İş Güvenliği Uzmanlığı Sınavında Hasta Bina Sendromu Sorusu
18 ağustosta yapılan İş Güvenliği Uzmanlığı Sınavı, geçmiş sınavlarla kıyasla her bakımdan farklılıklar gösterdi. Yorum soruları olmasına rağmen özellikle yönetmeliklerein kıyıda köşede kalmış maddelerine vurgular yapılması dikkat çekti. Bunlardan birisi de Hasta Bina Sendromu Sorusu idi.İş Güvenliği Uzmanlığı Sınavında Hasta Bina Sendromu Sorusu sorulması, bizce çağımızda giderek büyük sorun olmaya başlayan Hasta Bina Sendromuna dikkat çekmesi açısından iyi oldu.
Hasta Bina Sendromu (HBS) kısaca; kişinin çalışma alanı ile ilişkili (genelde fakat her zaman değil ofis) şikayetlerinin (sendrom) bileşkesi olarak tanımlanmaktadır. Sadece işyerlerinde değil, konutlarda da HBS’na rastlandığı olmuştur. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarfından yayımlanan 1984 tarihli bir rapora göre dünyada yeni ve tadil edilmiş binaların %30’una yakını, bu sendromları oluşturuyor olabilir.
Hasta Bina Sendromları genellikle havalandırma HVAC sistemlerindeki kusurlarla bağlantılıdır ve dış hava beslemesi oranını arttırarak ‘tedavi edilebilmektedir’. HBS’nun diğer etmenleri, bazı bina yapı malzemelerinden sızan kirleticiler veya iç ortamda kullanılan hafif endüstriyel kimyasallarının yanlış egzoz edilmesi olarak belirlenmiştir.
İş Güvenliği Uzmanlığı Sınavında Hasta Bina Sendromu Sorusunun cevabı da ortamdaki sigara ile ilgili olandı. Soru MEB tarafından açıklandığında tam olarak yer vereceğiz.
Hasta Bina Sendromu Semptomları
HBS sendromunda elliden fazla bilinen semptom bulunmaktadır. Bunlardan en önemlileri:
Baş ağrısı, Göz, burun, veya boğazda tahriş, Kuru öksürük; kuru veya kaşıntılı cilt, Baş dönmesi ve mide bulantısı, Konsantrasyonda zorlanma, yorgunluk, Kokulara duyarlılık, Astım vakalarında artış, Kişilik değişimleri asabiyet / ağlama / paranoya / depresyon ve Antibiyotik tedavisine cevap vermeyen saklı bronşit ve zatürre olanlarıdır.
Böyle sınav görmedim ben. ALES sınavı gibiydi resmen.