Göze Yabancı Cisim Kaçması halinde Yapılacak ilkyardım
Göze yabancı cisim kaçması durumunda ilk müdahale ve yapılması gerekenler
Sokakta, parkta ya da diğer açık alanlarda oynayan çocukların gözlerine, bitki parçaları veya toprak taneleri (toz) kaçması olağandır. Yine yetersiz iş sağlığı ve güvenliği önlemleri nedeniyle metal kesimi sırasında, eğeleme, törpüleme işlerinde, madencilik, tarım işleri gibi alanlarda çalışan işçilerin gözlerine saman tozu, metal ve sıva parçacıkları kaçabilir.
Göze batan yabancı parçalar (partiküller), gözde yanmaya, batmaya, sulanmaya, kaşıntı ve ovmaya bağlı olarak gelişen kızarıklığa neden olur. Yanlış veya eksik ilk müdahaleler göze zarar verir. Göze kaçan yabancı cismin çıkarılması böyle durumlarda güçleşir. İlk yapılması gereken şey, kişinin gözlerini ovmasının önüne geçilmesidir. Daha sonra bol suyla yıkanmalı ve gözleri kapatıp, gözdeki parçacığın, gözyaşı ile çıkması beklenmelidir. Şayet çıkmıyorsa yapılması gereken şey , cisim gözle görülebiliyorsa temiz bir bez parçasının kenarı ile alınmasıdır. Göze kaçan yabancı cisimleri çıkarmak için sakın pamuk kullanmayınız. Eğer bu basit çabalar sonucunda başarılı olunmadıysa, hastaneye götürülür.
Göze Yabancı Cisim Kaçması halinde Yapılacak ilkyardım başlıklı yazı bilgilendirme amaçlı olup ilk eğer göze kaçan yabancı cisim çıkmadıysa tıbbi müdahale için sağlık kuruluşuna gitmelidir.