ALTIN
DOLAR
EURO
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Goalballde Taktik Amaçlı Bölgeler

27.04.2009
418
A+
A-

Hücum ve Savunmada Bölgeler ve Adları
Savunma bölgelerini sporculara daha kolay anlatmak ve onların kolayca anlayacağı biçime sokmak gerekmektedir. Bu sistem sporcunun sahaya yerleşmiş yönüne göredir. Savunmada veya hücumda bu sistem geçerlidir. Ayrıca bu sistemdeki numaraların yeri değişmez olduğundan tüm sporcular için bu numaralar aynı yeri gösterir.

Kanatları “1” ve “5” olarak belirliyoruz. Arkasından orta bölgeye “3” numarasını veriyoruz. Daha sonra “1” ve “3” numaralı bölgenin arasına “2”, “3” ve “5” numaralı bölgenin arasına ise “4” diyoruz. Aşağıdaki şekilde daha düzenli olarak bu bölgeleri görebiliriz.

Yukarıda görüldüğü gibi önemli olan doğru yere top atmaktır. Antrenör maç esnasında molasını alır ve sporcularına şutun atılması gereken bölge numarasını verir ve ofansif sporcular bu istenilen hedefe şutunu atar.

Bölgeleri adlandırma taktiksel yönden çok yararlıdır.
Örnek 1: Sporcuya topu sola atmalısın demektense, bulunduğu bölgeden 1 veya 2 ye at denmelidir.
Örnek 2: Herkes 4 numaralı bölgeye atış gerçekleştirsin dendiğinde tüm sporcuların anladığı bölge aynıdır. Yada 1.bölge sporcusuna 2.bölgeye şut atmalısın da denebilir.
Örnek 3: 1 numaralı bölgede savunma yap denilebileceği gibi, 1 numaralı bölgeye topu atmalısınız da denebilir.
İran ve Canada bu bölgeleri 7ye ayırmışlardır. 1 ve 5.Bölgelerdeki 50cm’lik kenar alanlar 1 ve 7.Bölge oluyor. Kalan alanlar ise 1 ve 5.Bölgelere dağılıyor.

Benim kanaatime göre “7”bölgeye ayrılan bu sistem daha faydalıdır. Çünkü defansif sporcuların yerleşim yerleri net olarak görülmekte ve boş olabilecek alanlarda net olarak ortaya çıkmaktadır.
Genel olarak defas sporcuları çift haneli rakamlara yerleşmektedirler. Sanırım tek haneli rakamlar da boş gol yolları için ideal yerlerdir. Antrenör ofansif sporcusuna tek rakamlı ve gol yolunda daha zayıf olan bölgelerden birinin adını vererek oraya şut yoğunluğunu önerebilir.
Mesela antrenör atak sporcusuna 5.bölge savunmada çok zayıf görünüyor, şutlarını bu bölgeye atmalısın diyebilir.
Elbette bu bölge numaraları sadece hücum amaçlı olarak kullanılmaz. Defans ve müdafa amaçlı da kullanılabilir.
Mesela antrenör sporcusuna, sen “2” numaralı bölgede defans yapacaksın diyebilir. Yada herhangi bir official’s time outlarda “4” numara savunmana dikkat et gibi sesli komut ile sporcusunu uyarabilir.

Metin AYHAN
Goalball Antrenörü ve Hakemi

Destekegitimi
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1 YORUM
  1. mehmet dedi ki:

    öncelikle bizlerle bu bilgileri paylaştığınız için teşekkür ederiz. defans ve hücumdaki bu bölge adları 1 den 5 e kadar olanlarını biz bilmiyorduk ama bazı eski hocalarımız biliyordu. sanırım hocam 1 yediye kadar olan numaralandırma işlemi de çok ilginç ve sanırım kimse bu kadarını da bilmiyordu. bu katkınız tüm golbol hocalarımıza faydalı olacaktır. tekrar emeğinizi kutluyorum