ALTIN
DOLAR
EURO
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

İSVEÇ EĞİTİM SİSTEMİ

07.02.2020
5.087
A+
A-
İSVEÇ EĞİTİM SİSTEMİ

İSVEÇ’TEKİ EĞİTİTİM SİSTEMİ HAKKINDA GENEL BİLGİLER

Eğitim Nüfusu ve öğretim dili

İsveç halkının neredeyse yarısı düzenli bir çeşit eğitime katılmaktadır. 2003 yılında İsveç’te zorunlu eğitim çağında 1.046,441 kişi bulunmaktaydı. 20-29 yaş üzeri kişilerden %30’un biraz üzerinde oranda kişi eğitime dahildir. Ana öğretim dili İsveççedir. İsveç’in kuzeyinde bulunan Sami nüfusu için temel öğretim programının Sami dilinde ve İsveççe öğretildiği devlet okulları bulunmaktadır.

İdari kontrol ve kamu sektörü finansmanlı eğitimin kapsamı

İsveç’te tüm öğrenciler kamu tarafından finanse edilen okullara gitmektedir. Bununla birlikte, öğrenciler %7.2’si bağımsız okullar adı verilen özel kurumlara (zorunlu okullarda %6.2 ve orta öğretim ikinci düzeyde %10,3) gitmektedir. Bağımsız zorunlu okullar ve orta öğretim ikinci düzey herkese açıktır. Bu okullar aynı öğretim programını takip eder ve belediyenin kendi okullarının aldığı hibelerle aynı kriterlerde belediyeden hibe alırlar. İşlemsel masrafları karşılamak için biraz devlet desteği alan üçüncü düzey eğitimde bir kaç özel kurum bulunmaktadır.

İsveç’te eğitim, hedefler doğrultusunda bir yönetim sistemi ile idare edilmektedir. Hükumet eğitim için tam sorumluluk sahibidir ve her düzeyde eğitim için çerçeveyi oluşturur. Bununla birlikte temel, orta ve yetişkin eğitimi düzeylerinde eğitimi sağlamak ve okulları işletmek belediyelerin görevidir. Üniversiteler ve üniversite kolejleri üçüncü düzey öğretim verme ve işletme hususunda sorumludurlar. Ulusal çerçeve yasalardan ve okullar, öğretim programlar, hedefler ve ders öğretim programı konusundaki kurallardan oluşmaktadır. Üçüncü düzey öğretimde ulusal bir öğretim programı yoktur ancak kurallara yapılan bir ek lisans düzeydeki üçüncü düzey öğretimi ve bunların gerekliliklerini taahhüt etmektedir. Özellikle sistemin gözlemleme ve değerlendirmesine ilişkin bazı sorumluluklar hükumete bağlı kuruluşlara devredilmiştir.

Eğitim Ulusal Dairesi ana okullarının, okulların ve yetişkin eğitimlerinin gözleminden, değerlendirilmesinden, takibinden ve danışmanlığından sorumludur. İsveç Ulusal Okul Dairesi üçüncü düzey eğitim uluslararası irtibatların yanı sıra öğrencilere bilgi sağlanması, gözlemleme, değerlendirme, takip ve danışmanlıktan sorumludur.

İlkokul öncesi eğitim

Belediyelerin aileleri çalışan ya da okuyan 1 ila 5 yaş grubu çocuklar için ilkokul öncesi etkinlikleri sağlaması gerekmektedir. 1-5 yaşları arasında olan ve aileleri işsiz olan ya da başka bir çocuğa bakmak için izinli olan çocukların günde en az 3 saat ya da haftada 15 saat ana okuluna gitme hakları vardır. Bu da genelde ana okullarında sağlanır bununla birlikte çocuk bakıcıları tarafından çocuk bakıcısının kendi evinde ya da açık ana okullarında da sağlanmaktadır. İlkokul öncesi etkinlikler belediye bütçeleri ve ailelerin ödediği ücretlerle finanse edilmektedir.

1 Ocak 2002 tarihi itibariyle ücret almaya karar veren belediyelerde (hepsi almaya karar vermiştir) azami çocuk bakım ücreti ortaya konulmuştur. 1 Ocak 2003 tarihi itibariyle her çocuğa 4 yaşına girdiği yılın ilk sonbahar döneminde anaokulunda bir yer ayrılacaktır. Anaokulları 4-5 yaş grubu çocuklar için okul dönemi boyunca günün 3 saati ücretsiz olacaktır.

Belediyelerin 6 yaşındaki çocuklar için normalde günde üç saat süren anaokulu dersleri vermeleri gerekmektedir. Bunlar genelde okul içerisinde düzenlenirler. Anaokulu sınıfı kamu okul sisteminin bir parçasıdır bununla birlikte katılım gönüllüdür. Eğitim ücretsizdir. Ana okulu sınıfları için olan mevzuatlar zorunlu eğitim için olanların aynısıdır; aynı öğretim programı uygulanmaktadır ancak bu sınıflar için ders öğretim programı ya da zaman çizelgesi bulunmamaktadır.


İsveç’te zorunlu tam zamanlı eğitim

Aşamaları

Çocuklar öğrenimlerine 6 ya da 7 yaşlarında başlayabilirler ve 9 yıl boyunca zorunlu olarak eğitim görmektedirler. 2003 yılında, 6 yaş grubundaki çocukların %3,1 kadarı okula gitmiştir.

Kabul kriterleri

Kabul aileler tarafından belirlenmektedir bununla birlikte fazla başvuru alan okullar daha yakında ikamet eden çocuklara öncelik vermektedir. Tüm okullar ücretsizdir.

İsveç’te okul gününün/ haftasının/ yılının uzunluğu

Okul yılı Ağustos ayının sonları ile Haziran ayının başı arasında en az 178 günü kapsamaktadır. Okullar haftanın beş günü açıktır. Okul gününün uzunluğuna okul karar verir. (Bu uzunluk 8 saati ya da ilk iki yıl 6 saati- genellikle bu dönemde daha kısadır- geçmemelidir. Haftalık ders saati sayısına da yine okul karar verir. Ulusal mevzuat 9 yıllık zorunlu öğretim boyunca öğretilecek asgari ders saati okullar tarafından 9 yıla dağıtılmak üzere 6,665 olarak belirlemiştir.

Sınıf boyutu/ öğrencilerin gruplandırılması

Sınıf boyutuna ilişkin ulusal mevzuat bulunmamaktadır, sınıf boyutu belediyeler ve okul tarafından belirlenmektedir. İlk altı yıl içerisinde öğrencilere beden eğitimi ve sağlık, sanat, müzik ve el sanatları hariç genelde aynı öğretmen ders vermektedir. Daha sonra öğretmenler ekipler halinde çalışmalarına rağmen her konu için ayrı öğretmen bulunmaktadır. Zorunlu eğitimin ilk üç yılında (grundskola), sabahları ve öğleden sonra açık olan boş zaman merkezlerinde çalışan personelin okul etkinliklerine katılması da yaygındır.

Öğretim programının kontrolü ve içeriği

Hedefleri ve genel ilkeleri belirleyen bir öğretim programı çerçevesine ulusal düzeyde karar verilir. Öğretim programı bazında, her belediyenin bir okul planı içerisinde okulu için genel hedefleri belirlemesi gerekmektedir. Buna ek olarak, her okulun öğretim programına ve yerel önceliklere dayalı bir çalışma planı hazırlaması gerekmektedir. Bu çerçevede, öğretmenler ve kurumlar öğretme metodlarına karar verme ve kullandıkları araç gereçleri seçme konusunda özgürdürler. 1995 yılında hazırlanan ve 1998 yılında ana okullarını ve boş zaman merkezlerini de içermesi için güncellenen mevcut öğretim programı zorunlu konuları, konu öğretim programlarını ve öğretim programı hedeflerini öngörmektedir.

İsveççe, İngilizce ve Matematik zorunlu eğitimde öncelikli yere sahiptir. Öğrenciler bunun yanı sıra diğer konular arasında uygulamalı sanat konuları, sosyal bilimler, doğa bilimleri ve başka bir yabancı dil dersleri de almaktadırlar. Grundskola’nın 9 yılında konu başına kaç saat ayrılacağını belirleyen ulusal olarak geçerli bir zaman çizelgesi bulunmaktdır bununla birlikte öğrenciler öğretim programında 5 ila 9. yıllar arası için ortaya koyulan hedeflere ulaştıkları sürece her belediye/ okul kendisi saat dağılımına ve konunun hangi sınıfta öğretilmeye başlanacağına kendisi karar vermektedir.

Değerlendirme, ilerleme ve yeterlilikler

Zorunlu eğitim boyunca sürekli değerlendirme gerçekleştirilmektedir. Ulusal değerlendirme beşinci ve dokuzuncu sınıfın sonunda (dokuzuncu sınıftakiler zorunludur) İsveççe, İngilizce ve Matematik konularında gerçekleştirmektedir. Sekizinci sınıftan itibaren not verilmeye başlanır ve notlar 3 puan ölçeğinde verilir: geçer (G), iyi not ile geçme (VG) ve pekiyi ile geçme (MVG. Bir grunskola bitirme sertifikası son senesini başarıyla tamamlayan öğrencilere verilmektedir. Belli bir konuyla ilgili hedefleri elde edemeyen öğrenci o konuyla ilgili not almaz ancak bunun yerine yazılı bir değerlendirme alır. Okulu bitirdikten sonra, bu öğrenciler zorunlu eğitim sertifikalarını testler ya da orta lisedeki bir bireysel programda ileri çalışmalarla tamamlayabilirler.

İsveç’te lise eğitimi ve lise sonrası eğitim

Gynasieskola (lise eğitimi) 16-19 yaş
Tüm lise eğitim programları gynnaskola’da verilmektedir.

Kabul kriterleri

Bir zorunlu eğitim bitirme sertifikası öğrencilere Gymnasieskola’ya başvurma hususunda yeterlilik sağlamaktadır. Bununla birlikte, 17 ulusal programdan birini ya da özel olarak tasarlanmış programlardan (özel ilgi alanları olan öğrenciler için) birine devam etmek için öğrencilerin (ana dil olarak ua da ikinci dil olarak) İsveççe, İngilizce ve Matematik derslerinden en azından geçer not almaları gerekmektedir. Bunu başaramayan öğrenciler bireysel bir program izleyebilirler. Bazı durumlarda öğrenciler kendi belediyeleri dışındaki bir kursa devam etmek için başvuruda bulunabilirler. Gymnasieskola ücretsizdir.

Öğretim programının kontrolü ve içeriği

Öğretmenler ve okullar ulusal olarak belirlenmiş olan öğretim programı çerçevesi içerisinde çalışırlar. 14 tanesi mesleğe yönelik olmak üzere toplam 17 çalışma programı bulunmaktadır. « özel olarak tasarlanmış program » ın yanı sıra tüm ulusal çalışma programları geniş kapsamlı genel eğitim ve üçüncü düzey öğretime giriş için genel yeterlik sağlamaktadır.

Tüm ulusal programlar için ve özel olarak tasarlanmış programlar için aynı olan ortak temel konular İsveççe/ ikinci dil olarak İsveççe, İngilizce, Matematik, din, yurttaşlık bilgisi, fen çalışmaları, beden eğitimi ve sağlık ve sanatsal etkinliklerdir. Ana konular eğitim süresinin üçte birini kapsamaktadır. Kalan zamanda öğrenciler programa has konuları ve bireysel seçmelilerini almaktadırlar. Bunun yanı sıra ulusal ve özel olarak tasarlanmış programlar için seçilebilirlik kriterlerini karşılamayan öğrenciler için bireysel programlar bulunmaktadır. Bireysel programın temel amacı öğrencilere ulusal programlar için yeterlilik kazandırmaktır.

Değerlendirme, ilerleme ve yeterlilikler

Öğrencilerin çalışmaları sürekli olarak her dersin tamamlanmasıyla verilen notlarla değerlendirilmektedir. Belli konular için ulusal testler geliştirilmiştir. Final sınavı yoktur ancak gymnasieskolanın bitirilmesinin ardından bir bitirme sertifikası verilmektedir. Bu sertifikada öğrencinin çalışma planındaki dersleri ve her ders için aldığı notları içeren bir özet bulunmaktadır. Lise öğrenimlerini bitirdikten sonra öğrencilerin notlarını düzeltmek için sınavlara yeniden girmeleri gerekmektedir.

Üçüncü düzey öğretim

Kurum türleri

Üçüncü düzey öğretim üniversitelerde (universitet) ve üniversite kolejlerinde (högskola) verilmektedir.

Erişim

Lisans eğitimine kabul edilebilmek için başvuru sahiplerinin temel kabul gerekliliklerini karşılamaları gerekmektedir. Bunlar tüm dersler ve programlar için aynıdır. Bu öğrenciler ya bir ulusal lise programından bir okul bitirme sertifikası (her konu için verilen kredilerin %90 kadarından en az geçer not) ya da iş tecrübesine sahip olabilirler. İş tecrübesi için kriterler başvuru sahibinin en az 25 yaşında, en az dört sene çalışmış ve İsveççe ve İngilizceyi lise programına denk oranda iyi bilen kişiler olmasıdır. Derslerin ve programların çoğunun konuya ya da dersin türüne göre değişen özel gereklilikleri de bulunmaktadır.

Eğer uygun aday sayısı mevcut yerlerin sayısını geçerse, şu kriterlerden bir tanesi ya da daha fazlası baz alınarak bir seçim yapılır: lise notları, üniversite standart giriş testi ve iş deneyimi. Bu genel olarak belirlenmiş çerçeve içerisinde, öğrencilerin kabulüne ilişkin sorumluluk kurumlardadır.

Hemen hemen tüm kamu eğitimi ya da devlet destekli eğitim ücretsizdir. Öğrenci yardım sistemi öğrencinin çalışma esnasında yaşam masraflarının yanı sıra ders yayınları da dahil olmak üzere öğrenim masraflarını da karşılayacak şekilde tasarlanmıştır. Temel ilke şudur ki eğitim masrafları için mali yardım almayı isteyen her öğrenci merkezi hükumetten destek alabilmelidir. Destek geri ödemesiz ve büyük çoğunluğu geri ödemeli kredilerin bir kombinasyonundan oluşmaktadır ve tam zamanlı ya da yarı zamanlı eğitim için verilebilir.

Yeterlilikler

İki çeşit lisans derecesi vardır. Bunlardan biri geneldir ve üç türe ayrılmaktadır. Diğeri ise profesyonel derecelerdir ve 50 civarında profesyonel derece vardır. Genel dereceler diploma (iki yıl çalışma), lisans derecesi (3 yıllık çalışma) ve master derecesi (dört yıllık çalışma ya da alternatif olarak en az 120 kredilik bir derecesi olanlar için bir yıllık çalışma). Profesyonel dereceler belli mesleklere göre süre uzunluğu (iki yıldan beş buçuk yıla kadar) değişen programların tamamlanmasıyla verilmektedir. Genel ve profesyonel dereceler için gereklilikler ve amaçlar Derece Mevzuatında belirtilmiştir ve böylece Hükümet tarafından şartlara bağlanmıştır.

İsveç’te Yetişkin eğitimi

Yetişkinler için kamu okul sistemi belediye yetişkin eğitimini, lise sonrası eğitimi, ileri düzey mesleki eğitimi, öğrenme zorluğu çeken yetişkinler için belediye eğitimini ve göçmenler için İsveççe eğitimini içermektedir. Diğer yetişkin eğitimi türleri düz liseler ve yetişkin eğitim kurumları tarafından verilmektedir.

Belediye yetişkin eğitimi, öğrenme zorluğu çeken yetişkinler için belediye eğitimini ve göçmenler için İsveççe eğitimi Eğitim Yasası altında ve hem organizasyonuna ilişkin hem de kamu finansmanına ilişkin bir dizi kural ile düzenlenmiştir. İleri Mesleki Eğitim planı bir kanun ve bir kural ile düzenlenmiştir.

Belediye yetişkin eğitimi temel eğitimi ve lise eğitimini içermektedir. Yetişkinler için temel eğitim 9 yıllık zorunlu okula denktir. Yetişkinler için zorunlu okul eşdeğerliği final notudur (bitirme sertifikası) ve 4 konuda geçer not gerekmektedir : İveççe (ya da ikinci dil olarak İsveççe), İngilizce, Matematik ve Sosyal bilimler.

Yetişkinler için lise eğitimi ve gençler için normal lise eğitimi aynı ders programını, aunı öğretim programı ve aynı notlandırmayı kullanmaktadır. Yetişkinler için belediye eğitimi ders tabanlıdır. Çalışmanın ve konuların oranı öğrencilerin kendisi tarafından belirlenmektedir.

Zorunlu okul bitirme sertifikasını almamış olan yetişkinler için temel eğitim hakkı kanunla belirlenmiştir. Yetişkinler için lise eğitimi öncelikle kısa dönem eğitim almış olan ya da iki seneden fazla ortaöğretim birinci devreye devam etmemiş olan kişileri hedeflemektedir.

İsveç’te Özel Eğitim

Duyma zorluğu çeken çocuklar haricindeki fiziksel engelli öğrenciler aslında normal okullara devam etmektedirler. Duyma sorunu olanlar özel devlet okullarına gitmektedirler. Öğrenme zorluğu yaşayan öğrenciler hem ilkokul hem de orta öğretim birinci devreyi kapsayan Sarskola’da özel eğitim alırlar. Eğitim özel okullarda ya da zorunlu okul sistemine entegre edilmiş sınıflarda verilmektedir. Öğrenciler aynı zamanda özel destekle normal okullarda sınıf eğitimine de devam edebilirler. 2002 yılında, tüm ilk ve orta öğretim birinci devre okullarındaki çocukların yaklaşık olarak %0.01 kadarı ya sarskola’ya ya da duyma engelli çocuklar için özel okullara devam etmiştir.

Üçüncü düzey öğretim için 2002 yılının Mart ayından beri yürürlükte olan bir yasa bulunmaktadır. Bu Üçüncü düzey öğretimde Öğrencilere Eşit Muamele Yasası (Yasa 2001: 1286) ve Üçüncü düzey öğretim Yasasının (Yasa 1992: 1434) bir paragrafı Üçüncü düzey öğretim kurumlarının cinsiyete, etnik kökene, cinsel tercihe ve işlevsel bozukluğa bakılmaksızın öğrenciler ve başvuru sahipleri için eşit hakları aktif bir şekilde desteklemesi için hedef odaklı bir şekilde çalışmak zorunda olduklarını belirtmektedir.

İsveç’te Öğretmenler

Sürekli olarak istihdam edilmesi için bir öğretmenin bir üniversitede ya da bir üniversite kolejinde bir öğretmen eğitimi programını bitirmiş olması gerekmektedir. Bu gerekliliği yerine getirmeyen bir başvuru sahibi bir kerelik 12 ay için atanabilmektedir. Belediye okullarındaki öğretmenler belediye tarafından istihdam edilirken bağımsız okullardaki öğretmenler okul tarafından istihdam edilmektedirler. Öğretmenlerin işe alımına ilişkin kararlar okul düzeyinde alınmaktadır. Çalışma zamanı, maaş ve diğer çalışma koşullarına ilişkin mevzuat işveren ve öğretmen sendikaları arasında yapılan toplu sözleşmelerde ortaya koyulmuştur. Öğretmenlerin okul düzeyinde işveren ve (genellikle öğretmen sendikası tarafından temsil edilen) öğretmen tarafından müzakere edilen bireysel maaşları bulunmaktadır.

2001 yılında entegre edilmiş bir öğretmenlik derecesi ortaya koyulmuştur. Yeni yapıyla birlikte, (ilkokuldan lise düzeyine kadar olan) tüm öğretmenler belli konular/ konu alanları ve / veya yaş gruplarında seçilmiş bir uzmanlık ile birleştirilerek temel ortak yeterliklere sahip olacaklardır. Öğretme derecesi seçilen alana ve eğitim seviyesine bağlı olarak asgari 140 kredi ve azami 220 krediyi içeren bir programı kapsamaktadır. Okula ilişkin konularda deneyim ve eğitim sahibi olarak ve konuların özel bir tanesiyle ve yarım yıllık öğretmen eğitimi kursu ile birleştirerek bir öğretme derecesi sahibi olmak da yine mümkündür. Ana okullarındaki öğretmenler, zorunlu okullardaki ve liselerdeki öğretmenler esasen belediye çalışanlarıdır.

Üniversitelerdeki ve üniversite kolejlerindeki öğrenim elemanları ana kategorilere ayrılmıştır. Bu kategoriler profesörler, doçentler, yardımcı doçentler ve araştırma asistanlarıdır. Kamu üniversitelerindeki ve üniversite kolejlerindeki çalışanlar ulusal memurdur.

II. Eğitim Alanında Sürdürülmekte Olan Reformlar ve Tartışma Konuları
Geçtiğimiz on yılda eğitim alanında aktif bir reform ortaya koyulmuştur. Zorunlu okullar ve liseler için yeni bir öğretim programı ve ders programı geliştirilmiş ve zorunlu okullar için öğretim programı ilkokul öncesi eğitimi ve boş zaman merkezini de kapsayacak şekilde değiştirilmiştir. İlkokul öncesi eğitim ilk öğretim programını elde etmiştir. Liseler modernleştirilmeleri ve kalitenin artırılması için değişikliklerle karşı karşıyadır. Yeni bir öğretmen eğitim programı kurulmuştur. Üçüncü düzey öğretim alanında bir genişleme olmuş ve erişimi özellikle alışılmadık öğrenciler için genişletmek amacıyla girişimlerde bulunulmuş ve yetişkin eğitimi için ek kaynaklar hibe edilmiştir.

Eğitimde kalite

Eğitimde kalite konusu İsveç Hükümeti için yüksek önceliğe sahip bir konudur. Eğitim sisteminin ilkokul öncesi eğitimden, zorunlu eğitime, lise eğitiminden Üçüncü düzey öğretime kadar olan tüm seviyelerinde kalite geliştirilmektedir. 2003 yılının baharında Ulusal Eğitim Dairesi ikiye ayrılmıştır. Bunlardan bir tanesi eğitim sisteminin gelişiminde çalışırken diğeri gözlem ve değerlendirmeye odaklanmıştır. Söz konusu ikinci daire hem belediyeye bağlı hem de bağımsız olmak üzere tüm okulları 6 yıllık dönemlerde (Üçüncü düzey öğretim alanında olduğu gibi) gözlemleyecektir. Bunun yanı sıra, belediyelerin yanı sıra okullar da her yıl kalite raporu sunmak zorundadırlar.

Eğitim yasasının yeniden gözden geçirmesi

İsveç eğitimi hedef ve sonuç odaklı bir sistemdir. Yani, en önemli yönetme yöntemlerinden bir tanesi Eğitim Yasasıdır. 1999 yılından bu yana bir parlamento komisyonu Eğitim Yasasını yeniden gözden geçirme ve i.a Yasayı, yasa 1985 yılında kabul edildiğinden beri eğitim sisteminde meydana gelmiş olan değişikliklere adapte etme ihtiyacına ilişkin öneriler sunma görevini üstlenmiştir. Komisyon 16 Aralık 2002 tarihinde raporunu sunmuştur ve komisyonun önerileri şu anda Eğitim ve Bilim Bakanlığı’nda hazırlanmaktadır. Resmi yorumlar için rapor dağıtılmıştır ve yeni bir Eğitim Yasasının 2005 yılında Riksdag’da sunulması beklenmektedir.

Eğitim yasasına ilişkin komisyon ilkokul öncesi eğitimden lise eğitimine kadar olan eğitimin tamamı için esas düzenleyicinin özel ya da kamu olmasından bağımsız bir şekilde bazı ortak hükümlerle yeni bir Eğitim yasası önermektedir. Bu belediye okullarının kapsamlı bir şekilde kontrolünün kaldırılmasını içermektedir. Okul müdürünün pedagojik çalışma için sorumluluğuna önem verilirken idari hükümler ortadan kaldırılacaktır. Komisyon sadece yeterlilik sahibi öğretmenlerin not vermesini ve notların başka bir öğretmen tarafından yeniden değerlendirilebilmesini önermektedir. Öğrencinin destek ihtiyacı incelenmeli ve bu konularda belli kararlar temyiz edilmelidir. Ulusal Eğitim Dairesinin belediye okulları üzerinde yaptırım uygulayabilmesi için daha fazla yetkiye sahip olması gerekliliği ortaya koyulmuştur.

Okul öncesi eğitim

2004 yılında Hükümet ilkokul öncesi eğitiminin kalitesine ve gelişimine ilişkin bir yasa tasarısı sundu. Metinde, ana okullarının kapsamlı ve diğer okul türlerine ortak hedefleri olan ayrı bir tür okul olduğu belirtilmektedir. Bu okullar da yine kendi sorumluluk alanında pedagojik çalışmayı koordine etme sorumluluğuna sahip olan bir müdür tarafından yönetilmektedir.

Hükümet 2005-2007 yılları arasındaki dönem için fazladan beş milyon SEK fon ayırmıştır. Bu tutar 3 yıla bölünecek ve ilkokul öncesi eğitimde çalışan personelin 6.000 ana okulu öğretmeni, çocuk bakıcısı ve ilkokul öncesi eğitime ilişkin istihdam edilen diğer çalışanlar ile güçlendirilmesini karşılayacaktır.

Zorunlu eğitim

2000 yılının güz döneminde yerel zaman çizelgesi ile bir pilot proje başlatılmıştır. 900 okulu da içermek üzere bir belediyeler kuruluna daha esnek bir organizasyon yaratmak ve her öğrencinin ihtiyacını karşılamak için kendi zaman çizelgelerini tasarlama konusunda izin almışlardır. Nihai bir değerlendirme 2005 yılında gerçekleştirilecektir. Hükümet belediyelerin zorunlu okulda konu öğretiminin İngilizce gerçekleştirmesine olanak veren pilot bir proje başlatmıştır. Proje 2003 yılının Ağustos ayından 2007 yılının Haziran ayına kadar devam edecektir.

Orta öğretim ikinci devre eğitimi

Ortaöğretim ikinci devrelerde meydana gelen değişiklikler Bilgi ve kalite- ortaöğretim ikinci devreleri iyileştirmek için yedi adım başlıklı kanun tasarısından kaynaklanmaktadır. Amaç orta öğretim ikinci devreyi daha fazla öğrencinin ortak hedefe ulaşabileceği ve böylelikle işte ve boş zamanlarda iyi bir yaşam sahibi olmak için ihtiyaç duydukları bilgiyi edinmelerini sağlamaktır. Reform mevcut program tabanlı orta öğretim ikinci devre sistemini çağdaşlaştırmayı ve değiştirmeyi amaçlamaktadır. Ana değişiklikler şunlardır:

Modüller yerine konular için notlar, hazırlanacak bir orta öğretim ikinci devre diploması, mesleki eğitimi yeniden canlandırmak için çağdaş staj eğitimi, geliştirilecek bireysel orta öğretim ikinci devre programları, öğrencilere daha fazla özgürlük sağlamak ve bölgesel işbirliğini sağlamak için sınırsız uygulama, tarihin yeni temel konu olması, ana konuların programın odak noktasıyla vasıflandırılması, Ulusal Eğitim Dairesinin yerel programları kalite açısından denetlemesi, geliştirilecek mesleki orta öğretim ikinci devre programları, temel mesleki eğitim programlarının kalitesinin örneğin iş hayatına daha iyi bir bağlantı sağlayarak reform edilmiş orta öğretim ikinci devrelerde artırılması, öğrencinin orta öğretim ikinci devre eğitiminin daha iyi bir genel görüntüsünü sağlaması için orta öğretim ikinci devre projeleri ve daha kapsamlı bağlamsal ve ileri programlar.

Üçüncü düzey öğretim

Lisans düzeyinde Üçüncü düzey öğretim İsveç’te önemli oranda büyüme göstermiştir. 1990’lı yılların başından bu yana yerlerin sayısı ikiye katlanmıştır. Bu artış için iki sebep vardır. Bunlardan ilki üçüncü düzey öğretim için artan talebi karşılamak isteği ikincisi ise endüstrinin ve toplumun ihtiyaçlarını karşılama isteğidir. Endüstri özellikle teknoloji ve bilim alanlarında daha fazla sayıda mezun öğrenci için duyulan ihtiyacın altını çizmektedir. Bu nedenle, genişleme konusundaki en önemli vurgu bu alanlara yapılmıştır.

Lisans öğrencisi yerlerinin sayısının artmasının yanı sıra, işe alımı artırmayı ve yeni grupları Üçüncü düzey öğretimi hedefleyen gayretler sarf edilmektedir. 2001 yılının Eylül ayında Üçüncü düzey öğretimde Reformlar- daha açık bir sistem başlıklı yasa tasarısı sunulmuştur. Bu yasa tasarısının amacı üniversiteleri kendi istihdamlarını daha etkin bir şekilde genişletmek için çalışmaya iten yeni finansman ve yeni yollar ortaya koymaktır. Uzaktan eğitim sistemi vasıtasıyla akademik dersler ve dereceler sunan bir Ağ Üniversitesi kurulmuştur. Bir çalışma alanında daha da uzmanlaşmak yerine muhtemelen yeni bir alanda yeterliklerini artırmaya çalışan öğrencileri hedefleyen yeni bir master derecesi ortaya koyulmuştur. Yeni master derecesi 40 kredi puanı içermektedir ve en az 120 kredi puanı olan bir derece sahibi olan kişilere açıktır. Derece istihdama katılmış olan kişilerin üçüncü düzey öğretim eğitsel çalışmalarına dönmelerini çekici kılarak hayat boyu öğrenmenin önemli bir unsuru olacaktır.

Hem ulusal hem de uluslararası düzeyde, özellikle de Bologna sürecinde, gerçekleşen gelişmelerin ışığında, Hükumet üniversite derecelerine ilişkin bazı konuları yeniden gözden geçirmek için bir proje grubu atamıştır. Değinilecek konular şunlardır: master derecesi lisans düzeyinin mi yoksa lisansüstü düzeyinin mi bir parçasıdır; derecelerin verilmesinin ve geri alınmasının ilkelerini ortaya koyulma ve İsveç kredi sisteminin ve notlandırma sisteminin Avrupa Kredi Transferi Sistemi’ne (ACTS) uyumlandırılması ihtiyacı. Üçüncü düzey öğretimde Ek Gelişmeler- İsveç Perspektifinden Bologna Süreci başlıklı nihai rapor 2004 yılının Mart ayında sunulmuştur.

Öğretmen eğitimi

Üçüncü düzey öğretim alanında, pedagojik yenilemeyi desteklemek amacıyla yeni bir girişim gerçekleştirildi. Üniversitelerde ve üniversite kolejlerinde artık kalıcı doçentlik ve yardımcı doçentlik mevkisi için başvuran kişiler üçüncü düzey öğretim için öğretmen eğitimine sahip olmak ya da eşdeğer becerileri başka bir yolla elde etmiş olmak zorundadır. Üçüncü düzey öğretim metotlarında eğitim öğretmenlik mevkisindeki lisansüstü öğrencisi için gereklidir.

Avrupa’da eğitim sistemlerine ilişkin daha detaylı bilgi için, EURYDICE veri tabanına başvurabilirsiniz, EUROBASE (http://www.eurydice.org)

Destekegitimi
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1 YORUM
  1. Timur dedi ki:

    Çok teşekkür ederim ben de bir öğretmen adayı olarak araştırmamın bir kısmını sizin sunmuş olduğunuz yayından yaptım.