ALTIN
DOLAR
EURO
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

İlkokula Kayıt İçin Günler sayılı

19.08.2012
388
A+
A-

İlkokula kayıt için artık sayılı günler kaldı. Bununla birlikte 5.5 yaşındaki çocuğunu bu öğretim yılında ilkokula başlatmak istemeyen veliler, rapor almak için zamanla yarışıyorlar. Rapor almakta öyle kolay değil hatta tam bir eziyet hali yaşanıyor. Devlet hastanelerinde ağır bir hastalık yoksa çocuk doktorlarından “ilkokula başlayamaz” raporu alamayan anneler, Milli Eğitim Bakanlığı’na “çocuğumun 1 yıl okulöncesi eğitim alma hakkını elinden almayın” çağrısında bulunuyor.Çocuğunu ilkokul 1. sınıfa başlatmamak için rapor almaya çalışan velilerin en büyük kaygısı, çocuklarının ruh ve bedenen ilkokul 1. sınıfa hazır olmaması. Bunda çocuklarının, şimdiye kadar hiç okul öncesi eğitim almaması etkili. Çoğu aile, 67-68 aylık çocukların okula başlamasını uygun bulmuyor. Bu nedenle rapor almak isteyen ailelerin işi de hiç kolay değil. Devlet hastaneleri; kanser, lösemi ve tüberküloz hastalıkları dışında rapor vermiyor. Pedagojik açıdan okula başlamasının uygun olup olmadığına da psikiyatrist ya da nörologlarla yapılan görüşmelerden sonra karar veriliyor. Bu durumda yapılacak testlere göre ‘okula uygun değil’ raporu verilirse sorun çözülmüş olacak ancak çocuk bu raporla bir nevi damgalanmış olacak.

Okul Öncesi Eğitim Şart mı?

Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV) tarafından yapılan açıklamada, 60-72 aylık çocukların ilkokula başlamalarının pedagojik açıdan sakıncalı olduğu vurgulandı. Açıklamaya göre, çocuklar gelişimsel olarak ilköğretime hazır olduklarında okula başlamalılar. Çocuklar okula başlamadan önce en az bir yıl okulöncesi eğitim almalılar. 5 ve 5.5 yaşındaki çocukların büyük bir oranı henüz ilköğretime hazır ya da okuma-yazma becerilerini edinebilecek durumda değiller. Ayrıca ülkemizde bu yaş grubundaki çocuklardan çok azı okulöncesi eğitim almış durumda. Anaokuluna ya da anasınıfına gitmeden ilköğretime başlayacak çocuklar ise risk altında bulunuyor. Okul öncesinde özellikle bilişsel becerilerin desteklenmesi ve ilköğretim yıllarında okuma yazma öğrenmek matematiksel işlemleri yapabilmek için gerekli olan sözel ve sayısal becerilerin çocuklara kazandırılması hedefleniyor. Çocukların sayısal becerilerinin, rakamları tanıma, yön kavrama, sıralama, eşleme, hikâyeyi anlama ve kurgusuna göre sıralama becerilerinin kendi yaşlarına uygun bir eğitimle desteklenmesi önemli. Tüm bunlar çocuğun ilköğretime başladığında okula ve uygulanacak müfredata uyumunu, çabuk öğrenme becerisini ve akademik başarısını sağlayacak. Gerekli becerileri edinerek okula hazır başlayan çocuklar okul ortamındaki beklentileri daha kolay karşılayacaklar. Gerekli sözel ve sayısal becerilerin çocuklara kazandırılması ancak okulöncesi eğitimle gerçekleşir. Ayrıca, çocukların giyinme-soyunma, tuvalet, temizlik, yemek gibi özbakım becerilerinin gelişmesi için de bu dönemde destek almaları gerekir.

Destekegitimi
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.