ALTIN
DOLAR
EURO
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Horlama Neden Olur, Tedavisi Var mıdır?

12.10.2015
578
A+
A-

Horlama Neden Olur, Tedavisi Var mıdır?Horlamanın hem psikolojik hem de organik sorunlardan kaynaklanan bir sağlık problemi olduğunu biliyoruz. Uyumakta olan kişinin çıkardığı, rahatsız edici bir gürültü olup; burun, yumuşak damak, küçük dil ve dil kökü gibi yapıların birlikte ya da ayrı ayrı dar oluşlarından kaynaklanmaktadır. Horlama, hem çevreyi gürültü şeklinde rahatsız eder hem de horlayan kişiyi psikolojik olarak etkiler. Ancak horlamanın bunların ötesinde, ciddi bir sağlık problemine işaret edebileceğini dikkate almak gereklidir.
Horlamada tedavinin esasını hastalık olarak kabul etmek ve tedaviye gereksinim duyulduğuna inanmak oluşturur. Bu aşamadan sonra hekim ve hasta işbirliği ile tedavi ve çözüm yolları bulunmaktadır.
Horlama rahatsızlığı için sağlık kurumuna başvurmada kişinin kendisinden çok yanında uyuyan, aynı odayı paylaşan kişilere görev düşmektedir. Genel olarak horlayan kişiler bundan rahatsız olmazlar veya horladığını kabul etmezler. Oysa ki horlama, sadece horlayan kişinin kendi sağlık problemi olmayıp, bazı ileri vakalarda komşuları bile etkileyecek düzeyde rahatsız edici bir gürültü sorunudur.

Horlamanın Nedenleri

– Tıkayıcı uyku apnesi
– Aşırı kilo
– Burun eğriliği
– Dilin normalden büyük oluşu
– Sinüzit
– Geniz eti problemi
– Alt çenenin küçük olması
Önemli bir ayrıntı horlamanın ne zaman sağlık sorununa dönüştüğünün saptanmasıdır. Kişi uyku sırasında horlarken soluksuz kalıyorsa (nefes durmaları oluyorsa) ve bu soluksuz kalma süresi 10 saniyeden fazlaysa, bu durumda uyku apnesi denilen ciddi sonuçlar doğurabilecek bir hastalık söz konusu olabilir.

Tıkayıcı uyku apnesi

Bu olguda kişi horlarken yumuşak damak ve küçük dil ya da dil ile birlikte geriye kaçıp soluğu 10 saniyeden daha fazla tıkar. Bu nefes alamama süresinde kandaki Oksijen basıncı düşer ve kalp kanı daha çok pompalamak zorunda kalır. Kalp üzerindeki yük artar, bir süre sonra da kalp ritmi bozulur. Bir zaman sonra da yüksek tansiyon ve kalp büyümesi sorunu ortaya çıkar.
Tıkayıcı uyku apnesi problemiyle boğuşan kişi için derin uyku fazı çok kısa bir dönemdir. Gerçek bir uyku ve dinlenmekten söz etmek için derin uyku fazı şarttır. Apnesi olan kişi bu fazı çok kısa yaşadığı için uyku halinde ve yorgundur. Gündüz isteği dışında uyuklamalar görülür. Çoğunlukla öğle aralarında oturur pozisyonda uyuklayan bu kişiler, konsantrasyon güçlüğü çekerler. Bu nedenle dikkat gerektiren işler sırasında, araç kullanırken kaza yapma riskleri çok yüksektir.
Tıkayıcı Uyku Apnesinin Belirtileri
Sabahları baş ağrısı ile uyanmak ve yorgunluk hali. Gece uyku sırasında terlemek. Cinsel istek azlığı ve güçsüzlük. Tansiyon ve kalp sorunları nedeniyle dalgınlıkla sık trafik kazası yapmak… Uyku apnesi hastalığı, ileri evrelerinde uykuda ani ölümlere neden olabilir.

Tıkayıcı uyku apnesinin teşhisi
Tanı için hastanın şikayetlerinin tam ve net olarak bilinmesi gereklidir. Geceleri yüksek sesle horlama ve buna nefes durmalarının eşlik etmesi, baş ağrısıyla uyanma, uyandığında kendini yorgun hissetme, uykuda terleme ve aniden soluksuz kalıp uyanmalar, gündüz uyuklamaları, dalgınlık hali, konsantrasyon güçlüğü, sık iş ve trafik kazası, cinsel istekte azalma, cinsel güçte kayıp, yüksek tansiyon ve kalp hastalıkları en önemli belirtilerdir. Tanılama süresinde kişisel özellikler (yaşam tarzı, kilosu, alkol vb alışkanlığı) çok önemlidir.
Tanılamada en önemli aşama ayrıntılı ve tam kulak burun muayenesinin yapılmasıdır. Yapılan değerlendirmelerden sonra uyku laboratuarları adı verilen yerlerde (hastalar, bir gece Otel ortamı gibi) konuk edilir. Uyku sırasında çeşitli parametreler ölçülerek uyku testi yapılır. Uyku laboratuarı sonuçlarına göre kişinin horlamasının yaşamı için bir tehdit oluşturup oluşturmadığı anlaşılabilir ve tedavinin planlanması ona göre yapılır

Tıkayıcı uyku apnesinin tedavisi

Tedavi olanakları, basit bir diyetten (kilolu hastalar için), ileri cerrahi müdahalelere kadar çoktur. FDA’nın onay verdiği 300 e yakın patentli horlama tedavisinde kullanılan cihaz ve ilaç bulunmaktadır. Bunların bir kısmı gerçekten etki göstermektedir. Ancak bir çok yöntem de horlamayı engellemekte ama kişiye rahat bir uyku sağlayamamaktadır.

Horlamanın Tedavisi

İleri derece hastalar için uygulanan tedavi planları tam teşekküllü hastanelerde yapılmalıdır. Kişinin sinüzit vb başta olmak üzere başka sağlık problemlerinin tespit edilmesi gereklidir.
Basit horlaması olan erişkin hastalara bazı öneriler :

– Sportif bir yaşam biçimi seçmeli ve bu sayede kas tonusu arttırılmalı,
– Uyku ilaçları, sakinleştirici ilaçlar ve antihistaminik denilen uyku getirici özelliği olan allerji ilaçları uykudan önce alınmamalı,
– Uykudan 4 Saat önce alkol alınmamalı,
– Uykudan 3 saat önce aşırı yemek yememeli,
– Aşırı yorgunluktan sakınılmalı,
– Uykuda sırtüstü yatmak yerine yana yatmak tercih edilmeli,
– Evde horlamayan kişilere önce uyuması için süre tanınmalı.
Bu önlemler, hafif horlaması olan ve pozisyona bağlı horlaması olan kişiler için geçerlidir.
Daha ağır horlaması ve uyku-apne hastalığı olan kişilerin tedavisinde daha ileri tedavi yöntemlerine ihtiyaç vardır.
Horlayan kişilerin durumlarından utanmamaları ve tedavi yolunda adım atmaları gereklidir. Nefes durmaları başlayıp da önemli sağlık sorunlarının ilk belirtileri ortaya çıkmış kişilerin, mümkün olan en kısa sürede bir kulak burun boğaz uzmanına başvurması önerilir.

Horlama Neden Olur, Tedavisi Var mıdır? Başlıklı yazımız; bilgi amaçlı olup, mutlaka hekime başvurunuz.

DestekEgitimi.com
Burçak TREAS

Kaynaklar:
http://www.diyadinnet.com/sa%C4%9Fl%C4%B1k-803-horlaman%C4%B1n-nedenleri-ve-riskleri

Destekegitimi
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1 YORUM
  1. zeynep dedi ki:

    Teşekkürler. Ben bi hekime başvurayım 🙂