ALTIN
DOLAR
EURO
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Goalball ve Bench

15.04.2009
682
A+
A-

Daha önceki “Goalballde Bölgeler” adlı yazımızda bench bölgesi özelliklerinden bahsetmiştik. Özellikle şimdi, “bench ve antrenör” ve arkasından “bench ve hakem” ilişkisini inceleyeceğiz. Kayseri’de yaptığımız son turnuva(09.12/Nisan/2009) olan 3.Sakıp Sabancı Okullararası Goalball Türkiye Şampiyonasından da dersler çıkararak konumuza devam edeceğiz.

BENCH VE ANTRENÖR

Bilindiği gibi antrenör ve sporcular takımlarını bench bölgesinden takip ederler. Goalball turnuvasının özelliğinden dolayı bu takip işlemini sessiz yürütmelidirler.
Fakat goalball oyunu, bir antrenörün takımına taktik verme hakkını da korumuştur. Bunu da belirli şarlara bağlamıştır.
Kısaca antrenör 4 şekilde takımına sesli taktik verebilir.
Bunlar;
A) Time Out
Time autta antrenör sahaya girerek taktiklerini verebilir. 45 saniye süresi dolmadan sahadan çıkmalıdır.
B) Official’s Time
Official’s time autlarda antrenör sahaya giremez bulunduğu yerden(bench) sesli olarak taktik verebilir. Maç hakemin sessizlik(quite please) anonsundan sonra taktik verme işlemini mutlaka bitirmiş olmalıdır.
C) Substitution
Oyuncu değişikliği(substitution) olduğu zaman antrenör sahaya giremez bulunduğu yerden(bench) sesli olarak taktik verebilir. Maç hakemin sessizlik(quite please) anonsundan sonra taktik verme işlemini mutlaka bitirmiş olmalıdır.

D) Medicine Time Out

Medicine time autlarda da antrenör ilk etapta sahaya giremez bulunduğu yerden(bench) sesli olarak taktik verebilir. Fakat maç hakemin izni ile yaralanan sporcusunu incelemek için sahaya girebilir.
Bu dört maddenin dışında antrenörün verdiği sesli taktikler mutlaka penaltı ile cezalandırılır.
Örneğin; bazı antrenörer “penaltı” ve “gol” durumlarında sesli olarak taktik verebilmektedirler. Bu bazen hakemlerin gözünden kaçmış olabilir ama bu konuda biz hakemler kesinlikle taviz vermeden kuralları işletmeliyiz.
Bir “Goalball Hakemi” penaltı ve gol durumlarında takım antrenörün sesli olarak taktik verdiğini duyarsa şöyle hareket eder;
1. “Bir Düdük”
2. “Illegal Coaching” benchte olan penaltılar böyle adlandırılır.
3. “? Görme Engelliler İlköğretim team penalty”
Dedikten sonra masaya son atışı gerçekleştiren sporcunun numarasını sorar ve number “3” defence (“3”numara defans) der ve penaltı işlemi yapılır.
Son olarak antrenör substitution ve time outlarını mutlaka sessiz ve belirlenmiş olan el işaretleri ile istemelidir. Eğer hakemin göremeyeceği bir pozisyonda ise ayağı ile bir veya iki defa yere vurarak çıkan ses ile hakemin dikkatini çekebilir.

BENCH VE HAKEM
Hakem bir goalball maçını çok dikkatli yönetmelidir. Yönettiği maçı dikkatlice izlerken, bir yandan da bench ve türübünleri de gözden geçirmelidir. Böylelikle hakem benchten istenen ve sesli olmayan ve işaret yoluyla yapılan substitution ve time outları da zamanında görebilir.

Metin AYHAN
GOALBALL HAKEMİ

Destekegitimi
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 5 YORUM
  1. yusuf emrah dedi ki:

    hocam bu kurallar inanın hiç işletilmiyor. antrenörler dakika başı bağırarak taktik veriyorlar. bunun elbete birsınırı olmalı ki varda. umarım uygulanır

  2. MUSTAFA KONU dedi ki:

    EYVALLAH HOCAM GÜZEL Bİ ÇALIŞMA OLMUŞ,GOALBALE FARKLI BİR AÇIDAN YAKLAŞMIŞSIN YANİ BENCH’İN ÖNEMİNİ VURGULAMIŞ UYULMASI GEREKEN KURALLARI ANLATMIŞSIN DEDİĞİM GİBİ ES GEÇİLEN BİR KONU OLDUĞU İÇİN FAARKLI VE GÜZEL BİR ÇALIŞMA OLMUŞ SELAMLAR…

  3. hesna dedi ki:

    Bana göre eğer ki bir iş yapılıyorsa her ne olursa olsun kuralına göre yapılmalı çünkü nasıl başlanırsa öyle devam eder.Sonuçta bu kurallar boşu boşuna konulmamış.Ellerine sağlık Metin Hocam :)Teşekkürler bizleri aydınlattığınız için

  4. Metin Ayhan dedi ki:

    Görüşlerini benimle paylaşan hocalarıma çok teşekkür ederim.
    Yusuf hocam, Mustafa Konu hocam ve hakemliğe yeni başlayan ve goalballde hakemlik kurallarını öğrenmek için çaba sarfeden Hesna hocam tekrar teşekkürler.
    Mutafa hocam gerçekten benchte davranması gerektiği gibi davranan ve kuraldışı taktik verme ilkesine son derece bağlı kalan hocam inanın antrenörler arasında belkide örnek verilebilecek kişidir.

    1. Burcu dedi ki:

      Hocam internette aradım fakat sizi bulamadım ben ilk defa görme engellilerle calısmaktayım ve Goalballde bilgilerim tahmın edersinizki çok yüzeysel rica etsem cocukları yaptıracagım antremanlarda uygulamam gereken hücum savunma taktikleri nasıl olmalıdır bununla ilgili internet te hiç döküman bulamadım bana yardımcı olurmusunuz