ALTIN
DOLAR
EURO
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Goalballde Time Out-Mola

25.02.2009
450
A+
A-

Time autu öncelikle üç aşamada incelemeliyiz. Bunun en önemlileri antrenörleri ilgilendiren tarafı ve hakemleri ilgilendiren tarafıdır.

Antrenör ve Time Aut
Bir antrenör yukarıda bahsedildiği gibi bir maç boyunca 3 mola alma hakkına sahiptir. Aldığı molaları 30 saniye içinde değerlendirmeli ve sahayı 45 saniye içinde terk etmelidir. Antrenör kendi takımının top hâkimiyetini kazandığı durumlarda el işaretleri ile molasını ister. Ellerini başının üzerine alır ve elleri ile artı işareti yaparak hakeme bakar.

Hakem ve Time Aut

Bir takım, mola yani “time aut” almak istediğinde onu gören karşı hakem veya aynı kanattaki hakem “düdük” çalar ve takımın ismi ile molasını şöyle anons eder; “time aut, a team”. Bu anonstan sonra her iki antrenör sahaya girerken hakemler de bulundukları çapraz kanattan aynı işlevi orta saha çizgisi üzerine gelerek yaparlar. Burada hakemler yüzleri birbirlerine dönük olarak takımları izlerken aynı zamanda görüş alışverişinde de bulunurlar.

Masa 45 saniye süresinin bitimine 15 saniye kala “fifteen second” diye anons eder. Bu anonsu duyan antrenörler sahayı boşaltır. Hakemler ise geldikleri kanadın diğer tarafına gider ve oyunu mola alan takıma topu vererek “düdük” ve “play” komutu ile başlatır. Time Aut/Mola isteği durumunda hakem davranışı;
1. “Bir düdük”
2. “Time Aut”
3. “B Team” arkasından antrenörler sahaya girerken
4. “ Her İki Hakem Orta Sahaya Gelir” ve burada hem konuşur ve hem de takımları izlerler.
Normal olarak top hakimiyetini kazanmış olan takımın 10 sn süresi de başlamış olacağından antrenör bu on saniyenin belirli bölümünde mola istediğinde bulunabilir. Mola aldığında 10 sn. süresi durur ve 45 sn süresi başlar. Mola sonunda ise hücum takımının on saniyeden kalan süresi işletilir.

Örneğin; beşinci saniyede mola alan takım, moladan sonra kalan 5 saniyede topu karşı sahaya atmak zorundadır.
Time Aut ve Top
Bilindiği gibi Time aut alabilmek için öncelikle top hâkimiyetini almış olmak gerekir. Bu durumda top, mola alan takımda kalabilir.

Hazırlayan:
Metin AYHAN
Goalball Hakemi

Destekegitimi
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1 YORUM
  1. İnan dedi ki:

    Gerçekten açıklayıcı ve anlayıcı olmış. Teşekkürler. thanks. spas.