ALTIN
DOLAR
EURO
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Hayvan Hakları Sözleşmesi

26.11.2013
708
A+
A-

Hayvan Hakları SözleşmesiUNESCO tarafından 15 Ekim 1978 Paris’te ilan edilen Hayvan Hakları Sözleşmesi maddeleri şöyledir:

Madde 1: Bütün hayvanlar yaşam önünde eşit doğarlar ve aynı var olma hakkına sahiptirler.

Madde 2: 1.Bütün hayvanlar saygı görme hakkına sahiptir. 2. Bir hayvan türü olan insan, öbür hayvanları yok edemez. Bu hakkı çiğneyerek onları sömüremez. Bilgilerini hayvanların hizmetine sunmakla görevlidir. 3. Bütün hayvanların insanca gözetilme, bakılma ve korunma hakları vardır.

Madde 3: 1. Hiçbir hayvana kötü davranılamaz, acımasız ve zalimce eylem yapılamaz. 2. Bir hayvanın öldürülmesi zorunlu olursa, bu bir anda, acı çektirmeden ve korkutmadan yapılmalıdır.

Madde 4: 1.Yabani türden olan bütün hayvanlar, kendi özel doğal çevrelerinde karada, havada, suda yaşama ve üreme hakkına sahiptir. 2. Eğitim amaçlı olsa bile özgürlükten yoksun kılmanın her çeşidi bu hakka aykırıdır.

Madde 5: Geleneksel olarak insanların çevresinde yaşayan bir türden olan bütün hayvanlar uyumlu bir biçimde türüne özgü yaşam koşulları ve özgürlük içinde yaşama ve üreme hakkına sahiptir.

Madde 6: 1. İnsanların yanlarına aldıkları bütün hayvanlar doğal ömür uzunluklarına uygun sürece yaşama hakkına sahiptir. 2. Bir hayvanı terk etmek acımasız ve aşağılık bir davranıştır.

Madde 7: Bütün çalışan hayvanlar iş süresi ve yoğunluğunun sınırlandırılması ve güçlerini arttırıcı bir beslenme ve dinlenme hakkına sahiptir.

Madde 8: Hayvanlara fiziki ya da psikolojik bir acı çektiren deneyler yapmak hayvan haklarına aykırıdır. Tıbbi, bilimsel, ticari ve başkaca biçimlerdeki her türlü deneyler için de durum böyledir.

Madde 9: Hayvan beslenmek için yetiştirilmişse de bakılmalı, barındırılmalı, taşınmalı, ölümü de acı çektirmeden ve korkutmadan olmalıdır.

Madde 10: Hayvanlardan insanların eğlencesi olsun diye yararlanılamaz, hayvanların seyrettirilmesi ve hayvanlardan yararlanılan gösteriler hayvan onuruna aykırıdır.

Madde 11: Zorunluluk olmaksızın bir hayvanın öldürülmesi yaşama karşı suçtur.

Madde 12: Çok sayıda yabani hayvanın öldürülmesi demek olan her davranış bir soykırım, yani bir suçtur.

Madde 13: 1. Hayvan ölümüne de saygı göstermek gerekir. 2. Hayvanın öldürüldüğü şiddet sahneleri sinema ve televizyonda yasaklanmalıdır.

Madde 14: Hayvanları koruma ve savunma kuralları, hükümet düzeyinde temsil olunmalıdır. Hayvan hakları da insan hakları gibi yasayla korunmalıdır.

Yukarıda 14 Madde de belirtilen esaslar da gösteriyor ki Hayvan Hakları Sözleşmesi ile hayvanların yaşama hakları önündeki engellerin kaldırılması yasal zorunluluk hali de taşımaktadır. Hayvanları sevmek insan olarak görevimizdi. Bunun yanında Hayvan Hakları Sözleşmesi altına imza atan ülkeler vatandaşlarına yasal olarakta yükümlülükler sunmaktadır.

Hayvan Hakları ile ilgili suistimallerin takibi, hayvanlara eziyet edenlerin ise kararlılıkla hukuki mercilerce takibi ve cezalandırılması gerekmektedir.

Destekegitimi
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.