Haber Doğru mu?
BİTKİSEL ŞİFA KAYNAĞI
Doğal beslenme kaynaklarının normal sınırlar içerisinde tüketilmesi elbetteki her zaman yararlıdır. Fakat günlük gazetelere servis edilen ve “uzmanların açıkladığına göre”, “uzman görüşüne göre” diye başlayan fakat uzmanların kimliği konusunda bir açıklamaya rastlamadığımız haberler, yeni bir tehlikeyi beraberinde getiriyor. Örneğin haberin birinde “üzüm çekirdeği şifa kaynağı” deniyor. Bu düşünce doğu da olsa, tıbbın ne kadar yakınında ve önerisinde belli değil. Bu bir doktor görüşüyse doktorun çalıştığı kurum niye belirtilmemiş ki?
Son yıllarda ülkemizde bir herbalist yaklaaşımları, bir bitkisel çözümleri furyası başladıysa bunda gazetelerin de sorumluluğu var. Bir zamanlar boy uzattığını söyleyip gazetelere ilanlar veren şahsın Beyoğlu’ daki ofisini ziyaret eden Cumhuriyet Gazetesi muhabiri şaşkınlığını gizleyemiyor. Çünkü, garantili boy uzatılır diye gazetelere ilan veren bu kişi 1.50cm boyunda ya var ya yok! Gazetelerin titiz olması gereken bir konu da paralı ilanlar. Tarım bakanlığı tarafından onaylı diyerek, filanca organı büyütür, zayıflatır, küçültür garantilidir türünden paralı ilanları yayınlarken iyi muhasebe etmelidir. Her şeyin para olmadığını gelecek kuşakların sağlığı açısından kavramaya çalışmalıdır. Sonra bu bitkisel çözümlerin önü arkası alınmaz. “Efendim acı biber, bildiğimiz pul biber mide yanmasına iyi geliyor.” “Kabak çekideği, prostat kanserini önlüyor”, “Sarımsak, saçkıran için tek çözüm” vs vs…
Son söz; Herkesin uzmanlık eğitimi alma olanağı olduğu günümüzde herkes haddini bilsin. Uzmanlık gerektiren alanlarda hele de sağlıkta sonu kestirilemez hatalara neden olunabilecek şekilde haber yapmasın.
Onur Genç ADA
Destek Eğitimi