GÜNEŞ ÇARPMASINA KARŞI
GÜNEŞ ÇARPMASI
İçinde bulunduğumuz yaz mevsiminde aşırı sıcaklık sorunuyla karşı karşıyayız. Yaz aylarıyla birlikte güneşin zararlı ışınlarından korunmanın önemi de arttı. Dikkatli olunmadığı zaman ciddi sağlık sorunlarına neden olabilen aşırı sıcak ve güneş ışınlarından doğrudan etkilenmemek için dikkatli olmak gerekir. Uzmanlar, güneş altında uzun süre kalan insanların beynin alt tarafındaki ısı düzenleme merkezinin bozulduğunu ve vücut ısısını yükselttiğini belirtiyorlar. Bu durum beyin hücrelerinde tahribat oluşturuyor ve beyin ödemi ile kanamaların oluşmasına neden olabiliyor. Buna göre ısı düzenleme merkezi vücut ısısı kontrol eder hale gelir, 36,5-37 ‘C de tutamaz, ısıyı kaybedemez.
Belirtileri:
– Deride kızarıklık olması, kuruluk ve gerginlik
– Baş ağrısı
– Bulantı ve/veya kusma
– Yüksek ateş ( 41 – 42 derece), bilinç kaybı
– Nabız sayısında artış
– Terleme olmaması
İlkyardım:
– Öncelikle vücut ısısı düşürülür. Varsa soğuk- ılık arası duşa sokulur (çok soğuk olmamalı). Serin yerde olması sağlanır. Başa, göğse, koltuk altı ve kasıklara soğuk su ile ıslatılmış bez konur varsa soğuk ve ıslak çarşafa sarılır. Bilinci yerinde ise soğuk içecekler verilir. Bu işlemlere deride terleme oluncaya kadar devam edilir, terin buharlaşmasının ısıyı düşürme özelliği unutlmamalıdır.
SICAK VURMASI (BİTKİNLİGİ):
Sıcak bitkinliği,çok aşırı terleme ile fazla su ve tuz kaybı nedeniyle oluşur uzun süre sıcak ortamda kalma sıcakta fazla giyinme, nemli ortam neden olabilir
Belirtiler:
– Aşırı terleme – Bitkinlik
– Kraplar – Soğuk ve ıslak cilt
– Bayılma hissi – Baş ağrısı
– Hızlı nabız – Ateş normal veya yüksek
Güneş Çarpmasında İlkyardım
– Serin bir yere alınır.
– Su ,tuzlu ayran ,meyve suları verilir.
– Kramp giren bölgeler dinlendirilir, masaj yapılır.
– Fazla giysileri çıkarılır.