ALTIN
DOLAR
EURO
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Kanamalarda İlk Yapılması Gerekenler

15.04.2017
1.658
A+
A-
Kanamalarda İlk Yapılması Gerekenler

Kanın herhangi bir nedenle damar dışına çıkmasına kanama denir.  Kanamalarda İlk Yapılması Gerekenlerden bahsetmeden önce kanama hakkında bazı kısa bişgişer vermekte fayda var. Kanamalar, iç ve dış kanama olmak üzere iki çeşittir.  İç kanamalar iç organlardaki dokuları besleyen kan damarlarının yırtılması ya da zedelenmesi sonucu kanın damarlardan vücut boşluklarına akması  ile meydana gelmektedir.  İç kanamalar ise iki şekilde oluşmaktadır. I. Gözle görülebilen: Akciğer, mide, bağırsaklar, böbrekler vb. kanamalar.
II. Gözle görülmeyen: Karaciğer, dalak, pankreas v.b. kanamalar. İç kanamalar kişiyi ölüme götürebilir.
Bulgular: Baygınlık hâli, baş dönmesi, huzursuzluk, yüzde, dudaklarda ve parmak uçlarında solukluk, deri nemli ve soğuktur, susama hissi, nabız hızlı ve zayıftır, güçlükle hissedilir, solunum hızlıdır. Sanki hava alamıyormuş gibi his olur, bilinci azalır ve en sonunda bilinç kaybolur.
Yapılacak ilkyardım: Yaralı sırt üstü yatırılır, baş yana çevrilir, şoka karşı tedbir alınır, ağızdan içecek madde verilmez, sarsmadan ambulans ya da sedye ile hastaneye götürülür.

Dış kanama nedir?

Kanın damardan vücut dışına çıkmasına dış kanama denir. Genellikle yaralanmalar sonucu olur. Atardamar, toplardamar, kılcal damar kanamaları şeklinde görülür.

Dış Kanamaları Durdurucu Yöntemler
· Parmakla basınç yapma: Yara ufak ve kanama az ise; yara üzerine pansumanla (tampon) BASTIRIN.

· Basınçlı pansuman (tampon): Yara içindeki yabancı cisimleri çıkarmadan, kravat, eşarp ya da varsa sargı bezini yara üzerine temiz bir pansuman koyduktan sonra sıkıca SARINIZ.

· Kanayan yerin yüksekte tutulması: Yaralı ya da kanayan kısmın kalp seviyesi üzerine yükseltilmesi ile kanama oldukça azalır hatta durdurulabilir.

· Turnike: Kol ve bacaklardaki büyük kanamalarda atardamarı deri ile kemik arasına sıkıştırarak kanamayı durdurma yöntemidir. Tek kemikler üzerine uygulanır (kolda pazı, bacakta uyluk kemiği). Uygulamada dar sargı, kravat, kemer, eşarp, mendil, ince lastik v.b. malzeme kullanılabilir. Kesinlikle tel, zincir kullanılmamalıdır.

Destekegitimi
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1 YORUM