GÖRME ENGELLİLER VE SINAVLAR
Bilindiği üzere görme engelli bireylere yönelik merkezi sınavlar, iki okuyucu gözetmen eşliğinde yapılıyor. Okuyucu tarafından görme engelliye okunan soruların yanıtları ise bir başka görevli tarafından yanıt anahtarına işleniyor. Sınavlarda görme engellilere, diğer öğrencilere göre 30 dakika ek zaman veriliyor. Okuyucuların her türlü iyi niyetine ve deneyimine karşın; Kpss, öss ve Ales gibi üst düzey sınavlarda gereken konsantrasyon sorununu aşmak mümkün değil. Bununla birlikte, okuyucunun duygusal davranma eğilimlerinin önüne geçmek de bazen mümkün olmayabilir. Bu noktada okuyucu-gözlemci eğitimcilerin deneyimli olması ve her sınav dönemi mutlaka 3-4 saatlik bir bilgilendirme kursundan geçmeleri olumlu olabilir.
Gerek ÖSS gerekse KPSS sınavlarında görme engellilere sorulacak sorular Braille harflerle yazılarak verilebilir mi? Doğrusu bize göre bunun teknik altyapı ve matematik işaretlerinin ve kısaltmalarının basılı ortamdaki zorluğu da eklenince karmaşık bir süreç gerektiriyor. Keza Braille yazıyla hazırlanan bir sınav uygulaması da bir ayrıştırıcı süreç kaygısını doğuracaktır.
Aslında yapılması gereken şey bir çok alanda gösterilen AB normlarına uyma refleksine EĞİTİMDE DE AB NORMLARINA uymadır. Ab ülkelerindeki tüm özel eğitim uygulamalarını inceleyecek değişik komisyonlar kurulması ve bunların raporları doğrultusunda da hareket planlarının geliştirilmesidir.
Bence Braille alfabesi uygulanabilir bunun teknik altyapısı çokda zor olmamalı diye düşünüyorum…