük bir hatadır.
Şayet lastik havasını düşürecek olursanız; lastiğin omuz kısımlarına yük binecek, yere basması gereken sırt kısmı yerle temas problemi yaşayacaktır. Lastik havasının düşürülmesiyle beraber kar tahliyesini sağlayan olukların, kanalların, desenlerin arasında boşluk kapanmaya başlayacaktır. Yerle tutunma yüzeyi azalan lastik bu durumda dezavantaj oluşturacaktır. Kısacası araçlarda karlı zemin için yapılması gerekenlerin başında lastikleri 2 psi daha fazla şişirmek olacaktır. Karlı zeminlerde güvenli bir sürüş için bu basit önleme mutlaka başvurmak gerekmektedir.
Uzmanların lastikler için yaptığı uyarılar bunlarla sınırlı değil. Kışlık lastik kullanmak, yani lastiklerin değiştirilmesi de çok önemli. Burada dikkat edilmesi gereken husus lastiklerin dördünün de değiştirilmesidir.
Karda araç kullanırken bazı küçük ayrıntılara dikkat etmek gerekli. Bunlardan birisi ani hareket etmemektir. Mümkün olduğunca güzergah değişikliği ani fren, ani direksiyon hareketlerinden kaçınmak gerekli. Aynı şekilde ani gaz hareketi de istenmiyor. Gerek karlı zeminlerde gerekse gizli buzlanmanın söz konusu olduğu yollarda araç kullanırken mümkünse çok az hareket etmek, gereksiz şerit değişimlerinden kaçınmak önerilmektedir. Yapılacak ani ve sert direksiyon hareketlerinden dolayı aracın ağırlık transferi bozulabileceği için önden veya arkadan kaymalar oluşabilmektedir.
Karlı, kaygan zeminlerde iki araç arası takip mesafesi daha da önem kazanıyor. Takip mesafesinin normalden daha fazla olarak bırakılması faydalıdır Diğer sürücülerin hata yapma olasılıkları dikkatle izlenmeli, ani direksiyon hareketi yapmamak için dikkatli olunmalıdır.
Fren Kullanmak Yerine Vites Küçültmeyi Tercih Edin
Bunu yaparken dikkat edilmesi gereken önemli husus ise debriyajdan ayağın çok yavaş şekilde çekilmesidir. Aksi takdirde yük bir anda ön tarafa toplanır, aracın ağırlık transferi bozulur ve kayma problemi başlar. Görüldüğü gibi karlı, dolayısıyla kaygan zeminlerde her çözüm tek başına yeterli olmuyor. Mümkünse böyle havalarda toplu taşıma araçlarını tercih etmeli, yavaş ve dikkatli araç kullanmalı, kışlık lastikleri takmış olmalıdır.
Burçak TAŞDEMİR